Dato
18 mai 1871

Henrik Ibsen skriver til Georg Brandes: "Jeg har ofte tænkt på, hvad De engang skrev, at jeg ikke havde tilegnet mig videnskabens nuværende standpunkt. Hvorledes skulde jeg også kunne overkomme dette? Men fødes dog ikke enhver generation med samtidens forudsætninger?

Har De aldrig i en portrætsamling fra et af de foregående århundreder bemærket en forunderlig familjelighed mellem de forskellige personer af samme periode? Således også i det åndelige. Hvad vi profane ikke har som viden, det tror jeg vi til en viss grad har som anelse eller instinkt. Og en digters opgave er jo også væsentlig at se, ikke at reflektere; navnlig vilde jeg for mig selv se en fare heri.»

Ibsen skriver også i forbindelse med Pariserkommunens fall at han er sterkt påvirket av den franske statsteorien om kommunen. Men nå er ideen ødelagt for lange tider,syns han, og han kan ikke engang anstendigvis fremsette den på vers. Men han mener at denne ideen har en sunn kjerne i seg, og han tror nok at den en gang vil bli praktisert uten alle denne karikaturen som han syns man ser nå til dags.

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Oslo, U. i. Henrik Ibsens skrifter.

http://ibsen.uio.no/BREV_1844-1871ht|B18710518GB.xhtml

og

Øvreås, H. (2013). Hans Jæger som litterær aktivist. Anarkiets bibel. H. Jæger. Oslo, Vidarforlaget: 435