Galleri

  • Tidsskriftet Kringsjaa trykker en artikkel om den tyske fysikeren Wilhelm Røntgen og den epokegjørende oppdagelsen av det han kaller for x-stråler, som senere skal bli omdøpt til røntgenstråler.

    I artikkelen kan man lese om de usynlige strålene som muliggjør fotografier av det menneskelige skjelettet, og som til og med kan trenge «gjennem døre» eller «mangedobbelt tøi».

    Artikkelen byr på en fyldig redegjørelse og er illustrert med ett av Røntgens fotografier av en hånd, der mørke knokler avtegner seg mot den nesten transparente huden.

  • Edvard Grieg planlegger og gjennomfører fremdeles nye konsertturneer. I brev til vennen Röntgen i Nederland skriver han:"Men så lenge man lever, må det hete: hold hodet høyt, og: fremover, stadig videre, mot intet - eller noe mer".

    Itover våren blir Grieg stadig svakere, og både i København og i Christiania må han legges inn på sykehus. Høsten på Vestlandet er mer enn alminnelig regnfull dette året, og hjemme på Troldhaugen gjør dette sitt til at sykdommen forverrer seg kritisk.