Fra dato

Til dato

  • Camilla Collett forlater Christiania og legger ut på en reise sørover i Europa. Det er tolv år siden hun ble enke nå, og dette er den første reisen hennes utenfor Norden siden hun ble mor. De fire sønnene hennes, som er mellom 15 og 20 år gamle, blir igjen i Christiania, alle på forskjellige adresser. Hun har vært på reise til København og Stockholm mens de var små, men ikke lenger sørover i Europa. Det er dette som kommer til å bli livsstilen hennes resten av livet: Å stadig være på reise fra by til by. Hun livnærer seg ved å skrive artikler hjem til nordiske aviser.

  • Georg Brandes tilkjennes Universitetets gullmedalje for sin prisoppgave om estetikk.

  • Friedrich Nietzsche anlegger bart, og har begynt å vise en viss respekt for unge damer. Han ber sin søster Elisabeth om å sende en viss frøken Anna Redtel noen noter, blant annet Schumanns klaverfantasier. Hun er søsteren til en kamerat, og de to skal spille sammen. Senere denne måneden sender han Anna et fint innbundet bind med egne tekster og komposisjoner. Han skal om ikke lenge komme til å bruke det samme knepet over en annen ung kvinne, også søsteren til en skolekamerat, og i 1866 for tredje gang. Ingen av gangene får han napp hos de unge damene.

  • Friedrich Nietzsche begynner å få en følelse av at hans nære forhold til søsteren Elisabeth, som er svært dominerende, ikke bare er av det gode. Hun er svært sjalu på hans forelskelse i Anna Redtel, søsteren til en av vennene hans. Han skriver et sarkastisk brev til Elisabeth om at hun er så forskrekket over at han ikke har skrevet til henne i det siste. Hun er jo bare opptatt av hans brev om hans skitne sokker, behov for lommepenger og hva han ønsker seg å spise. Både søsteren og moren er svært opptatt av de praktiske detaljene rundt livet hans.

  • Københavns kommunehospital blir åpnet. Det er her Amalie Skram skal komme til å bli innlagt i 1894. Hospitalet er stort og moderne og består av fire avdelinger. Under den ene av de medisinske avdelingene fins en avdeling som tar i mot innleggelser av akutte delirister, voldsomme og maniske pasienter, som ofte blir brakt til sykehuset av politiet.