Fra dato

Til dato

  • Bjørnstjerne Bjørnson utgir Fiskerjenten. Den handler om jenta fra folkedypet som viser seg å bære i seg en talentfull skuespiller. Fra og med denne sommeren til sommeren 1873 skal Bjørnson komme til å være bosatt i Christiania sammen med familien. Det blir en kamptid. Han er ivrig grundtvigianer, og vil virke for kristendom, folkelighet, kunst, frihet, demokrati, allmenn stemmerett, nasjonal ånd, og mot juristeri og byråkrati, men for skandinavisme.

     

    .

  • Magnetisør Carl Hansen og hans lille selskap er kommet til Fredrikshald (Halden), hvor de fremfører sin forestilling med hypnose av utvalgte fremmøtte. Lokalavisen skriver begeistret om opplevelsen.

  • Magnetisør Carl Hansen er kommet til Fredrikstad med forestillingen sin. Det går ikke fullt så bra her som det gjorde i Fredrikshald. Her skriver lokalavisen Fredriksstads Tilskuer at magnetisøren bør ta som godt råd «ikke at trække altfor store Væxler paa Publikums Godtroenhed», og «saa skal han af respekt for Publikum ikke optræde og spille flaue Komedier med Smaagutter om Medaktører, og dette gjorde han ialdfald ved sin 2den Forestilling hersteds.»