Galleri

  • Knut Hamsun står på dekk ombord på postskipet Motala som seiler inn mot Lillesand. Klokken er kvart på seks om kvelden. Knut er 30 år gammel, han kommer fra København via Kristiania, hans roman Sult er nettop kommet ut, han må vekk. Han har tenkt seg utenlands: over Antwerpen, Tunis, Pireus, Smyrna, Saloniki, opp gjennom Svartehavet til Sebastopol og Odessa og så til Konstantinopel. Men slik skal det ikke bli. Han mangler penger. Etter en knapp uke i Kristiania har han reist sydover. Han har nemlig funnet ut hvordan han skal skaffe seg penger til den store utenlandsreisen.

  • Knut Hamsun er i Lillesand og skriver til Erik Skram; han er så skuffet over at Skrams anmeldelse av Sult ikke har stått på trykk i det nye nummeret av Samtiden. Han hadde hatt så store forventinger til dette, og forstår ikke hva som har skjedd. Men han forsikrer om at han ikke er knekket; han skal skriver noe enda bedre. Han er pære full av stoff, og sterk som en løve.

  • Knut Hamsun korresponderer med Arne Garborg, som han er blitt kjent med. Han lurer på om Garborg kjenner Ola Hansson. Han skulle gjerne ha sendt sin Sult til ham. Og så har han moret seg stort over Garborgs humoristiske anmeldelse av Hanna Winsnes' kokebok i Samtiden.

  • Knut Hamsun skriver til Erik Skram og takker ham varmt og overveldet over hans anmeldelse av Sult i Tilskueren. Han leser det om igjen og om igjen på sengen. Og han betror Erik at han lengter etter å lese Amalies nye roman. Og at han ble så pirret av det lidderlige i hennes roman Lucie at det kostet ham flere timer med forsakelses svette ute på Nordvestvej i fjor. Men det må ikke Erik si til Amalie. Hamsun betror seg også om at Amalies kreolske lidderlighet gjør ham flau. Likevel lengter han etter å høre hennes mening om Sult.

  • Knut Hamsun har reist til Norge for å få oppstusset rundt Sult i København på avvstand. Han tumler med nye skriveplaner, og slår seg ned i Lillesand. Der liker han seg dårlig. Stykket Smaabyliv står på trykk i Bergens tidende, og gir en syrlig skildring av byen. I et brev til Erik Skram forteller han om de store planene sine om en ny roman. Han skriver programskriftet "Fra det ubevidste Sjæleliv", som kommer på trykk i Samtiden denne høsten.

  • Knut Hamsun skriver til Arne Garborg og har mye på hjertet; han vil diskutere Bjørnson, som han har skrevet en lang artikkel om til Morgenbladet.Og han kan melde at han er blitt kjent med Ola Hanson.