Fra dato

Til dato

  • Johann Wolfgang von Goethe blir venn med Friedrich von Schiller. Vennskapet varer til Schillers død i 1805, og utløser en ny produktiv periode for Goethe. Brevvekslingen mellom Schiller og Goethe er et av de mest verdifulle dokumenter fra denne tiden. Stadig oppmuntrer Schiller sin venn til å fortsette arbeidet med Faust-stoffet.

  • Johann Wolfgang von Goethe er en 44 år gammel mann med en viktig stilling i den lokale administrasjonen, som er på besøk i Mannheim og har en affære med Sophie Ziegler, en gift kvinne som har tilknytning til teatret i Mannheim og byens litterære og kulturelle sirkler. Resultatet av affæren er et barn utenfor ekteskap som får navnet Carl Gustav Jung. Sophie opprettholder kontakten med Goethe, og blir en nær venninne med datteren til Charlotte Kestner (født Buff), som var modellen for Lotte i Goethes roman Den unge Werthers lidelser.

  • Michael Pedersen Kierkegaard, som skal komme til å bli Søren Kierkegaards far, gifter seg med søsteren til sin forretningskompanjong, Kirstine Nielsdatter Royen. Hun er 36 år gammel, han er 37.

    Hun skal komme til å dø etter bare snaut to års ekteskap.

  • Maurits Hansen blir født på Modum, som den fjerde av syv søsken. Faren, Carl Hansen, er prest og moren, Abigael, er av kjøpmannslekt. Begge foreldrene viser stor interesse for barnas dannelse; frem til han er femten, er det faren som underviser sønnen hjemme.

    Maurits kommer til å tilbringe barndommen i Porsgrunn (dit flytter familien om et års tid) og Skedsmo (hvor de bor fra 1806). Som voksen kommer han til å bli skjønnlitterær forfatter, lærebokforfatter og skolemann, med en enorm produksjon.