Fra dato

Til dato

  • I København kommer det i år ut en bok med tittelen Über psychische Heilmittel und Magentismus. Brandis er en tysk lege som har studert medisin i Göttingen og i forskjellige tyske byer, han har blant annet i en årrekke vært professor i medisin i Kiel. Her kom han i forbindelse med den danske statsmannen Christian Bernstorff, og for åtte år siden ble han hentet hit til København for å være dronning Marie Sophies livlege. Han har etter hvert også fått en viktig rolle som underviser ved universitetet og som forfatter til en rekke medisinske skrifter.

  • I Norge går kong Karl Johan, landets nye konge i reaksjonær retning, i takt med fyrstene ute i Europa. Han prøver å presse Stortinget til å godta en revisjon av Grunnloven. Hensikten er å redusere det norske folkestyret og å forsterke kongemakten. Dette avviser Stortinget gjentatte ganger.

  • I Christiania opprettes ved kongelige resolusjon en midlertidig "Elementair-Tegneskole". Det er dette som etter hvert skal komme til å bli Statens Håndverks- og Kunstnindustriskole. Her skal Henrik Wergeland, Christian Krohg, Oda Krohg, Edvard Munch og mange andre kjente kunstnere komme til å få sin første tegneopplæring.

  • H.C. Andersen er en ung gutt i Odense som opplever at biskop Plum inviterer ham hjem til seg sammen med oberst Høegh-Guldberg, som tror på hans talent. Tidsånden er den nasjonalromantiske, som er preget av troen på folket, talentet, eneren, geniet. Senere avlegger han et besøk hos prinsen på slottet med obersten som mellommann. Sig du gerne vil studere, hvis Prinsen spørger, hvisker Guldberg. Men Prinsen mener at for en fattig gutt er det best å lære et håndverk som for eksempel dreier. Men det vil ikke Hans Christian.

  • Christian Winther er en teologistudent i København som bor i studentboligene i Regensen. Han er en vakker og livlig student med god sangstemme, og han elsker å danse. Med studiene går det bare sånn passe bra, men han lever et herlig studentliv likevel, og er med på å danne den danske studentforeningen. Han er svært opptatt av teater, og vurderer å bli skuespiller. Han skriver også mange dikt, men nøler med å vise dem frem, og utviser stor selvkritikk. Vennen Poul Møller får imidlertid lese noen av dem, og oppfordrer til at de bør trykkes.