Fra dato

Til dato

 • I København kommer det i år ut en bok med tittelen Über psychische Heilmittel und Magentismus. Brandis er en tysk lege som har studert medisin i Göttingen og i forskjellige tyske byer, han har blant annet i en årrekke vært professor i medisin i Kiel. Her kom han i forbindelse med den danske statsmannen Christian Bernstorff, og for åtte år siden ble han hentet hit til København for å være dronning Marie Sophies livlege. Han har etter hvert også fått en viktig rolle som underviser ved universitetet og som forfatter til en rekke medisinske skrifter.

 • I Norge går kong Karl Johan, landets nye konge i reaksjonær retning, i takt med fyrstene ute i Europa. Han prøver å presse Stortinget til å godta en revisjon av Grunnloven. Hensikten er å redusere det norske folkestyret og å forsterke kongemakten. Dette avviser Stortinget gjentatte ganger.

 • I Christiania opprettes ved kongelige resolusjon en midlertidig "Elementair-Tegneskole". Det er dette som etter hvert skal komme til å bli Statens Håndverks- og Kunstnindustriskole. Her skal Henrik Wergeland, Christian Krohg, Oda Krohg, Edvard Munch og mange andre kjente kunstnere komme til å få sin første tegneopplæring.

 • H.C. Andersen er en ung gutt i Odense som opplever at biskop Plum inviterer ham hjem til seg sammen med oberst Høegh-Guldberg, som tror på hans talent. Tidsånden er den nasjonalromantiske, som er preget av troen på folket, talentet, eneren, geniet. Senere avlegger han et besøk hos prinsen på slottet med obersten som mellommann. Sig du gerne vil studere, hvis Prinsen spørger, hvisker Guldberg. Men Prinsen mener at for en fattig gutt er det best å lære et håndverk som for eksempel dreier. Men det vil ikke Hans Christian.

 • Christian Winther er en teologistudent i København som bor i studentboligene i Regensen. Han er en vakker og livlig student med god sangstemme, og han elsker å danse. Med studiene går det bare sånn passe bra, men han lever et herlig studentliv likevel, og er med på å danne den danske studentforeningen. Han er svært opptatt av teater, og vurderer å bli skuespiller. Han skriver også mange dikt, men nøler med å vise dem frem, og utviser stor selvkritikk. Vennen Poul Møller får imidlertid lese noen av dem, og oppfordrer til at de bør trykkes.

 • I Bergen er det åtteårsdagen til Ole Bull. Den danske fiolinisten Johan Henrich Paulsen, som skal spille for gjestene, har fått for mye å drikke under selskapet, slik at bursdagsbarnet må overta fiolinspillingen. Tilfeldigvis er det en kvartett av Louis Spohr (1784-1859) som Ole har lært seg og han imponerer dermed de voksne. Fra nå av tar familien Bull sønnens fiolinspill på alvor. Paulsen tilråder at Ole bør innlemmes i Det Harmoniske Selskab etter episoden, og 19.

 • Svenske kong Karl 2., som også er Norges konge, dør i Stockholm. Heretter er det ætten Bernadotte som overtar makten og kongerekken. Den gamle svenske kongeætten ut av historien, og dynastiet Bernadotte blir etablert. Dronning Charlotta, som er en betydeligere personlighet enn sin mann, kommer til å dø den 20. juni.

  Jean Baptiste Bernadottes blir utnevnt til konge av Sverige og Norge, og hans kone Desiré blir dronning Desideria. Men hun kommer ikke til å komme til Sverige før i 1823.

 • Karl Marx blir født i den tyske byen Trier, som er en del av det prøyssiske storhertugdømmet Niederhein. Han er det tredje av syv barn, familien er ganske velstående. Faren er advokat, og leder for byens advokatforening. Han er jøde, og nedstammer fra en lang rekke rabbinere og forretningsmenn. Byen han vokser opp i er blitt en av Tysklands mest kosmopolittiske byer, men i det siste har det vært nedgangstider på grunn av flere års feilslåtte vinavlinger. En fjerdedel av alle innbyggerne i byen overlever med hjelp fra fattigkassen. Sosialistiske ideer har en viss innflytelse i byen.

 • Arthur Schopenhauer er ferdig med første del av sitt verk Verden som vilje og forestilling. I den skriver han blant annet om forholdet mellom talent og geni. Den som har talent kan oppnå det andre ikke kan, mener han, men geniet kan oppnå det andre ikke kan forestille seg. Geniet har en visjon av en høyere orden, det er dette som skiller ham fra vanlige dødelige. Geniet har evnen til å heve seg over egoets litenhet og bevege seg innover i ideenes uendelige verden.