Fra dato

Til dato

  • Adolph Tidemand legger ut på en studiereise i Sør-Norge, gjennom Østerdalen over fjellet til Gudbrandsdalen og derfra til Sogn, Voss og Hardanger, hvor han treffer maleren Hans Gude, som er atten år gammel. De to slår følge et stykke på veien, og blir venner. Formålet er egentlig å samle materiale til et historiemaleri med motiv fra sagaen om Olav den hellige, men underveis blir Tidemand stilt overfor en ny motivkrets han finner uhyre fascinerende: norske bønders skikker og tradisjoner. Heretter satser han på folkelivsskildringen.

  • Edvard Grieg blir født i Strandgaten i Bergen, i et hvitmalt hus rett overfor Vågen. Han er tredje barn i en søskenflokk på fem, to gutter og tre jenter. Familien er velstående, og det har vært musikere i slekten både på mors- og farssiden. Hans mor, Gesine, har studert klaverspill, sang og musikkteori i Hamburg. Det er blitt mindre tid til musikken etter at hun ble gift, men av og til opptrer hun som solist eller akkompagnatør i hjembyen. Hun er ikke så lett å komme i kontakt med, og er kjent for å være en myndig dame. Edvards far, Alexander, er på mange måter ulik sin kone.

  • Karl Marx gifter seg med sin elskede Jenny von Westphalen. Han er 25 år gammel, hun er 29. De har kjent hverandre siden de var barn, og vært forlovet i syv år nå. Fedrene deres er venner, og hennes far har også kjent Karl siden han var en ung mann, de har gått spaserturer sammen, og diskutert filosofi og engelsk litteratur. Etter bryllupet flytter ekteparet til Paris, hvor de blant annet blir kjent med dikteren Heinrich Heine. De skal komme til å få syv barn.