Aasmund Olavsson Vinje, som den siste tiden har oppholdt seg I England, og har utgitt boken A Norseman’s Views of Britain and the British i Edinburgh, har planer om å reise videre til Paris.
Han kommer seg fra Edinburgh til London, og takket være velstående nordmenn som han blant annet treffer på verdensutstillingen der, kommer han seg videre til Frankrike. En av de som hjelper med en stor pengesum, 100 spesidaler (hvorav en del riktignok er gått med til å utgi boka om engelskmennene) er apoteker Harald Thaulow.
Vinje jobber med å friske opp fransken sin, men han syns det er et slit, særlig fordi han studerer språket via engelsk.
Når han kommer til Paris, går han i Louvre, og spaserer i varm sol på de brede gatene. Asfalten putrer under fotsålene. Han skriver om verkstedene i byen, han besøker noen av dem, og beskriver hvordan halvnakne arbeidere sliter, huløyde og uttærte. Det er her mye av det glitrende som blir solgt i de parisiske handelsbodene blir laget, skriver han. Dette er nattsiden til det strålende livet. Men så ille som i England er det likevel ikke.
En dag går han innom et fotoatelier i Rue de St. Honoré for å la seg fotografere.
På hjemveien fra Paris til Kristiania resier han med båt fra Baden-Baden oppover Rhinen til Kiel, der går han ombord i dampskipet Christiania. Han stiger i land i den norske hovedstaden den 19. juli. Men han vil videre, til Amerika, han tenker stort om seg selv, og syns det er trangt og sneversynt og fattigslig i Christiania. Det er svært viktig for ham å høste anerkjennelse, og å få omtale, men det er lite å høste av den slags.
Vesaas, O. (2001). A.O. Vinje : ein tankens hærmann. Oslo, Cappelen.s. 302-306.