Fra dato

Til dato

 • Vincent van Gogh trekker seg tilbake til en liten kullminerby i Belgia, Cuesmes. Han innleder en tid av "omsmelting", der han gransker sin barnetro og forsøker å analysere situasjonen. Han skriver lange brev til broren Theo. Det er spesielt de gamle, konservative representantene for kirken og kunstlivet som frustrerer ham.

 • Kristofer Janson reiser fra Gausdal til Kristiania for å ta fatt på sin lange reise til Amerika. Det var meningen at Drude skulle ha vært med, for å gå på teater og treffe mennesker, men krise i familien innebærer at hun må bli hjemme.

 • Henrik Ibsen fulfører Et dukkehjem.

 • Arne Garborg skriver lykkelig hjem til familien på Jæren at han har fått post som kopist i Statsrevisjonen. Han skal tjene 450 spesiedaler i året. Han er blitt anbefalt av en stor flokk storingsmenn.

  Nå kan han slippe hybellivet, få seg leilighet og husholderske, og lillebroren Abel kan igjen komme og bo hos ham.

 • Knut Hamsun er kommet til Øystese i Hardanger, hit er han kommet blant annet fordi han er inspirert av Wergelands vakre dikt om Hardanger. Han går til høymesse i Øystese kirke. Her opplever han en sterk kulturkollisjon mellom en gammel og en ny måte for menigheten å synge salmer på.

  Han skriver et indignert innlegg i Søndre Bergenshus Folkeblad om dette: de gamle og konservative bøndene saboterer forsøket på å få til en samstemt samlesang. Det høres ikke bra ut

 • Edvard Munch tar eksamen i matematikk ved Christiania Tekniske Skole. Det går ganske bra, til tross for at det er hans første eksamen på fire år. Han prøves også i norsk stil, geografi, engelsk og tysk.

    Det er farens ønske at Edvard skal ta en teknisk utdannelse, for det er dette feltet som har fremtiden for seg, mener han.

  Tegning var et av de viktigste fagene ved skolen, og Edvard blir kjent med elever som også tegner og maler i fritiden. Men han er ofte syk, og da må han bli hjemme. Slik blir det lange avbrudd i skolegangen,

 • Alexander Kielland skriver et opprømt brev til sin nye bekjentskap Georg Brandes. Edvard Brandes kone er død, og han forteller at han har forsøkt å skrive et medfølende brev til ham, men ikke helt vet hvordan han skal bære seg at.

  Og han er i gang med sin roman,kan han fortelle.