Dato
februar 1880

Emil Zolas roman Nana utkommer i Paris. I forkant av utgivelsen har det vært en storstilt reklamekampanje for å klargjøre publikum for boken, og den blir en umiddelbar suksess.

Romanen handler om horen Nana, som man har kunnet lese om i romanen L'’Assommoir fra 1877. Her er Nana datteren til en brutalt alkoholiker, som så vidt begynt sin karriere som hore. Handlingen i denne nye romanen om Nana starter i Paris i april 1867, ved åpningen av et varietéteater. Nana er atten år gammel og står på scenen i hovedrollen i en operette. Som sanger og skuespiller er hun elendig, men det er heller ikke derfor hun har fått rollen. Hun har nemlig en voldsom tiltrekningskraft på menn. Det er som om hun har evnen til åpne portene til alt innestengt, mørkt mannlig begjær, og utover i romanen som hun utvikle seg til å bli et slags kvinnemonster som fortærer alle menn som kommer i hennes vei.

Det går  ikke bra med Nana. Hun dør til slutt en fryktelig død av meslinger. Hele ansiktet hennes er deformert av byller.

Flaubert skriver begeistret til Zola og lovpriser romanen hans. Og Amalies roman Lucie, om en tivolipike som ender i prostitusjon og dør en grufull død, skal ofte komme til å bli sammenliknet med den.

Sted
Tema
Korrekturlest?
Ja