Image
Edvard Munch - Telthusbakken med Gamle Aker kirke (1880)
Dato
1880

Edvard Munch blitt sytten år gammel nå. Han bor sammen med familien, som består av faren, militærlege på 63, tante Karen, som er morens søster, som er 43, broren Peter Andreas på femten, søsteren Laura på tretten, og Inger på tolv. Det er nå tre år siden søsteren Sophie døde.

Dette året flytter familien fra Fossveien 7 på Grünerløkka i Kristiania, til Olaf Ryesplass 4 bare noen kvartaler unna.

I Fossveien har Edvard malt utsikten fra vinduet. Han malte Gamle Aker kirke, der den ligger på toppen av Telhusbakken, omgitt av grønne trær og en lav steinmur. Nedenfor kirken ligger tette, små toetasjes hus med spisse gavler, malt i ulike varianter av gult og brunt. Det ryker fra pipene på to av dem. Mellom stedet bildet er malt fra og husene fins en stor grønn eng, den ender i et grått plankegjerde, det ligger tett opp mot husene. Himmelen er blå, med lette skyer. Bak kirken sees et hvitt hus med flagget heist på flaggstangen. Det er ikke så lett å se hva slags flagg det er.

Det er dette året han blir klar over at det er maler han vil bli. Han og søsknene har alltid blitt oppmuntret til å tegne og male av tante Karen, som selv er kunstnerisk begavet. Hun lager utsøkte materialbilder av mose og andre ting hun finner i naturen. Edvards far samtykker, og han får begynne på Statens Kunst- og Håndverkskole i Apotekergaten. Der får han billedhuggeren Middelthun som lærer. Når han ser syttenåringens første tegning, blir ha stående lenge taus. Til slutt sier han: -- Make har jeg aldri sett.

Sted
Korrekturlest?
Ja
Kilde

Gierløff, C. (1946). Litt fra Skrubben og Ekely. Edvard Munch. Mennesket og kunstneren. Oslo, Kunst og kulturs serie. Gyldendal s.71

og Munch, E. (1880). Telthusbakken ved Gamle Aker Kirke. https://no.wikipedia.org/wiki/Liste_over_Edvard_Munchs_malerier