Fra dato

Til dato

 • Erik skriver til Amalie: Jeg husker godt, hvor glad Du blev, da jeg sagde Dig, at jeg blev til Tirsdag. Men min sødeste Ven, jeg véd også, at jeg i samme Nu havde en underlig bitter Følelse af, hvor lidt sådan et Par Dage betød, hvis det virkelig var sandt, at vi da skulde skilles. Amalie det er næsten ikke til at begribe, at vi har kunnet være lykkelige med denne gabende Afgrund foran os, som vi hver Dag nærmede os et Stykke til. Jeg glemte den, vilde ikke tænke på den, troede ikke på den. Men den lurede der dog. Det var i Grunden hæsligt.

 • Kong Oscar II er på besøk i det norske stortinget. Han hilser meget kort og sint på Sverdrup, som imidlertid ser verdig og bestemt ut. Men til Amalie Müller, som står i en tingstol flere trinn høyere enn gulvet, gir han en uhyre vennlig hilsen. De har en gang for elleve år siden truffet hverandre. Han gjør en bevegelse bakover med overkroppen som av overraskelse. Hun syns han er mye penere nå enn han var som kronprins. Han har fått grått hår.

 • Siri von Essen oppdager at hun er gravid igjen, for femte gang. Hun går derfor med på å tilbringe en kort tid utenlands med sin mann August Strindberg. Han har fått en farsarv på 2000 kroner.

  Men Siri vet ikke at de skal komme til å bli borte i seks år, og at reisen betyr slutten på hennes karriere som skuespiller.

 • August Lindberg gir Ibsens Gengangere urpremiere i Helsingborg.

 • Sigmund Freud skriver til sin forlovede Martha og forteller om hennes venninne Bertha Pappenheim, som har vært Breuers pasient. Det er Berthas far som har vært Marthas verge etter at hennes egen far døde. Freud forteller at Bertha er tilbake på sanatoriet. Breuer snakker om henne hele tiden. Han ønsker at hun kunne få dø, slik at hun kunne bli fri fra sine uutholdelige lidelser. Hun kommer aldri til å bli frisk igjen, mener Breuer.

 • Amalies tanker surrer og surrer rundt om forholdet til Erik. Men ikke på den gamle, drømmeaktige måten, hun syns nå hun klarer å tenke klart og greit gjennom alt. Men om natten drømmer hun at hun skal gifte seg med ham, og at hun har mistet sin skillsmissebevilgning. Og det stemmer også i virkeligheten. Hun aner ikke hvor den er blitt av; da hun fikk den, var hun totalt likegyldig med den.

 • Bjørnstjerne Bjørnson er i Paris og skriver til Hegel at han nå er ferdig med første del av Over Ævne. Det er det mest storslagne har hittil har skrevet. Men han er pengelens, Hegel må sende mer penger! Det snart er hans og Karolines bryllupsdag, og da vil han gi henne en skinnbord til å sy nederst på kåpen han hadde med til henne fra Amerika, for den er for kort. Kan Hegel hjelpe med dette? Kåpen må være fin-fin, nemlig.

 • Henrik Ibsens Gengangere har europeisk urpremiere i Helsingborg i Sverige. Stykket blir satt opp av August Lindbergs teaterselskap.

 • Carl Gustav Jung er en sju år gammel gutt som opplever den røde himmelen etter vulkanutbruddet på Krakatoa i Indonesia, som forårsaket store tsunamier og drepte minst 36 ooo mennesker, i over Kleinhüningen utenfor Basel hvor han bor med sin famillie. Han har skåret ut en liten trefigur, en liten mannsling, av linjalen sin. Sammen med en sten som han har malt i en øvre og en nedre del, har han gjemt den lille mannen på loftet. Av og til legger han små lapper han har skrevet ting på på et hemmelig språk, til den lille figuren. Alt foregår i den største hemmelighet.