Fra dato

Til dato

  • Paul og Mette Gauguin flytter til København med sine fem barn. Paul har fått et agentur for et firma som produserer vanntett presenningslerret, en ny oppfinnelse. Samtidig vil han også bruke tiden på å male. Men de tre rollene som familiemann, kunstner og forretningsmann går dårlig sammen. Særlig går det dårlig med forretningsmannen i ham. Han har virkelig ikke særlig greie på presenninger. De bor i Gammel Kongevei 105, i Emilie Gads leilighet. Emilie er Mettes mor.

  • Arne Garborgs mor gifter seg for andre gang, med en gammel kjenning fra hjembygda. Dette skaper store bølger blant hennes voksne barn.

    Moren er 52 år gammel nå. Hun har ni voksne barn, brudgommen har fem. De to er jevngamle.

  • Edvard Grieg, som befinner seg i Hardanger, skriver til sin venn Frants Beyer om hvordan han strever med musikken han har lovet å skrive til avdukingen av det store monumentet til Ludvig Holbergs ære, som skal skje i desember. Da er det 200 år siden Holberg ble født i denne byen. Bergenserne tenker på ham som sin egen dikter, selv om danskene tenker sammme sak.

    Musikken han strever med skal være kantate til anledningen. Det er bergnseren Nordahl Rolfsen som skriver teksten.

    Denne typen oppgaver er ikke blant Griegs favortitter. Til sin venn Frants skriver han:

  • Henrik Ibsen skriver til sin kone Suzannah at han er ferdig med Vildanden. Han er meget tilfreds med det hele; han syns han har fått alt frem slik som han ville, skriver han. Nå skal han bruke et par dager på å lese det gjennom, og så skal han sende det til sin forlegger Hegel i København.