Fra dato

Til dato

 • Edvard og Nina Griegs nye hjem Troldhaugen står klart ved Nordåsvannet ved Bergen. Rett på den andre siden av bukten bor deres kjære venner Frants og Marie Beyer, det er så nært at de kan rope til hverandre over bukten.

  Men selv ikke Troldhaugen i vårskrud kan få Grieg til å falle til ro. Han lengter igjen ut igjen. Bergen føles igjen som en utpost, kjedelig, preget av «fortvilet slapphed og materialisme», mener han.

 • Søren Krøyer reiser til Paris sammen med Michael Anker og Viggo Johansen. Han tar følge med sine venner til Amsterdam, og så går ferden videre til årets opphold på Skagen. Herfra skriver han et brev til fostermoren i København for at hun skal sende ham penger til et fotoapparat.

 • Vincent van Goghs far dør.

 • Sigurd Ibsen tiltrer stillingen som attaché i det svenske utenriksdepartementet i Stockholm. Om et års tid skal han komme til å bli flyttet til Washington. Så til Wien.

 • Christian Krohg har separatutstilling i Fritzners paviljong i Kristiania sammen med Erik Werenskiold

 • Sigmund Freud skriver til sin forlovede Martha om muligheten for å låne mer penger av vennen Fleischl, som er hans pasient, og også svært velstående. Dersom han gjør det, kan det hende han ikke lenger er blant de levende når det er blitt tid for å tenke på å tilbakebetale lånet.

 • Hvad det da kommer af at jeg ikke før har ladet høre fra mig? Mangel på tid, mangel på tiltag, falden til hvile i forestillingen om at engang skulde det bære til. Min tid er, og har hele tiden været forferdelig optaget hernede, ganske anderledes end i Norge; jeg lever et uhyre bevæget liv, fuldt af selska belighed, udeliv på forelæsninger og teater (Skram er teaterkritiker og må altså være der) 7 og arbejde. Fra uge til uge tænkte jeg at nu skal du nok få stjæle dig en timestid for at ofre din elskelige fru Ullmann, men aldrig blev det alvor.

 • Hennrik Ibsens Brand får sin første komplette oppføring på Nya Teatern i Stockholm.

 • Arne Garborgs bror Abel er blitt konfirmert og har reist til Amerika, nærmere bestemt Iowa. Men etter en stund angrer han seg og vil hjem igjen. Da får han et refsende brev fra sin storebror Arne, som ber ham ta seg kraftig sammen. Det er ingen spøk å være i gamlelandet heller, kan han forsikre; knallhardt arbeid for å komme seg opp og frem.

  Abel har kontakt med Kristofer Janson, og Arne ber han overbringe et brev til ham.