Dato
12 september 1887

Henrik Ibsen har avsluttet sin herlige sommerferie i Danmark og reist til Sverige, hvor han blir feriet med en rekke selskaper, og blir kjent med den 38 år gamle forfatteren og kvinnesaksforkjemperen Anne Charlotte Leffler, som han får stor sans for. Han og Anne Charlotte har mange samtaler.

Nå har han kommet til Göteborg. Her blir han i seks dager.

I kveld, på oppholdets fjerde dag, holdet han en tale på en bankett som den litterære foreningen i byen arrangerer for ham. Han overrasker til hørerne med å si at hans interese for politikk er i ferd med å tape seg, og dermed også kamplysten.

Om et par dager kommer han til å reise videre til Stockholm, ogAnne Charlotte skal være med på skipet. Kvelden før de skal reise, forteller Ibsen henne at han har drømt at de var på bryllupsresie sammen. Men han understreker at han i drømmen sa at det er jo umulig, for både hun og han er jo i virkeligheten gift. Byllupsreisen i drømmen var imidlertid svært dramatisk, kan han fortelle. Og han legger til: Kanskje fremtiden kommer til å vise at det var den. Anne Charlotte vet ikke hvordan hun skal forstå dette. Hun tror kanskje han mener at de skal samarbeide om et skuespill -- men hn vet jo at Ibsen aldri skriver noe sammen med andre.

Han kommer også med noen merkelige bemerkninger om Mozarts opera Tryllefløyten og de to som skla gjennmogå vannprøven sammen. Han sier at han tenker at det har de også gjort. Han lurer på hva det skal lede til.

Mens de seiler på kanalen, skriver hun i dagboken sin om hvordan Ibsen alltid er svært taus -- men det han sier er interessant. Hun syns han er en underlig, ensom ånd. Det virker ikke som om han leser noe særlig, han har visst lest ufattelig mye mindre enn henne. Han omgås nesten ingen, han går bare og drømmer, eller går stille og ser på livet uten å leve det selv. Han arbeider ikke mye, merker hun seg. Det kan jo gå år uten at han skriver noe. Nå, for eksempel, har han ikke skrevet et ord siden Rosmersholm.

Ibsen er svært vennlig mot henne, og gjentar flere ganger at det er en stor glede for ham å reise sammen med henne.

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Meyer, M. (1995). Henrik Ibsen : en biografi (2. utg. ed.). Oslo: Gyldendal. s. 587

https://www.nb.no/items/URN:NBN:no-nb_digibok_2008031100022

og

Anne Charlotte Leffler. Fra Fredrik Böök: Svenska litteraturens historia. Stockholm 1923.)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/Anne_Charlotte_Leff…