-
Henrik Ibsens bestefar, bergenseren Henrik Johan Ibsen, som er skipskaptein, forliser utenfor Grimstad med skipet Charitas på vei hjem fra London. Hjemme sitter hans unge kone Johanne Cathrine, nybakt mor til gutten Knud.
-
Marichen Altenburg, som senere skal bli Henrik Ibsens mor, blir født.
-
I byen Skien bor det nå 1865 innbyggere. De er inndelt i flere samfunnsklasser; godseiere, embetsmenn, handelsmenn, håndverkere, småhuseiere og arbeidere. Dette klassesamfunnet er karakterisert ved stor mobilitet. Knud Ibsen, som skal bli Henrik Ibsens far om tre år, hører til handelsborgerskapet, men er også knyttet til godseiersjiktet ved slektskapsbånd.
-
De to som skal komme til å bli Henrik Ibsens foreldre, Knud Ibsen og Marichen Cornelia Altenburg gifter seg i Skien. Knud er gjennom sin far, Henrich Ibsen, og sin mor, Johanne Plesner, veletablert i patrisierklassen i Skien. Han har direkte og indirekte forbindelse til de rikeste og mest innflytelsesrike familiene i byen, og han har fått handelsbrev uten å måtte gå veien om å være skipper først, slik hans forfedre har måttet gjøre.
-
Henrik Ibsen blir født i Skien, i hjørneværelset i Stockmannsgårdens andre etasje i Skien. Hans far er en velstående kjøpmann som skal komme til å få store økonomiske problemer når Henrik fortsatt er en liten gutt. Moren Marichen er bekymret for sin førstefødte sønn Johan Andreas, som er halvannet år gammel og syk. Stockmannsgården er en to-etasjers bygning som ligger ved torvet, på det ene hjørnet av kirken. Her driver Knud Ibsen sin første detaljhandel. Bygningen skal komme til å brenne under den store bybrannen i 1886.
-
Henrik Ibsens far, Knud Ibsen, tar opp et stort lån på 1934 spesiedaler, antakelig for å sikre eiendommen til svigermoren Hedevig Altenburg.
-
Skien får sin første avis; "Ugeblad for Skien". Julirevolusjonen i Paris blir raskt omtalt i lokalavisen. Skien er, gjennom en omfattende skipsfart og handel med tømmer, en by i nær kontakt med Europa, og kulturelle impulser, ideer og gjenstander fra kontinentet og England blir raskt spredt til handelsborgerskapet i byen.
-
Knud Ibsen, Henrik Ibsens far, overtar Altenburggården (Skistredet nr. 20) i Skien, og flere andre eiendommer etter sin svigermor, herunder et brenneri. Altenburggården er et hus med mange og store stuer både nedenunder og ovenpå. Her blir det ført et stort selskapelig liv, med stadige middagsselskaper og musikalske sammenkomster. Særlig i markedstiden er det mye liv i huset.
Samtidig overtar Knud Ibsen forsørgeransvaret for de som bor her, det vil si svigermoren og svigerfarens søster, Christine Catharine Ploug, kjent som faster Ploug.
-
Henrik Ibsen flytter med familien til den store Altenburggården. Henrik er fem år gammel. Hans far Knud står på høyden av sin velstand, men driver sine forretninger uforsiktig. Samme år kjøper faren også gården Venstøp utenfor Skien.
-
Henrik Ibsen, fem og et halvt år gammel, blir innskrevet ved Borgerskolen i Skien. Her får han opplæring i lesning, skrivning, religion og grunnelementer fra geografi og naturlære. Fra annen klasse kommer så undervisning i tysk, historie, geometrisk tegning, stiløvelse og naturhistorie.
-
I Nordsjøen er det forferdelige stormer denne høsten, og en rekke skip går ned, blant dem noen som Henrik Ibsens far har medeierskap i.
-
Henrik Ibsens far, Knud Ibsen, kjøper den ene av Venstøp-gårdene i Gjerpen. Eiendommen har i ulike faser tilhørt hans naboer og nære og fjerne slektninger.
-
Henrik Ibsens far, Knud Ibsen, er kommet i prekære økonomiske vanskeligheter, og må pantsette alt han eier. Han mister alle sine skip i skipsforlis, og taper også alle penger han har investert i et brennevinsbrenneri på grunn av dårlige tider. Han er 42 år gammel.
En årsak til problemene kan være den kommende krisen i trelasthandelen i England (1836-39). Og han er ikke alene: En rekke andre rike kjøpmenn i Skiensområdet får etter hvert tilsvarende økonomiske problemer.
-
Henrik Ibsen er en gutt på syv år som flytter sammen med familien til gården Snipetorp på helårsbasis. Her skal familien komme til å bo frem til 1843-44.
-
Henrik Ibsen, som er en gutt på syv år, flytter dette året sammen med familien til gården Venstøp, som et resultat av farens økonomiske problemer. Gården er temmelig forfallen etter å ha stått ubebodd i flere år. Han begynner sannsynligvis på den skolen som kammerherre og jernverkseier Severin Løvenskiold til Fossum har opprettet for barn av funksjonærer og jernverksarbeidere. Han har antakelig også fått noe undervisning hos Knud Ibsens omgangsvenn, klokker Christen Lund, som driver privatskole på sin gård Århus.
-
Suzannah Thoresen og Karoline Reimers er to jenter i Bergen som begge mister mødrene sine. De er begge syv år gamle, og vet ikke at de skal komme til å bli konene til henholdsvis Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson.
-
Henrik Ibsen arrangerer teaterforestillinger med marionettedukker. De er populære, billetten koster en halv skilling. De blir arrangert i boden mellom drengestua og stallen. Den fineste av dukkene er Isabella, hun har svart hår og en nydelig silkekjole med krinoline. Hun beveger seg så vakkert over scenen Småjentene elsker det.Ridder Fernando er også flott, med hatt med fjær, rød drakt med gullsnorer. Han beveger seg langsomt og fornemt mot Isabella. Men så plutselig dukker det opp en svart og skummel type og griper henne og vil flykter avsted med henne.
-
Maurits Hansen dør på Kongsberg, 48 år gammel. Hansen nyter stor anseelse som forfatter, han er blitt lest med interesse av Henrik Wergeland, Camilla Collett, Jørgen Moe og Peter Christen Asbjørnsen. I Morgenbladets nekrolog het det: «... den tid vil komme da han vederfares fuld Rettfærdighed.»
-
Henrik Ibsens rike onkel Christopher Blom Paus kjøper en bygård på Snipetorp i Skien, dit Henrik flytter med familien, som nå har store økonomiske problemer. Henrik er femten år gammel nå, og går til konfirmasjonsundervisning hos prost Rode i Gjerpen. Han blir konfirmert i Gjerpen kirke i juni dette året. Han blir stående som nummer tre på kirkegulvet, til tross for sine utmerkede kunnskaper. Faren Knud mener det er fordi han selv, i motsetning til fedrene til de to som står øvest, ikke har råd til å bestikke presten med en kalvestek.
-
I dag blir det født en jente i Skien. Moren er tretten år gamle Andrea Andersdatter. I følge dåpsprotokollen fra Skien kirke får barnet navnet Julie Henriksdatter ved hjemmedåp 21. desember, og hun blir ført under kategorien "uægte" barn.
-
Johan Ludvig Heiberg, som er Danmarks store teatermann og litterære autoritet, skriver en artikkel om hvilke krav man kan stille til en person i et karakterstykke, det han kaller en egentlig dramatisk karakter. Karakteren er «det ethiske Præg, som Mennesket selv har givet sig», mener han.
-
Henrik Ibsen ankommer Grimstad etter en fire dagers seilas med skipets Lykkens Prøve fra hjembyen Skien. Om tre måneder fyller han seksten. Her i Grimstad skal han være apotekerlærling hos apoteker Jens Arup Reimann, som nettopp har startet forretning i Storgaten. Betalingen er dårlig, husværet trangt.
-
Henrik Ibsen skriver brev hjem til sin venn Poul Lieungh i Skien: «Kjære Poul, Du maa virkelig undskylde, at jeg først nu besvarer Dit Brev, men her har været saameget at bestille i denne Tid, at det har været mig umuligt før, og af Mangel paa Tid kan jeg heller ikke idag skrive noget langt Brev. - ?Hedevall er vel allerede reist, og han vil vist blive fornøiet, idetmindste er jeg meget vel tilfreds og har aldrig angret at jeg er kommen hid, da Reimann er meget god imod mig, og gjør alt muligt, for at opvække Lyst hos mig til Apotheket, da denne i Begyndelsen ikke var synderlig stor.
-
Henrik Ibsen skriver til Hanna Stenersen i Porsgrunn: «Kjære Hanna! Tilgiv at jeg ikke før har besvaret Dit Brev, men det har været mig reent umuligt.
-
Henrik Ibsen er en ung mann som jobber som apotekerlæring hos apoteker Reimann i Grimstad. I den ene enden av bygningen er det trapp opp til det minste soverommet. Der ligger de to tjenestejentene på 28 og 19 år. Derfra er det dør inn til det midterste rommet, hvor Henrik og de tre sønnene i familien ligger. Derfra går det dør inn til det største soverommet i den venstre enden av bygningen, der Reimann, kona og de små døtrene deres sover. Henrik må gå forbi tjenestejentene ned til apoteket og postkontoret når det kommer tilreisende kunder om natta til sjøfartsbyen.
-
Knud Ibsen får tillatelse til å oppføre en lang uthusfløy på eiendommen Snipetorp, hvor familien nå bor. Bygningene her ble reist etter brannen i 1777. Med utspring i Telemarksgaten snor Snipetorpgaten seg oppover i høyden med terrasser og bratte skrenter. De eldste borgerhusene har stramme og regelbundne fasader, og bak åpner det seg et mylder av uthusbygninger med svalganger, boder og bakhager. Denne bydelen i Skien skal i fremtiden komme til å bli det eneste sammenhengende miljøet som er igjen av Henrik Ibsens fødeby. Snipetorpgaten nr. 27 har leiligheter i både første og annen etasje.
-
I dag blir det født en gutt i Vestre Moland. Han får etter hvert, ved dåpen 25. oktober navnet Hans Jacob Hendrichsen. Faren er Henrik Ibsen, som er ti år yngre enn barnets mor.
-
Hans Jacob Hendrichsen Birkedalen er et spedbarn på noen uker som blir døpt. Moren oppgis å være "Pige Else Sophie Jensdatter Birkedalen". Barnets far er "Ungkarl og Apothekerdreng Hendrik Johan Ibsen fra Skien, men opholdende sig i Grimstad".Det er barnets mormor som gir opplysningene til presten.Også klokkeren førte inn dåpsopplysningene i kirkeboka si.
-
Henrik Ibsen, som nå er snart 20 år gammel, vedgår i et brev til byfogden i Grimstad at det ikke er umulig at han er far til barnet som Else Sophie Birkedalen, som han har levd under samme tak som i apotekergården i Grimstad, og hatt et forhold til. I brevet legger han imidlertid ikke skjul på at Else Sophie også har vært sammen med andre menn i denne perioden.
Han formulerer seg slik:
-
Henrik Ibsen er blitt nitten år gammel og erfarer at hans første arbeidsgiver, apoteker Reimann, har gått konkurs. Han har flyttet over til apotekbygningen i Østregate i Grimstad, og jobber nå for apoteker Nilsen. Det er nå han for alvor kommer i gang med forfatterskapet sitt.
Henrik og apotekeren bor i vaktsturommet. Begge sover der. I rommet er det også skrivebord. Det er her Henrik skriver de eldste diktene ettertiden siden skal kjenne til.
-
Henrik Ibsens farmor Johanne Cathrine dør i Skien, 77 år gammel. Henrik er nitten.
-
Aasmund Olavsson Vinje, som er 30 år gammel, har kommet til Christiania og blitt student ved det som blir kalt Heltbergs Studentfabrik. Her kommer han sammen med Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Jonas Lie.
-
Magdalene Thoresen er medstifter av Det norske Theater i Bergen, sammen med sin mann, den 17 år eldre prosten Thoresen.Hun er stemor for hans barn, blant dem Suzannah, som skal komme til å gifte seg med Henrik Ibsen, og de får også fire barn sammen. Anonymt leverer hun fire stykker til teatret med historisk innhold, og moderne vaudeviller. Dessuten skriver hun teaterkritkk i byens aviser.Hun lærer både Ibsen og Bjørnson å kjenne.Teaterhuset i Engen har stått der siden 1800, og kalles Komediehuset på Engen.
-
Henrik Ibsen bor sammen med vennen Ole Sculerud i Vika i Kristiania, i et hus som tilhører den navnkundige legekone Mor Sæther.Senere flytter de til Møllergaten 21.Hos Mor Sæther losjerer også stud.jur. Theodor Abildgaard, som er medlem i Thranebevegelsen og holder møter i huset.
-
Henrik Ibsen avslutter skuespillet Catilina, som trolig ble på begynt i revolusjonsåret.
-
Henrik Ibsen forlater Grimstad med båt. Samme dag utkommer skuespillet Catilina. Han stopper en uke i Skien før han reiser videre til Christiania.
-
Henrik Ibsens far Knud Ibsen setter inn en annonse i avisen i Skien, Bratsberg Amtstidende, der han annonserer for overfart til Amerika med skipet Valhalla. Skipet er utmerket solid og velbygget, annonserer han, det er nytt, og har plass til 130-150 emigranter til New York. Det kommer til å være ferdig i slutten av juni, og klart til å reise de første dagene i juli. Det kommer antakelig til å legge til i Graaten, som er det mest bekvemmelige stedet som emigrantene kan få brakt bagasjen sin om bord.
-
Henrik Ibsen forelsker seg i datter av kjøpmann og ordfører Bendix Ebbell, den 19-årige Clara (egentlig Marthe Clarine) Thue Ebbell. Hun er litterært interessert, spilte klaver og svermet for poeter og dramatikere som Wergeland, Oehlenschläger og Andreas Munch.
-
Henrik Ibsen får i dag sin forfatterdebut i Christiania-posten med diktet "I Høsten". Han brukt pseudonymet Brynjolf Bjarme. Det er et dikt i romantisk stil, med lengsel etter våren og vedmod over høsten, og refleksjoner om døden og livets forgjengelighet.
-
Ole Bulls Det norske Theater i Bergen åpner med stor suksess. Den første offisielle foretillingen er Holbergs Den Vægelsindede, sammen med fioloinsolo av Bull selv.Om et år skal Bull komme til å søke Stortinget om subsidier, noe som blir nedstemt. Senere dette året skal han komme til å treffe Henrik Ibsen og bestemme seg for å engasjere han som dramatiker for teateret.
-
Henrik Ibsens søster Hedvig skriver til sin kusine Hanna Stenersen at hun lengter etter broren sin, som skal komme innom på besøk på vei til Krisitiania. Henrik har nølt, siden han ikke har visst om faren ville like at han kom. Han skal komme til å være hjemme i halvannen ukes tid, og faren tar ham med rundt og viser ham stolt frem. Han har jo skrevet dikt i avisene, og fått publisert et skuespill. Henrik bærer slengkappe og virker litt forlegen.
-
Henrik Ibsen ankommer Christiania for å ta Examen artium ved skolen som kalles Heltbergs studentfabrikk. Hans skuespill Catilina er nettopp utgitt. Om tilblivelsen av dette stykket skal han siden komme til å skrive:
«Catilina» blev skrevet i en liden spidsborgerby, hvor det ikke stod i min magt at give luft til alt det, der gærede i mig, undtagen gennem gale streger og optøjer, som pådrog mig uvilje hos alle de agtbare borgere, der ikke kunde sætte sig ind i den verden, som jeg der gik og tumlede med alene.»
-
Henrik Ibsens bror Johan, som er to år yngre enn ham, skriver brev hjem til familien i Skien fra havnebyen Milwaukee i Wisconsin, ved Michigansjøen. Brevet hans er langt og fullt av informasjon om livet i Amerika, han stiler det til faren Knud, men vet at alle kommer til å lese det han skriver. Johan er en vakker, mørk ung mann, ikke ulik broren sin i utseende. Han har vært her i Amerika i et par år nå, byen han har slått seg ned i er ikke stor, den har rundt 8000 innbyggere, men er likevel en viktig by for emigrantene. Han har fått seg jobb som ekspeditør i en krambu.
-
Henrik Ibsen skriver brev til kongen og ber om å få slippe i betale det lovpålagte gebyret til nærmeste latinskole for å få lov til å gå opp til Examen artium. Han vedlegger dokumentasjon på at han er pengelens og lenge har måttet klare seg uten understøttelse fra familien.
-
Henrik Ibsen blir dimittert fra studentfabrikken i Christiania. Han får elendige karakterer i gresk og matematikk. Men eksamenspapiret er tilstrekkelig til at han blir medlem av Studentersamfundet, der han ivrig deltar i samfunnsdebattene og bidrar i Studentersamfundets håndskrevne avis.
-
Henrik Ibsen er en ung man på 23 år som nettopp har hatt sin teaterdebut med Kjæmpehøien på Christiania Theater. Han har også skrevet Catilina.
-
Henrik Ibsen starter sammen med vennene Aasmund Olavsson Vinje og Paul Botten-Hansen en ukeavis etter mønster av den danske forfatter Meïr Goldschmidts satiriske blad Corsaren, som har vært så dramatisk viktig i Søren Kierkegaards liv.
I avisen publiserer de tre vennene politisk og litterært stoff; mange av Ibsens tidlige dikt og en politisk satire i form av operaparodien Norma eller en Politikers Kjærlighed blir trykt her.
-
Henrik Ibsen, som nå er 23 år gammel, blir i Bergen observert av Kristofer Janson, som er en gutt på ti år, fem år eldre enn Amalie. Janson skal siden komme til å beskrive sitt minne av Ibsen dette året som anspent og mager, med ansiktsfarge som gips og et kullsort, umåtelig skjegg.
-
Henrik Ibsen er pengelens og klarer ikke å betale barnebidraget til sønnen han har fått utenfor ekteskap, og som han aldri har truffet. Han innkalles til tvangsarbeid på Akerhus festning.
-
I Kristiania må kameratene Paul Botten-Hansen, Aasmund Olavson Vinje og Henrik Ibsen (som i denne sammenhengen benytter pseudonymet Brynjolf Bjarme) sende ut varsel til abonnentene til vittighetsbladet Andhrimner, som de er redakøter for, og som er inspirert av bladet Corsaren i København, om at det på grunn av laber interesse foreløpig er stopp i utgivelsen. De håper imidlertid at det kommer til å ta seg opp med abonnementstallet etter hvert som flere får vite om bladet. De satser på å være i gang igjen fra nyttår av, kan de fortelle.
De skriver:
"Til Abonnenterne.
-
Ole Bull arrangerer en konsert i Christiania, der blant annet den unge Ibsen får oppdraget med å skrive prolog og sangtekst. Det passer bra for Ibsen, for han har lenge vært i pengenød, og nå får han penger til å betale barnebidraget han skylder Else Sophie, mor til hans sønn. Dagen etter drar Bull og Ibsen ut Christianiafjorden med dampbåt. Bull går i land på Andøya, Ibsen fortsetter til Bergen for å arbeide ved teatret der.Han er engasjert av Bull som artistisk direktør ved Bulls norske teater i Bergen. Henrik ankomme Bergen den 26.
-
I København utkommer dette året en stor medisinsk oppslagsbok, Haandbog i Therapien. Forfatteren er Oluf Lundt Bang, som er huslege i familien Kierkegaard. I den kan man lese at onani kan være årsak til hypokondri, lammelser, impotens, hodepine, hårtap, matthet, sløvhet, vekttap, synssvekkelse, svimmelhet, melankoli og i graverende tilfeller selvmord. Man kan gjenkjenne en onanist på disse kjennetegnene, kan han fortelle: «Sløvhet i uttrykket, skulende blikk, blå ringer under øynene, behovet for å være alene, å ikke ønske å delta i andre barns lek.
-
Henrik Ibsen er en ung mann på 23 år som i et års tid har arbeidet ved teatret i Bergen, sammen med Herman Laading, som er nyansatt sceneinstruktør. Laading er en del ar eldre enn Ibsen, med bred pedagogisk erfaring, og han er svært kunnskapsrik; Laading er sjefen og Ibsen hans assistent. Ibsen befinner seg altså et stykke nede på rangstigen i det kunstneriske hierarki. Teaterstyret har på dette tidspunktet i norsk teaterhistorie det hele og fulle kunstneriske og økonomiske ansvaret for teatret. De bestemmer repertoaret og bevilger penger til driften
-
Henrik Ibsen har fått stipend av teatret i Bergen for å reise på studietur til København. Først og fremst gjaldt besøket Det kongelige Theater, en av Europas førende scener, der J. L. Heiberg er direktør og hans kone Johanne Louise primadonna. Her får Ibsen fri adgang til alle forestillinger (bl.a. av Shakespeare, Holberg, Oehlenschläger og Hertz), og han blir satt grundig inn i teatermaskineri og tekniske løsninger.
-
Gustav Adolph Lammers stifter den første indremisjonsforeningen i Skien. Henrik Ibsens søster Hedvig er hengiven tilhenger. Det går en vekkelsesbølge over landet. Henrik på sin side har liten sans for denne formen for gudelighet.
-
Henrik Ibsen er en ung mann på 25 år som oppfyller Ole Bulls ønske om at Det norske Theater i Bergen skal være et arnested for nasjonal dramatikk, skuespillkunst, musikk og dans. Ibsen skriver dramatikk inspirert av norske folkeviser, norsk historie og er et klart uttrykk for den nasjonalromantiske tidsstemningen. I dag er det premiere på hans stykke Sancthansnatten.
Men Ibsen vil senere ikke vedkjenne seg dette skuespillet, som er en lystig eventyrkomedie med brodd mot falsk nasjonalromantikk.
-
Henrik Ibsen har forelsket seg hodestups i 16 år gamle Rikke Holst, som bor like ovenfor Sontums pensjonat, der han selv holder til. Nå må tiden deles mellom teaterarbeidet og svermeturene, til Nordnes, til klosteret og spaserturer i Nygårdsalleen. De bestiger dessuten byens høyeste fjell, Ulriken.
I flokk og følge drar man med musikanter som fortropp, innover langs Svartediktet og Isdalen og synger Ibsens nyskrevne vandrervise "Vi vandrer med freidig mot".
-
Alminnelig verneplikt innføres i Norge. Det gør også Heimevernet.
-
Henrik Ibsen skriver fra sitt tilholdsted i Bergen til sin venn Paul Botten-Hansen i Kristiania for å høre nytt, og be ham ta vel imot en felles venn som gjerne vil treffe ham. Han lurer på om Botten-Hansen har nytt nytt skrivearbeid på gang etter Huldrebyllupet, som de har trykket i bladet sitt, Andhrimner. Selv er Ibsen svært produktiv for tiden, kan har fortelle. Det kommer nok vennen til å erfare i løpet av vinteren. Han ber også Botten-Hansen om å hilse deres felles kamerat og medredaktør Aasmund Olavsson Vinje.
-
Henrik Ibsen frir til Rikke Holst, en ung kvinne i Bergen. Han skriver også et dikt til henne. Han er svært forelsket.
De to unge svermerne forlover seg i hemmelighet, men når hennes far får vite om forholdedt, forbyr han dem å møtes.
Historien med Rikke Holst kommer siden til å danne bakgrunnen for diktene «Markblomster og Potteplanter» , «En Fuglevise» og første versjon av «Byggeplaner» , som alle kommer til å bli trykt første gang i Illustreret Nyhedsblad 14. mars 1858.
-
Henrik Ibsens stykke Fru Inger til Østeraad, blir oppført i Bergen. Det er en nasjonalhistorisk karaktertragedie med handling fra 1500-tallet. Det skal komme til å bli ansett som Ibsens beste stykke så langt - skjønt det i første omgang blir heller dårlig mottatt av publikum. Siden skal han komme til å skrive om tilblivelsen av dette stykket: «Fru Inger til Østeråd» hviler på et hurtigt knyttet og voldsomt afbrudt ?liebschafts-forhold, til hvilket også refererer sig nogle mindre digte, såsom ? «Markblomster og potteplanter», ? «En fuglevise» , o. s. v., trykte i «Nyhedsbladet».
-
Henrik Ibsen er blitt 28 år gammel. Han bor i Bergen og jobber ved Ole Bulls teater. Han har opplevd at mottakelsen av de første stykkene hans har vært noe betinget. Men med kveldens premiere på Gildet på Solhaug har det skjedd det en forandring: Ibsen ser ut til å ha erobret det bergenske teaterpublikum.
Stykket blir en suksess, og dermed blir Ibsen også en populær og interessant gjest hos byens borgere, ikke minst hos prestefruen til Korskirken, Magdalene Thoresen.
-
Gustaf Adolph Lammers, som nå er kommet svært på kant med statskirken, holder seg avskjedspreken i Skien kirke, hvor han har vært sogneprest siden 1848. Det er tydelig at han er blitt svært influert av Søren Kierkegaards religionskritikk. Etter å ha funnet sannheten er han blitt "besværet i samvittigheten". Han mener nå at statskirkens praksis er uforenlig med Guds ord. Det er dette han taler om i dag.
-
Henrik Ibsen er i dårlig lune. Den 13. januar fikk han en dårlig anmeldelse på sitt nye stykke Olaf Liljekrans, av en anonym kritiker i Aftenbladet, som utkommer i Kristiania. Ibsen skriver et indignert innlegg der han retter skytsen tilbake mot kritkeren, som mener at stykket hans inneholder en god del virvar. Innlegget gir et godt innlegg i hvordan Ibsen tenker om sin egen dramatiske kunst for tiden. Han skriver:
"Til Hr. n-s i Bergen!
-
Ole Bull møter opp på styremøte i teaterdireksjonen i Bergen. De har bedt ham gitt beskjed om hvorvidt han nå ønsker å overta ledelsen av teatret som han jo selv har startet. Men Bull erklærer at han kun ønsker å delta som vanlig medlem av direksjonen som han ga sin fullmakt til i august 1850.
Han takker dem for den gode jobben de har gjort for teatret mens han vært borte. Men det blir fort klart at han har forslag til en forbedringstiltak i teatret. Han vil både utvide og forskjønne det, han vil bygge to nye losjerader, og han anbefaler styret varmt å iverksette dette.
-
Henrik Ibsen bor i Christiania og deltar i den såkalte Hollenderkretsen, der venner av Paul Botten-Hansen finner et fristed for ironi og vidd, for estetiske diskusjoner og kulturelle og politiske interesser som går på tvers av tidens nasjonalromantiske strømninger.
Ibsens store dikt Paa Vidderne, som blir skrevet denne vinteren, bærer mer preg av kierkegaardsk ironi og estetikk enn av nasjonalromantiske ideer.
-
Fjellgården Røisheim i Lom, som går tilbake til 1600-tallet, overtar i år rettigheter som skysstasjon. På Røisheim får reisende, kusker og hester som er på vei mellom øst og vest i Norge, hvile, søvn og mat.
De første turistene har også begynt å oppsøkte fjellheimen for å bestige de mange toppene nå. Det er åtte år siden Galdhøpiggen ble besteget for første gang. Røisheim kommer etter hvert til å bli en base for klatresporten i Europa.
-
Henrik Ibsens Hærmændene paa Helgeland, trykt som tilleggshefte til Illustreret Nyhedsblad, utgitt av Ibsens venn Paul Botten-Hansen.
Ifølge Ibsen selv skal hans kone Suzannah være modellen for skuespillets sterke hovedperson, Hjørdis.
Stykkets handling er lagt til 900-tallet og er tydelig inspirert av de nylig oversatte islandske sagaer. Det ble godt mottatt av kritikerne.
-
Henrik Ibsen gifter seg i stillhet med Suzannah Thoresen. De reiser til Christiania med båt og flytter inn i Akersgata 35, på hjørnet av Karl Johans gate. Hjemmet blir utstyrt for en sum av 200 spesidaler en tredel av Ibsens nye årslønn og han nedbetaler dessuten gamle regninger fra bergenstiden.
-
Henrik Ibsen kommer med sin Suzannah til Christiania på foreløpig permisjon fra Det norske Theater.
-
Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Paul Botten-Hansen havner i en heftig pressestrid med Christiania Theater, som har unnlatt å oppføre Ibsens stykke Hærmændene paa Helgeland, til tross for at det er antatt der.
Teateret blir angrepet for sin uvilje til å vise ny, norsk dramatikk. Ibsen setter derfor opp skuespillet ved sitt eget teater, og kan heve 145 spesidaler i honorar i tillegg til sin faste lønn.
-
Bjørnstjerne Bjørnson gifter seg med Karoline Reimers i Søgnes gamle kirke, viet av Peder Bjørnson. Ingen av Karolines slektninger er til stede. Etter bryllupet flytter de nygifte inn i en liten leilighet i selve teaterbyginingen i Det Norske Theater i Bergen. Det er her Henrik Ibsen bodde i tiden da han var tilknyttet teatret. Karoline kunne godt tenke seg å fortsette som skuespiller ved teatret. Men det sier Bjørnstjerne nei til. Det passer seg ikke at teatersjefens kone arbeider ved teatret. Hun er 22 år gammel nå. Hun er 25.
-
Henrik Ibsen besøker Klingenberg tivoli i Christiania en rekke ganger i forbindelse med et besøk av den danske pantomime-skuespilleren Adolph Price.
Price er en allsidig teaterkunstner som har utviklet en forfinet Pierrot-figur. Den skal siden komme til å bli videreutviklet og bli en kjent figur i pantomimeteatret i Tivoli i København.
-
Bjørnstjerne Bjørnson setter opp Henrik Ibsens stykke Hærmændene på Helgeland på teatret i Bergen. Han har selv regien. Det har tidligere vært spilt på Kristiania norske Theater. Stykket får fulle hus på premierekvelden, og gjør stor lykke. Men allerede ved andre forestilling har interessen blant publikum sunket betraktelig. I Bergensposten skrives et oppgitt sukk over det bergenske publikummet som ikke vet å sette nok pris på det de blir budt.
-
I Bergen står det dårlig til med økonomien ved teatret. Gjelden øker og publikum minker. Flere av de beste skuespillerne har flyttet til Christiania og fått jobb der. Noe av årsaken til det dårlige publikumsoppmøtet er nok de vanskelige økonomiske tidene i byen. Teatrets ledelse forsøker å skaffe penger gjennom privat innsamling, og dei dag sender de også av gårde en søknad til den norske Storting om pengestøtte for de kommende tre årene. Men søknaden skal komme til å bli avslått.
-
Henrik Ibsens ektefødte sønn med Suzannah, Sigurd, blir født i Kristiania. Suzannah er 23 år gammel, Henrik er 31. Sigurd skal komme til å vokse opp som foreldrenes øyesten; ikke noe skal være for godt for ham, han skal ha den mest utmerkede utdannelse. Han skal komme til å bli en viktig statsmann i Norge, spesielt knyttet tl forhandlingene rundt unionsoppløsingen i 1905. Henriks førstefødte sønn Hans Jacob Henriksen Birkedalen, som han aldri har truffet, er nå 13 år gammel.
-
Henrik Ibsen begynner forarbeidet til det som skal bli stykket Kjærlighedens komedie, i form av stykket Svanhild. I stykket møter vi den skapende dikter og skulptør, Falk, en kunstner som ut fra en bruk og kast-filosofi ønsker å gjøre Svanhild til modell og muse. Etter å ha formet henne i leire og kledd henne i strofer, ha lært henne utenat, og etter at sommerens forelskelse er over, skal vingehesten få trampe henne i sølen. Falk er da ferdig med henne og vil intet ansvar ta. Straks høsten setter inn, kan verden få henne.
-
Dette året står Henrik Ibsens dikt "Paa vidderne" på trykk i Nytaarsgave for Illustreret Nyhedsblads Abonnenter. Det handler om en mann som trekker seg tilbake til et distansert liv i høyden over dalen, der han kan beholde "dette rette perspektivte!, slik at han kan skue ned på livet der nede uten å bli berørt av det.
Diktet kommer siden til å komme med i diktsamlingen Digte i 1870.
Her er diktet:
Paa Vidderne
Nu Skræppen over Ryggen slængt,
Og Riflen ladt i Haand,
-
Henrik Ibsen bor sammen med Suzannah øverst i Bogstadveien i Christiania. Han holder fremdeles på en del med maleri. Dennne sommeren har han et landskapsbilde stående på staffeliet i leiligheten sin, der han får besøk av bergenseren Lorents Dietrichson, som han har for vane å se pantomimeteater sammen med.
Etter dette skal det komme en vanskelig tid for Ibsen; han har motgang i teatret, drikker for mye, og ser ikke ut til å lykkes med noen av sine ambisjoner.
-
Magdalene Thoresen flytter til København med sine fire barn for å forsøke å få fart på sin forfatterkarriere. Hun får størst leserkrets for sine reiseskildringer, men skriver også bondefortellinger og realistiske samtidsdramaer.
Men som dramatiker skal hun komme til å få skarp konkurranse fra både svigersønnen Ibsen og sin elskede Bjørnstjerne Bjørnson. Og når Ibsen skriver sitt Et dukkehjem om atten år, i 1879, skal hun komme til å resginere overfor sin egen mulighet til å få suksess som dramatiker.
-
Henrik Ibsens stykke Fru Inger til Østraat blir oppført på teatret i Bergen. Det blir en stor suksess, til tross for at så mange av de beste skuespillerne når har forlatt teatret, så suksessen er sårt tiltrengt i denne vanskelige tiden.
-
Gustav Lammers, vekkelsespredikanten som har laget bølger blant de kristne i hele landet, og dannet sin frikirkemeninghet, søker prestekall i Den norske kirke igjen, etter alle stridighetene i frikirkemiljøet. Han bekjenner sin tidligere "Selvraadighed og Vildfarelse". Han skal aldri komme til å få noen ny fast stilling i statskirken, men bestyrer Brunlanes sognekall en kort periode. Lammers skal komme til å tilbringe mange av sine siste år på reiser i utlandet. Han kommer blant annet til å tilbringe mye tid sammen med Henrik Ibsen.
-
I dag sender Henrik Ibsen denne søknaden hvor han ber det akademiske kollegium ved universitetet i Kristiania om et reisestipend for å saml folkeviser og sagn på Vstlandet:
Til det akademiske Collegium!
-
I dag legger Henrik Ibsen ut på sin samlerferd for å samle sagn og folkeviser.
Stipendet han har fått innvilget er på 110 specidaler, og litt mindre enn det han opprinnelig har søkt om, men likevel nok til å finansiere en skikkelig rundreise.
-
Henrik Ibsen og skuespillerkameraten Anders Isachsen får i dag høre gamle sagn mens de blir rodd til Løsnes. De to kameratene får blant annet høre en fortelling om sjøormen som i gamle dager skal ha vist seg her.
-
I dag har Henrik Ibsen og reisekameraten Anders Isachsen satt seg fore å gå en tur opp på fjellet. Men været er dårlig, så de bestemmer seg i stedet for å dra videre oppover dalen. De skiller lag på Lalm. Anders tar turen mot Heidalsskogen og videre ned gjennom Heidalen, mens Ibsen drar videre vestover mot Vågå. Han tar inn for natten på Svee. Han syns ikke noe særlig om å fortsette turen på egenhånd. I dagboka skriver han at han føler seg "ensom og i et fortvivlet Humør".
Henrik Ibsen
Mor
Far
Fødselsdato
20 mars 1828
Fødselssted
Dødsdato
23 mai 1906
Dødssted