Image
Henrik Ibsen 1864-64
Dato
2 januar 1856

Henrik Ibsen er blitt 28 år gammel. Han bor i Bergen og jobber ved Ole Bulls teater. Han har opplevd at mottakelsen av de første stykkene hans har vært noe betinget. Men med kveldens premiere på Gildet på Solhaug har det skjedd det en forandring: Ibsen ser ut til å ha erobret det bergenske teaterpublikum.

Stykket blir en suksess, og dermed blir Ibsen også en populær og interessant gjest hos byens borgere, ikke minst hos prestefruen til Korskirken, Magdalene Thoresen.

Magdalene Thoresen har selv fått oppført, riktignok anonymt, et par skuespill på teatret under Bjørnsons tid, og er svært interessert i kunst og Iitteratur. Hun er 37, men ser ut som en kvinne i tyveårene. Men Magdalene er ikke særlig betatt av Ibsen. Hun har stor interesse for menns utseende, og Ibsen ser heller puslete ut, syns hun. Hun har heller ikke særlig sans for hans diktning.

I hennes hjem i Kong Oscarsgate 24 skal imidlerrtid Ibsen om bare noen dager treffe Magdalenes stedatter Suzannah, når han kommer på sin første visitt. Han forelsker seg i henne, og de skal siden komme til å forlove seg - og så gifte seg.

Suzannah en sterk og selvstendig karakter med interesse for litteratur og teater, og Ibsen sender henne snart etter et frierbrev i form av diktet Til den Eneste.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

https://no.wikipedia.org/wiki/Suzannah_Ibsen

og Paulsen, J. (1913). Samliv med Ibsen, 2. samling, Sommeren i Berchtesgaden. København, Gyldendal. s. 49

og

http://snl.no/.nbl_biografi/Henrik_Ibsen/utdypning

og

Ibsen, B. (1965). De tre: erindringer om Henrik Ibsen, Suzannah Ibsen, Sigurd Ibsen. København, Det Schønbergske forlag. s. 12