-
I dag skriver Laura Bjølstad hjem til sin lillebror Hans fra Alfheim gård på Elverum, hvor hun er husjomfru hos distriktslege Pavels Munthe og hans store familie.
Hans er elleve år gammel nå, moren deres døde da han ble født. Laura skriver kjærlig og gudfryktig til ham med formaninger om at han må være flittig og snill og be ofte til Gud slik at han kan være sikker på at han blir et lykkelig menneske. Han må heller ikke glemme å takke Gud for den gode og kjærlige faren deres, skriver hun. Og han må be om at han kan få bli en trøst og støtte i livet for faren.
-
Bjørnstjerne Bjørnson er en ung og dynamisk mann på 24 år i Christiania som skriver litteratur- og teaterkritikker og går sterkt inn for en fornorsking av scenekunsten på Christiania Theater, blant annet som leder for det såkalte «teaterslaget». Bakgrunnen for slaget er den stadig pågående kulturkampen mellom det danske og det norske. Christiania Theater ansetter nemlig danske skuespillere og brukter dansk språk på scenen, noe som utløste i bokstavelig forstand voldsomme protester.
-
Regine Schlegels mor dør i København, 78 år gammel. Regine er nå 34.
-
I Russland innføres universitetsreformer. Standsrestriksjoner oppheves, og kvinner får også lov til å studere.
-
Lars Hertervig har det vanskelig. Han blir på oppfordring fra sin velgjører Sundt i Stavanger sendt til Gaustad Asyl ved Christiania.
I henhold til journalen lider han av melancholia.
-
Magdalene Thoresen skriver i et av sine mange brev til sin venninne Hanne Wiehe, skuespilleren Michael Wiehes søster, om sin natur som en som alltid har vært altfor stor for sine omgivelser. Hun vokser sine omgivelser over hodet. Hun mener hun har en sterkt begavet natur, men er aldri blitt tøylet, har ikke fått noen oppdragelse, og derfor er hun blitt vill som skogens dyr, og er en som glemmer verden for å følge Verden. Hun skriver også om sin store kjærlighet til Bjørnstjerne Bjørnson, som hun har elsket like høyt som islendingen Grimur Thomsen, som hun fikk en sønn med i ungdommen.
-
Erik Skram er en ni år gammel gutt i København som opplever at hans far Gustav må fratre sin stilling som administrerende direktør for Det sjællandske Jernbaneselskab. Han blir bitter og strir stadig med økonomiske problemer. Hjemmet oppløses. Erik og de fleste av søskene flytter til onkelen på morssiden, som er en rik mann, gift med farens søster Mathilde.
-
Lars Hertervigs malerier henger i Kitty og Alexander Kiellands barndomshjem. De gjør voldsomt inntrykk på Kitty. De er vakre og brutale på samme tid. Kitty begynner å kopiere dem på farens kontor. Det vonde benet hennes er bedre nå, bra nok til at hun kan stå ved staffeliet. Men hun skal komme til å møte motstand når hun ønsker å utdanne seg som profesjonell kunstner. Faren tviler på styrken i hennes talent og mener hun ville ha det bedre som lykkelig amatør enn som mislykket kunstner.
-
I Christiania utkommer en bok med tittelen Qvindens ædle og stille Kald. I den kan man blant annet lese: «Denne Afhandling fortjener Opmerksomhed paa Grund af de Grundsætninger og Læreregler, som heri indeholdes, sigtende til det kvindelige Hjertes Forædling og til Anvendelse i den for Kvinden af Gud anviste Virkekreds og forekommende Forhold i Samfundslivet overføres paa norsk Grund for at blive læst af Norges hæderlige Qvinder, til Opbyggelse og Etterfølgelse i deres ædle og stille Kald.
-
Henrik Ibsen er blitt 28 år gammel. Han bor i Bergen og jobber ved Ole Bulls teater. Han har opplevd at mottakelsen av de første stykkene hans har vært noe betinget. Men med kveldens premiere på Gildet på Solhaug har det skjedd det en forandring: Ibsen ser ut til å ha erobret det bergenske teaterpublikum.
Stykket blir en suksess, og dermed blir Ibsen også en populær og interessant gjest hos byens borgere, ikke minst hos prestefruen til Korskirken, Magdalene Thoresen.
-
Friedrich Nietzsche, som nå er tolv år gammel, er en skolegutt i Naumburg som setter dyder som punktlighet og lydighet høyt. Han er på ingen måte noen villstyring. En dag regnet øser ned og enhver annen gutt ville ha tatt skolevesken på hodet og spurtet hjem, går han like stille og astadig hjemover som han alltid gjør - og blir gjennomvåt. Når moren kommer i døren og roper at han skal skynde seg, svarer han: Jammen mor, i skolens reglement står det at når guttene forlater skolen skal de ikke springe og løpe, men gå rolig og veloppdragent hjem.
-
Camilla Collett skriver et opprevet brev til Welhavens kone Josephine. Hun har hatt en vond natt, hun lider, Josephine må aldri vise dette brevet til noen, bønnfaller hun. Helt siden hun traff Josephine har opptegnelsene og dagbøkene fra ungdomsårene hatt en slags trolldomsmakt over henne. Hundre ganger har hun villet kaste dem, men det har vært umulig for henne, hun har liksom levd blant de døde, blant de som voldte henne så mye glede og sorg den gangen hun var ung og hennes relasjon til Welhaven var på sitt mest intense.
-
I Bergen tropper en gjeng på seksten gutter i tolvårsalderen fra Dræggen opp ved det grønne lysthuset på Sverresborg. En av dem er Klaus Hansen. Han er bror til Gerhard Armauer Hansen, og skal komme til å bli Amalies lege.
En annen av guttene er Kristian Mohn, som er venn av Amalies brødre.
-
Dræggen buekorps samles for første gang for å skyte på blink. Etter hvert kommer lørdagsettermiddagene til å bli faste møtedager, med også andre dager når guttene har fri fra skolen benyttes. De har ingen fast møteplass, nå til å begynne med møtes de for de meste i Grans hage ved fløtmanntrappen.
-
Søren Kierkegaards eiendeler blir solgt på auksjon på adressen Østergade 63 i København. Blant eiendelene er noen smykker som familien antar tilhører Regine Schlegel, og de blir sendt avgårde til St Croix hvor hun bor. Men smykkene nevner Regine aldri noe om i sin ellers intime brev til søsteren i Danmark.
-
Leis Schjelderup blir født i Kristiansand. Hennes fulle navn er Georga Elisa Schjelderup. Hun skal komme til å vokse opp i Bergen, i et miljø som dyrker litteratur, kunst og musikk. Faren er en god sanger, og moren en talentfull pianist. Søskenflokken på fem skal alle komme til å bli oppfordret til å dyrke sine kunstneriske talenter og interesser av foreldrene, de skal komme til å gå under tilnavnet "de fem genibørn" i Bergen. Mens Leis og broren Georg skal komme til å studere maleri, vil søstrene Hanka og Margrethe få musikkutdannelse.
-
Jernbanestrekningen fra Roskilde mot korsør blir innviet av kong Frederik VII og grevinne Danner.
-
Regine Schlegel (Olsen) faller av hesten på en av sine rideturer på Sankt Croix. Hun blir temmelig forslått, særlig i ansiktet.
-
Sigmund Freud blir født i Freiberg in Mähern, den gang Østerrike, nå Tsjekkia, som sønn av en ganske fattig jødisk ullhandler. Familien bor i et leid rom i huset til en smed. Etter hvert skal han få syv søsken. Faren, som er 40 år gammel, har vært gift to ganger allerede, og har to barn. Moren er 21.
-
I Bergen har i dag som er tredje pinsedag, guttene i det nystartede Dræggen buekorps landtur til Midtun. De bestemmer at dette heretter skal regnes for buekorpsets stiftelsesdag.
-
Bjørnstjerne Bjørnson tar inn på Hotel Phønix i København og blir fort kjent med litterater og skjønnånder på Bistrups Kafé ved Kongens Nytorv.: Clemens Petersen, Valdemar Wille, Hans Jørgen Greensteen, Carl og EmilEberling og Philip Weilbach, Meir Goldschmidt, Sophus Schandorph, Kristian Arentzen.
-
Søren Kierkegaards nevø Henrik Lund, som er lege og plages av dype depresjoner, låser seg inn i sin avdøde onkels Sørens leilighet i Klædeboderne rett bak Vor Frue Kirke i København og forsøker å danne seg et første inntryk av de etterlatte papirene etter onkelen. Det dreier seg om manuskriptruller og notater og regninger og notatbøker og brev og løserevne strimler og lapper. de er fordelt i kasser og esker og sekker og pulter og pidestaller. Samvittighetsfullt noterer han ned hvor han finner de enkelte papirene.
-
Gustaf Adolph Lammers, som nå er kommet svært på kant med statskirken, holder seg avskjedspreken i Skien kirke, hvor han har vært sogneprest siden 1848. Det er tydelig at han er blitt svært influert av Søren Kierkegaards religionskritikk. Etter å ha funnet sannheten er han blitt "besværet i samvittigheten". Han mener nå at statskirkens praksis er uforenlig med Guds ord. Det er dette han taler om i dag.
-
I Bergen har Dræggen buekorps fått seg fane. På den er det malt en bue og et sverd korslagt. I dag innvies den på grunn av kraftig regnvær under et skur på Fjøsanger, der guttene har søkt tilflukt mens de er på landtur.
Fanen er ikke særlig stor, og det går rykter om at Nygaardsguttene kaller den en lommeduk.
-
I Bergen er det stor ståhei på grunn av besøket av kronprins Karl. Han er ventet til byen om ettermiddagen, og guttene i Dræggens buekorps har bestemt seg for å stille på parade med hvite bukser, buer og kogger og presentere gevær for kronprinsen. Det skal imidlertid vise seg at han ikke ankommer før utpå natten, så planen går i første omgang i vasken
-
I Bergen paraderer guttene i Dræggens buekorps i dag og de følgende dagene ivrig i gatene. Kronprinsen er nå ankommet, og guttene viser seg overalt med sin nye fane, som de for anledningen har skaffet silkebånd til.
Når prinsen skal kjøre fra boligen på festningen til middag i Logen, har de fulltallig stilt seg oppe på Bråbænksmuren for å gjøre honnør. Når prinsen passerer, presenterer de buene for ham og roper hurra. Han hilser opp til dem og smiler.
-
Henrik Ibsens stykke Gildet på Solhaug blir vist for prins Napoleon på Det norske Theater i Bergen.
-
I Bergen bestemmer guttene i Dræggens buekorps, som nå har fått Klaus Hanssen, Gerhard Armauer Hansens lillebror, som sjef, at de trenger en ny og fullstendig lovsamling på 24. paragrafer. Dessuten blir det bestemt at offiserene i korpset skal skaffe seg bånd på luene og epåletter på skuldrene. Sjefen skal ha en bredt gullbånd, kapteinen to smalere og løytnanten et smalt gullbånd rundt luen. Det blir også bestemt at det skal opprettes to ordner, bueordenen og pileordenen. I det første ordenstegnet skal det anbringes en bue i et blått felt med forgylte takker.
-
Regine Schlegel går urolig rundt på St. Coix og venter på nytt fra sin søster Cornelia med postskipet. Hun har nemlig hatt en vond drøm deer hennes kjære sviger Emil ble syk og døde, og nå bekymrer hun seg for om noe kan ha skjedd ham. Det viser seg da også at svogeren virkelig har vært syk, og Regine blir så opprevet at hun blir syk. Hun tror det er henne vanlige nervøse onde, som ofte plager henne, og hun overtaler Frits til å bli med ut på ridetur, for å atspre seg. Men rideturen blir ikke særlig vellykket, for hun er virkelig i ferd med å bli syk.
-
Søren Kierkegaards nevø Henrik Lund, som har arbeidet med å sortere og registrere onkelens etterlatte papirer, skriver til et brev til sin onel Peter Christian at han fått et legeembete på Sankt Jan, naboøya til St Croix der Regine Schlegel (Olsen) bor med sin mann. Han skal ankomme øya i februar 1857. Han skal komme til å treffe Regine.
-
Walt Whitman får besøk av Henry David Thoreau og Bronson Alcott in Brooklyn. Det innledes intense vennskap og idéutveksling. Denne vinteren er han arbeidsløs avismann og forfatter på 37 år, og frekventerer ofte restauranten Pfaffs i New York, der det bohemiske miljøet treffes og utveksler ideer og erfaringer.
-
I Bergen bestemmer sjefen for Dræggens buekorps, Klaus Hanssen, at det er best å innstille øvelsene med pil og bue for korpsets medlemmer for i år, siden det er blitt for kaldt på hendene til at man kan holde buen sikkert. Han erklærer at man heller skal møtes igjen til våren, når snøen har smeltet. Guttene skilles inntil videre med et kraftig hurra.
-
Friedrich Nietzsche begynner å skrive dagbok.