Image
Laura Bjølstad, 1856
Dato
1 januar – 30 desember 1856

I dag skriver Laura Bjølstad hjem til sin lillebror Hans fra Alfheim gård på Elverum, hvor hun er husjomfru hos distriktslege Pavels Munthe og hans store familie.

Hans er elleve år gammel nå, moren deres døde da han ble født. Laura skriver kjærlig og gudfryktig til ham med formaninger om at han må være flittig og snill og be ofte til Gud slik at han kan være sikker på at han blir et lykkelig menneske. Han må heller ikke glemme å takke Gud for den gode og kjærlige faren deres, skriver hun. Og han må be om at han kan få bli en trøst og støtte i livet for faren.

Han må også be for stemoren deres, formaner Laura. Og for alle småsøsknene. Og så må han lese, skrive og regne med stor iver, og benytte tide vel, og ikke glemme hvor mye han har igjen å lese.

Laura understreker hvor viktig det er at Hans forstår det han leser. For hvis han ikke forstår det, hjelper det ikke om han går på skole hele livet, forklarer hun. Hvis han ikke forstår, så må han spørre. Han kan for eksempel spørre Hansen. Han kommer til å bli glad for å bli spurt. Han må huske å hilse til Hansen fra henne.

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Stokkan, T., & Næss, A. (2013). Tante Karen : kvinnen bak Edvard Munch. Oslo: Orfeus. s. 19.