Galleri

 • Gerhard Munthe blir født i Elverum. Dette året kjøper hans far gården Alfheim i Elverum, og det er her Gerhard kommer til å vokse opp sammen med det som etter hvert vil bli tolv søsken. Som nummer ni kommer søsteren Margrethe, som kommer til å bli en en kjent og elsket barnesangforfatter.

  Barnas far, distriktslege Christopher Pavels Munthe, har studert medisin sammen med Christian Munch, som kommer til å bli maleren Edvard Munchs far.

  Moren heter Christine Margrethe Pavels Aabel Munthe.

 • Laura Bjølstad, som kommer til å bli Edvard Munchs mor, blir sendt fra Glemmen ved Fredrikdstad, der hun har vokst opp, til gården Alfheim i Elverum. Hun skal være husjomfru hos distriktslege Pavels Munthe. Hennes far, Andreas Larsen Bjølstad, som er en energisk og dominerende mann med mange barn fra to ekteskap, har som vane å sende sine døtre til mer velstående familier. Å være husjomfru er å være en slags finere form for hushjelp, eller guvernante for barna og selskapsdame for husets frue. Det er ikke uvanlig at det blir betalt for at døtre skal få være i slike stillinger.

 • I dag skriver Laura Bjølstad hjem til sin lillebror Hans fra Alfheim gård på Elverum, hvor hun er husjomfru hos distriktslege Pavels Munthe og hans store familie.

  Hans er elleve år gammel nå, moren deres døde da han ble født. Laura skriver kjærlig og gudfryktig til ham med formaninger om at han må være flittig og snill og be ofte til Gud slik at han kan være sikker på at han blir et lykkelig menneske. Han må heller ikke glemme å takke Gud for den gode og kjærlige faren deres, skriver hun. Og han må be om at han kan få bli en trøst og støtte i livet for faren.

 • Chrstian Munch, som nå er 43 år gammel, og som kommer til å bli far til maleren Edvard Munch, er denne sensommeruken korpslege ved Østerdalske nasjonale jegerkorps. Sesjonen i Hedemarken Amt holdes på gården Gaustad i Romedal, siden skal han videre til Smedstad i Ringsaker.

 • Laura Bjølstad, som er husjomfru på doktorgården Alfheim i Elverum, har vært på besøk hos sin forlovede Christian Munch, som er lege i Christiania. Nå skriver hun til ham og forteller om hjemreisen: Hun har reist med dampskip til Hamar, og derfra med hest og karjol til Sigstad, hvor hest og karjol fra arbeidsgiveren, doktor Munthe, ventet på henne.

 • Edvard Munch er atten år gammel, og denne sommeren er han konstant på ferieopphold borte fra familien i Kristiania. Han skriver heller sjelden hjem, og det frustrerer tante Karen, som så gjerne skulle ha hørt nytt fra ham, og tenker mye på hvordan han har det. det er viktig for henne at nevøen oppfører seg ordentlig, og ser sikkelig ut i tøyet. Hun er bekymret for at han nok kunne trenge en ny dress, og hun vil gjerne sen deham penger, men dessverre har hun ikke så mye å rutte med.