Image
Jordbær, tegnet av Laura Bjølstad (Munch), Edvard Munchs mor
Dato
1 januar – 30 desember 1855

Laura Bjølstad, som kommer til å bli Edvard Munchs mor, blir sendt fra Glemmen ved Fredrikdstad, der hun har vokst opp, til gården Alfheim i Elverum. Hun skal være husjomfru hos distriktslege Pavels Munthe. Hennes far, Andreas Larsen Bjølstad, som er en energisk og dominerende mann med mange barn fra to ekteskap, har som vane å sende sine døtre til mer velstående familier. Å være husjomfru er å være en slags finere form for hushjelp, eller guvernante for barna og selskapsdame for husets frue. Det er ikke uvanlig at det blir betalt for at døtre skal få være i slike stillinger.

Laura trives godt på Alfheim, og hun skal komme til å bli her i rundt fem år til sammen. Hun blir kjent for sitt varme vesen og de vakre tegningene hun lager.

Et av de mange barna i familien Munthe er Gerhard, som skal komme til å bli en kjent maler. Han får ofte sitte på fanget til Laura, og han beundrer henne fordi hun er så vakker, og fordi hun er så god til å tegne og klippe hunder og hester, menn og kjerringer. Hun regnes for å være svært begavet.

Om mange år, i 1942, når Laura er død, kommer hennes datter Inger til å uttale om henne til damebladet Urd: "Hennes lærer sa engang om henne: "Synd at hun er kvinne, hun som har et så glimrende hode."

Inger kommer også til å si i intervjuet i Urd at fru Munthe på Alfheim var en fortryllende ung kone, barnlig, grei og rettskaffen, og at de to ble venner for livet.

Laura maler også akvareller, og hun lager broderimønstre som blir mye beundret, særlig av Gerhard. Siden skal han komme til å uttale at Laura kunne ha blitt en stor kunstner.

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Stokkan, T., & Næss, A. (2013). Tante Karen : kvinnen bak Edvard Munch. Oslo: Orfeus. s. 18.