Portrettbilde
Andre navn
Gerhard Peter Frantz Wilhelm Munthe
Arbeid
Kjønn
Mann
Fødselsdato
19 juli 1849
Fødselssted
Dødsdato
15 januar 1929
Dødssted

Galleri

 • Gerhard Munthe blir født i Elverum. Dette året kjøper hans far gården Alfheim i Elverum, og det er her Gerhard kommer til å vokse opp sammen med det som etter hvert vil bli tolv søsken. Som nummer ni kommer søsteren Margrethe, som kommer til å bli en en kjent og elsket barnesangforfatter.

  Barnas far, distriktslege Christopher Pavels Munthe, har studert medisin sammen med Christian Munch, som kommer til å bli maleren Edvard Munchs far.

  Moren heter Christine Margrethe Pavels Aabel Munthe.

 • Laura Bjølstad, som kommer til å bli Edvard Munchs mor, blir sendt fra Glemmen ved Fredrikdstad, der hun har vokst opp, til gården Alfheim i Elverum. Hun skal være husjomfru hos distriktslege Pavels Munthe. Hennes far, Andreas Larsen Bjølstad, som er en energisk og dominerende mann med mange barn fra to ekteskap, har som vane å sende sine døtre til mer velstående familier. Å være husjomfru er å være en slags finere form for hushjelp, eller guvernante for barna og selskapsdame for husets frue. Det er ikke uvanlig at det blir betalt for at døtre skal få være i slike stillinger.

 • Chrstian Munch, som nå er 43 år gammel, og som kommer til å bli far til maleren Edvard Munch, er denne sensommeruken korpslege ved Østerdalske nasjonale jegerkorps. Sesjonen i Hedemarken Amt holdes på gården Gaustad i Romedal, siden skal han videre til Smedstad i Ringsaker.

 • Harriet Backer, som nå er 35 år gammel, debuterer som maler på Salongen i Paris med maleriet Solitude. For det får hun en utmerkelse.

  Harriet er utdannet i Munchen, men har bodd i Paris de siste par årene. Hun er elev av Léon Bonnat ved madame Trélat de Lavignes atelier og bor sammen med Kitty Kielland, Alexander Kiellands søster.

 • Edvard Munch er atten år gammel, og denne sommeren er han konstant på ferieopphold borte fra familien i Kristiania. Han skriver heller sjelden hjem, og det frustrerer tante Karen, som så gjerne skulle ha hørt nytt fra ham, og tenker mye på hvordan han har det. det er viktig for henne at nevøen oppfører seg ordentlig, og ser sikkelig ut i tøyet. Hun er bekymret for at han nok kunne trenge en ny dress, og hun vil gjerne sen deham penger, men dessverre har hun ikke så mye å rutte med.

 • Eilif Peterssen bosetter seg i Kristiania igjen etter mange år i Roma, og begynner å bygge seg et stort atelier på Hegdehougen. Han er en respektert maler i begge kretser i den pågående og heftige kunstnerstriden som herjer i byen, og brukes ofte som mellommann.