Image
Laura Bjølstad, 1856
Dato
1 mai 1861

Laura Bjølstad, som er husjomfru på doktorgården Alfheim i Elverum, har vært på besøk hos sin forlovede Christian Munch, som er lege i Christiania. Nå skriver hun til ham og forteller om hjemreisen: Hun har reist med dampskip til Hamar, og derfra med hest og karjol til Sigstad, hvor hest og karjol fra arbeidsgiveren, doktor Munthe, ventet på henne.

Men hesten hun fikk fra Hamar var mager og syk, skriver hun, så hun var ikke på skysstasjonen på Sigstad før i åttetiden på kvelden. Derfra gikk turen til Bækkevold, hvor hun overnattet. Og så kom hun hit til Alfheim på formiddagen neste dag. Da var hun frisk og uthvilt, skriver hun.

Hun er glad for å være tilbake, men hun har ikke så mye krefter. Alle her på gården syns hun ser dårlig ut. Hun orker ikke så mye, men blir forsikret av vertsfolket her at oppholdet her kommer til å bøte på alt sammen. Et av barne i ungeflokken på Alfheim er sjuåringen Gerhard, som kommer til å bli en berømt maler.

Og i alle fall er jo alt Guds vilje, så hun skal være hjertelig fornøyd, skriver Laura til sin elskede Christian. Hun har nettopp begynt å drikke geitemelk, og hun innbiller seg at luften her på Elverum allerede har gjort henne godt. Den er helt annerledes enn luften hun er vant til, kan hun fortelle.

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Krogsrud, Å., Munch, E., & Løten. (2012). Munchs første strek : barne- og ungdomsår på "Engelhaug". Oslo: Orfeus I samarbeid med Løten kommune. s. 16.