Hopp til hovedinnhold
Tidsånd

Main navigation

  • Tidslinjen
  • Tidslandskap
  • Personer
  • Steder
  • Temaer
  • Om Tidsånd

Navigasjonssti

  1. Tidsånd
  2. person

Christian Munch

Portrettbilde
Fotografi av Christian Munch
Bosteder
Gjerpen
Kristiania
Stange

Galleri

Fotografi av sengen der Edvard Munch blir født på Englaug i Løten
Fotografi av Christian Munch
Edvard Munch: Høstarbeid på jordene (1880)
Portrett av Christian Munch (forlovelsesbilde)
PIlestredet 30 B (Blitzhuset), fotografert i 2008
Kilder

https://digitaltmuseum.no/021025557609/bilde

  • 1813

    Edvard Storm Munch blir innsatt som sogneprest i Gjerpen

    Edvard Storm Munch, som skal bli maleren Edvard Munchs farfar, blir innsatt som sogneprest i Gjerpen. Det skal han komme til å være i nesten tyve år. Før dette har han vært huslærer hos amtmann Severin Løvenskiold på Fossum i Gjerpen. Han kommer fra Vågå, er utdannet prest fra København, er gift og har to sønner. Den ene, Peter Andreas Munch, som nå er tre år gammel, skal komme til å bli en viktig person i norsk nasjonsbygging og kulturhistorie. Etter hvert skal det komme til å bli født ni andre barn i denne familien.

    Les mer
  • 1828

    Peter Andreas Munch er denne våren ferdig med sine studier ved latinskolen i Skien

    Peter Andreas Munch er denne våren ferdig med sine studier ved latinskolen i Skien. Han er klar for universitetet i Christiania nå.

    Han har tatt en glimrende eksamen artium der inne i Christiania, den har vakt oppsikt.

    Han er vokst opp på prestegården i Gjerpen. Faren hans, Edvard Munch, er en dannet og begavet mann, fin og beleven. Moren er også uvanlig begavet, hun er kjent for å ha språket i sin makt, og en sterkt utviklet humoristisk sans.

    Les mer
  • 19 juli 1849

    Gerhard Munthe blir født i Elverum

    Gerhard Munthe blir født i Elverum. Dette året kjøper hans far gården Alfheim i Elverum, og det er her Gerhard kommer til å vokse opp sammen med det som etter hvert vil bli tolv søsken. Som nummer ni kommer søsteren Margrethe, som kommer til å bli en en kjent og elsket barnesangforfatter.

    Barnas far, distriktslege Christopher Pavels Munthe, har studert medisin sammen med Christian Munch, som kommer til å bli maleren Edvard Munchs far.

    Moren heter Christine Margrethe Pavels Aabel Munthe.

    Les mer
  • 31 august – 4 oktober 1860

    Christian Munch er korpslege på sesjon i Romedal og i ferd med å bli forlovet

    Chrstian Munch, som nå er 43 år gammel, og som kommer til å bli far til maleren Edvard Munch, er denne sensommeruken korpslege ved Østerdalske nasjonale jegerkorps. Sesjonen i Hedemarken Amt holdes på gården Gaustad i Romedal, siden skal han videre til Smedstad i Ringsaker.

    Les mer
  • 27 november 1860

    Laura Bjølstad er forelsket. Hun skriver til sin far og stemor og forsikrer dem om at hun elsker korpslege Christian Munch.

    I dag skriver Laura Munch, som er 24 år gammel og har stilling som husjomfru på distriktslegegården Alfheim i Elverum, til sin far og stemoren og forsikrer dem om at hun elsker den tyve år eldre Christian Munch, som er korpslege. Christian har også skrevet og bedt om å få gifte seg med Laura.

    Laura er en dypt religiøs kvinne, og med i brevet legger hun et forseglet brev til sin to år yngre helsøster Karen, som hun har et nært forhold til.

    Les mer
  • 1 desember 1860

    Christian Munch skriver til sin vordende svigerfar i Fredrikstad og takker lykkelig for at han skal få gifte seg med sin elskede Laura

    I dag skriver korpslege Christian Munch, 44 år gammel, til sin vordende svigerfar i Glemmen utenfor Fredrikstad, jekteskipper og kjøpmann Andreas Larsen Bjølstad. Han er lykkelig over at svigerfaren har gitt sin tillatelse til at de to kan gifte seg.Han forstår godt at han kan hatt betenkeligheter, skriver han. De to kjenner jo ikke hverandre i det hele tatt, og han er tross alt tyve år eldre enn Lura. Men han tror det er Guds vilje at de to skal være sammen. Og selv om han ikke har noen god inntekt å vise til, tror han nok at Gud vil hjelpe dem og velsigne dem.

    Les mer
  • 1 mai 1861

    Laura Bjølstad har vært på besøk hos sin forlovede Christian Munch i hovedstaden. Hun er ikke i form.

    Laura Bjølstad, som er husjomfru på doktorgården Alfheim i Elverum, har vært på besøk hos sin forlovede Christian Munch, som er lege i Christiania. Nå skriver hun til ham og forteller om hjemreisen: Hun har reist med dampskip til Hamar, og derfra med hest og karjol til Sigstad, hvor hest og karjol fra arbeidsgiveren, doktor Munthe, ventet på henne.

    Les mer
  • 25Y27 juni 1861

    Det forlovede paret Laura Bjølstad og Christian Munch har anledning til å være noen dager sammen i Elverum mens Christian vikarierer som lege for Lauras arbeidsgiver, doktor Munthe

    Laura Munch, som denne våren har vært i dårlig form og hatt lite krefter, føler seg bedre. Nå har hun besøk av sin forlovede Christian Munch, som vikarerer et par dager for distriktslege Munthe på gården Alfheim i Everum. De to planlegger fremtiden sin sammen. Ett av barne i søskenflokken på Alfheim er tolvåringen Gerhard, som kommer til å bli en berømt maler. Lillesøsteren hans Margrethe, som ble født for et drøyt år siden, og kommer til å bli en anerkjent pedagog og forfatter av barnebøker og sanger.

    Les mer
  • 23Y31 august 1861

    Laura Bjølstad er ikke frisk. Hun tar et kuropphold på Grefsen Vandkuranstalt, og kommer dermed nærmere sin elskede Christian Munch

    Laura Bjølstad, som er hujomfru hos legefamilien Munthe i Elverum, der to av barna i søskenflokken er tolvåringen Gerhard Munthe og ettåring Margrethe Munthe,er ikke frisk.

    Les mer
  • 15 oktober 1861

    Laura Bjølstad gifter seg med militærlegen Christian Munch. De to kommer til å bli foreldrene til Edvard Munch.

    I dag gifter 24 år gamle Laura Cathrine Bjølstad fra Glemmen med Fredrikstad seg med sin elskede Christian Munch fra Gjerpen, som er tyve år eldre enn henne. De to har vært forlovet i et år nå. De traff hverandre på gården Alfheim i Elverum, hos familien Munthe, der Laura har vært husjomfru og nesten som en familiemedlem for distriktslegen, hans kone og ungeflokken deres. To av barna er tolvåringen Gerhard Munthe og ettåringen Margrethe Munthe, som begge kommer til å markere seg som kulturpersonligheter når de blir voksne.

    Les mer
  • 12 desember 1863

    Edvard Munch blir født i Løten

    Edvard Munch blir født på gården Englaug østre i Løten. Han er sine foreldres andre barn. Hans far, Christian Munch, arbeider som militærlege og er ofte bortreist på sesjoner på ulike militærforlegninger. Han ble kjent med Edvards mor, Laura Cathrine Bjølstad, gjennom en legekollega i Elverum, doktor Munthe på Alfheim. Han er far til blant annet fjortenåringen Gerhard Munthe og treåringen Margrete Munthe.

    Edvard er svak når han blir født, og han blir "hastedøpt" hjemme; dåpen blir stadfestet i Løten kirke fire måneder senere.

    Les mer
  • 1865

    Edvard Munch flytter sammen med familien inn i Pilestredet 30 A i Christiania

    Edvard Munch er blitt to år gammel og flytter sammen med familien inn i Pilestredet 30 A i Christiania, i forlengelsen av forstaden Grensen. Her kommer de til å bo frem til 1873, da flytter de til en større leilighet i Pilestredet 30 B, hvor de kommer til å bo frem til 1875.

    Les mer
  • 18 juni 1874

    Edvard Munch, som er ti og et halvt år gammel, skriver et brev til sin far Christian

    Edvard Munch, som er ti og et halvt år gammel, skriver et brev til sin far Christian. Han skriver sirlig og pent, skjønnskriften er upåklagelig. Han skriver om to morsomme eventyrbøker som han har fått låne, søsteren Sofie leser for ham fra dem. Han vet om en gutt, sønnen til kjøpmann Smit, som fikk gå fra skolen klokken halv to fordi han skulle i farens begravelse. Tante er frisk. Hun har fått seg et nytt kjoletøy på regning som en sypike skal sy kjole av for henne. På baksiden av brevet har tante Karen skrevet en hilsen sin sin svoger: «Alt er vel.

    Les mer
  • 2 august 1875

    Edvard Munch er på sommerferie på Hedemarken. I dag skriver han brev hjem til sin far i Kristiania.

    Edvard Munch er elleve og et halvt år gammel, og på sommerferie hos Anton og Ingeborg Thingstad på gården Engelaug østre i Løten sammen med broren sin, Andreas, som er ti. I dag skriver han brev hjem til faren i Kristiania. han skriver med litt usikker ortografi, men nydelig håndskrift. I brevet forteller han om de siste dagenes opplevelser.

    Les mer
  • 24 desember 1876

    Edvard Munch er svært syk denne julaften, og han er redd for djevelen

    Edvard Munch er tretten år og alvorlig syk. Han har høy feber og spytter blod. Men han tør ikke dø, for han er redd for å komme til helvete.

    Han har selv sett djevelen; han satt ved vinduet og så ut. Tvers over gaten bor en mann og en kone som alltid krangler. Bak dem står djevelen med hesteføtter og hale og store horn i pannen.

    Han ser disse bukkeføttene noen ganger hjemme hos seg selv i leiligheten i Kristiania også; om kveldene når det er mørkt i værelsene.

    Les mer
  • juni 1877

    Edvard Munch og søsknene er med faren på sommerferie på Gardermoen

    Edvard Munch og søsknene er med faren på sesjon på Gardermoen.

    Søsteren Sophie er ikke frisk, hun hoster mye og må holde sengen. Men guttene bygger handelsbod og har det gøy, de kommer stormende inn i rommet der Sophie ligger, de bringer solvind og blomsterduft med seg.

    Edvard, som er blitt fjorten år gammel, ser at det renner en tåre fra øyet hennes.

    Det regner hele tiden.

    Les mer
  • januar 1878

    Edvard Munch og søsknene hører sin far lese høyt fra Dickens David Copperfield

    Edvard Munch, som nå er femten år gammel, og søsknene lhans ytter til faren lese høyt fra Dickens' David Copperfield og Nicholas Nickelby.

    I familien Munch abonnerer de på Skillingsmagasinet, og de leser også en gripende bok av Ingemann.

    Edvard blir speiselt berørt av beretningen om en liten gutt som blir halshugget.

    Les mer
  • 18 mai 1878

    Edvard Munch og broren har vært på utflukt til Trollvann

    Edvard Munch, som nå er femten år gammel, skrive brev til sin far, militærlegen Christian Munch, og forteller om en utflukt han og broren Andreas og noen andre har hatt til Trollvann. I Trollvannhytten fikk de melk av en gammel kone, kan han fortelle, men de hvilte bare fem minutter, så gikk de hjem. Og likevel ble de ikke trette, syns han.

    Les mer
  • 18 august 1879

    Edvard Munch begynner på Christiania Tekniske Skole

    Edvard Munch tar eksamen i matematikk ved Christiania Tekniske Skole. Det går ganske bra, til tross for at det er hans første eksamen på fire år. Han prøves også i norsk stil, geografi, engelsk og tysk.

      Det er farens ønske at Edvard skal ta en teknisk utdannelse, for det er dette feltet som har fremtiden for seg, mener han.

    Tegning var et av de viktigste fagene ved skolen, og Edvard blir kjent med elever som også tegner og maler i fritiden. Men han er ofte syk, og da må han bli hjemme. Slik blir det lange avbrudd i skolegangen,

    Les mer
  • 8 november 1880

    Edvard Munch bestemmer seg for å bli maler på heltid. Han skriver beslutningen ned i dagboken.

    Edvard Munch bestemmer seg denne høsten for å bli maler på heltid. I dag skriver han i dagboken:  'Min bestemmelse er nu nemlig at blive maler'.

    Denne høsten er han blitt innskrevet som elev ved Den Kongelige Tegneskole i Kristiania. Slektningene  på farens vegne er temmelig bekymret for hans fremtidige levebrød:

    'Stakkars Onkel Christian, nu fik han dette med Edvard også...', sies det.

    Edvard streifer ofte rundt i områdene langs Akerselven, og ellers i strøkene rundt Kristiania, og maler.

    Les mer
  • 2 juni 1881

    Edvard Munchs søster Laura er en nervøs ung jente på fjorten som blir undervist hjemme av faren

    Laura Munch, Edvards lillesøster, fjorten år gammel, har det travelt. Faren, militærlegen, som selv underviser henne, skal holde en liten eksamen for henne når han kommer hjem. Laura har gått et års tid på Othilia Dietrichs skole, men sluttet. Hun regnes som en nervøs og vanskelig person; oppfarende, påståelig og en som alltid skal ha rett.

    Les mer
  • mars 1884

    Frits Thaulow og Christian Krohg kontakter Edvard Munchs far for å få ham til å forstå at Edvard trenger å komme seg til Paris for å se kunst. Men Edvard er for syk til å reise denne våren.

    Frits Thaulow skriver et brev til Edvard Munchs far, korpslegen Christian Munch. Formålt med brevet er dobbelt: å forsikre Christian om sønnens talent, og å betale for en reise til Paris så Edvard kan få se "Salonen", som uten sammenlikning er den største kunstbegivenheten i Europa.

    Thaulow har drøftet saken med Christian Krohg, som er enig i at dette unge talentet nå trenger å komme seg ut. Det vil utvikle ham, og lære ham å være flittig, mener han. Han understreker at reisen kun skal ha kunstnerisk utvikling som mål.

    Les mer
  • april 1884

    Edvard Munch er i Trefoldighedskirken og hører sin fars venn Storjohann preke

    Edvard Munch er med familien i Trefoldighetskirken og hører den karismatiske Storjohann preke.

    Edvards far har også ellers mye kontakt med Storjohann. Edvard hjelper ham med platene til hans Laterna Magica når han skal holde foredrag om Jødeland.

    Les mer
  • 1885

    Edvard Munch flytter sammen med familien til en leilighet på Schous plass på Grünerløkka

    Edvard Munch flytter med familien til en romslig hjørneleilighet på Schous plass på Grünerløkka.

    Edvard trenger plass til arbeidet sitt. Han maler nå hjemme på egenhånd, og også sammen med unge kunstnere i atelieret Pultosten ved Stortingsplass, hvor de får gratis korreksjon av Christian Krohg.

    Han skal imidlertid etter hvert komme til å få et anstrengt forhold til Krohg, og unngå å fortelle at Krohg en gang har vært hans lærer og gode hjelper.

    Les mer
  • juli 1886

    Edvard Munchs far er bekymret for sønnens umoralske livsførsel

    Edvard Munch og søsknene hans er denne sommeren spredt for alle vinder. Søsteren Inger har fått lov til å dra på en omfattende Europa-reise som selskapsdame for sin kusine Nathalie Møller. Nathalie er nå alvorlig sinnsforvirret, og gir uttrykk for de mest forstyrrede ideer, Inger har sitt fulle styr med å passe på henne.

    Men broren Andreas er i militæret og har det fint. Han danser og er på utflukter, når han kommer i uniform er han svært tilbøyelig til fornøyelser.

    Les mer
  • 9 april 1887

    Edvard Munchs far blir stadig mer fortvilet over sønnens livsførsel

    Edvard Munchs far Christian, som er lege i Kristiania, er fortvilet over sønnens uansvarlige livsførsel. Han skriver inn en påminning til et Bibelsitat om ungdommens synder i bønneboken som han i sin tid ga Edvard til konfirmasjonen.

    Les mer
  • juli 1887

    Edvard Munch tilbringer sommeren på Veierland. Han streifer for det meste rundt på egenhånd.

    Edvard Munch tilbringer sommeren på Veierland utenfor Tønsberg sammen med familien; faren, tante Karen og søstrene. Han streifer mest rundt på egenhånd, også om nettene. Det gjør de andre i familien engstelige; de forstår ham ikke, og de forstår seg ikke på malingen han driver med.

    Faren nekter å gi ham penger til farger, og fetteren hans, maleren Diriks, som er ganske anerkjent, har erklært at Edvards bilder er dårlige. Det mener han ikke er så rart, han som ikke gjør annet enn å sitte på kafé hele dagen når han er i Kristiania.

    Les mer
  • juni 1889

    Edvard Munch tar farvel med sin far på dampskipkaia i Kristiania. Han er på vei til Paris, og kommer aldri til å se faren igjen.

    Edvard Munch går og venter på statens stipend for kunstnere for å kunne reise til Paris. Han har hatt separatutstilling i Studentersamfundet i Kristiania i år. Det er svært vanskelig for ham å ta farvel med faren, som møter frem i sine beste klær på dampskipsbrygga i Kristiania for å ta farvel når dampbåten skal gå. De to skal aldri komme til å treffe hverandre igjen.

    Les mer
  • 4 desember 1889

    Edvard Munch får beskjed om at faren er død

    Edvard Munch er i Paris og får brev om at hans far en død. Dødsbudskapet går hardt inn på ham. Etter dette glir han inn i en dyp depresjon.

     

    Les mer
  • 5 desember 1889

    Edvard Munchs tante Karen skriver til ham og forteller om hvordan farens begravelse har vært, og hvordan det var da han døde

    Edvard Munchs tante Karen skriver et langt brev til sin nevø. Nå har de fått hans telegram, så hun forstår at han har fått beskjeden om at faren er død. Hans bror Andreas telegraferte igjen at begravelsen allerede er over. Hun håper han har fått denne beskjeden også.

    Hun syns det er som en drøm, alt som har skjedd den siste tiden, skriver hun. Men likevel er det virkelig og sant at mamma og pappa og Sophie nå er samlet i himmelen, og derfra ser de hvor dypt de som er igjen, sørger, ser alt som foregår i deres arme, tunge hjerter.

    Les mer
  • 29 februar 1892

    Edvard Munchs søster Laura legges inn på Gaustad asyl med diganosen hysteria. Her kommer hun til å bli i to år.

    Edvard Munchs søster Laura legges inn på Gaustad sykehus etter eget ønske. Hun er mørk og tung, lider fryktelige kvaler og er fanget i sine egne tanker. Samtidig virker hun også klar og overbevisende. Menstruasjonen hennes har vært i uorden i lang tid, og da er hun spesielt langt nede. Hun forsøker å begå selvmord ved å legge snø på brystet, så hun skal få tæring.

    Les mer
Om Tidsånd.no

Innholdet i denne nettressursen er samlet av Merete Morken Andersen (forfatter og førsteamanuensis i faglitterær skriving ved Universitetet i Sørøst-Norge) i forbindelse med boken Blodet i årene - Amalie Skram og hennes tid (Spartacus, 2018).

Les mer

Tidslinjen har mottatt støtte fra:

Kulturrådet

Spartacus

Creative Commons-lisens
Innholder på nettsiden er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal lisens.

User account menu

  • Logg på