Dato
juli 1886

Edvard Munch og søsknene hans er denne sommeren spredt for alle vinder. Søsteren Inger har fått lov til å dra på en omfattende Europa-reise som selskapsdame for sin kusine Nathalie Møller. Nathalie er nå alvorlig sinnsforvirret, og gir uttrykk for de mest forstyrrede ideer, Inger har sitt fulle styr med å passe på henne.

Men broren Andreas er i militæret og har det fint. Han danser og er på utflukter, når han kommer i uniform er han svært tilbøyelig til fornøyelser.

Søsteren Laura, derimot, har det ikke godt. Hun er svært nervøs denne sommeren. Hun leser til middelskoleeksamen, er svært eksaltert. For øyeblikket er det tysk hun leser.

Edvard er også på reise, i Arendals-distriktet, og han er sparsom med å skrive hjem til tante Karen om hvor han befinner seg.

Edvard har et svært vanskelig forhold til sin far for tiden. De to klarer dårlig å snakke sammen, det er stadige misforståelse. Christian er svært bekymret for sønnens umoralske livsførsel. Christian er sytti år gammel nå, og har vært svært syk av influensaepidemien som så mange av hans pasienter har bukket under for. Han bekymrer seg for hvem som skal forsørge familien når han selv dør, og for at Edvards uforståelige bilder er tegn på samme sinnssykdom som Laura lider av. Men han kan heller ikke kaste ut sønnen fra hjemmet på Grünerløkka, da kommer han vel bare til å ende opp som en av uteliggerne i området.

Edvard lever hardt; han  han røyker og drikker og havner stadig i konflikter og slåsskamp. Hans venn Hans Jæger forsøker ivrig å overtale ham for sin sak, anarkismen.

Når Edvard er hjemme hos familien, er det umulig for de andre å nå gjennom til ham. Enten er han full, eller totalt tilbaketrukket i seg selv.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Næss, A., et al. (2004). Munch : en biografi. Oslo, Gyldendal. s.74