-
Hans Jæger blir født i Drammen. Familien flytter snart til Bergen, hvor han vokser opp. Faren er politifullmektig der. Senere skal han bli brigade- og garnisjonsauditør, deretter dispasjør, -- det betyr ekspert på havarier. Fritiden bruker han på å skrive en bok om barneoppdragelse. Målet med barneoppdragelsen er å skape størst mulig overenskomst mellom mennesets tenke- og handlemåte og den kristelige lære. Boken er først og fremst et oppdragende og belærende skriftstykke for hans hustru Othilia.
-
Nicolai Henrik Jæger kommer til Bergen fra Drammen sammen med famliien. Han har fått stilling som politifullmektig er i byen. Han sønn Hans Jæger er et drøyt år gammel.
-
Hans Jægers far, Nicolai Henrich Jæger, dør i Bergen, 46 år gammel. Hans enke sitter igjen med ni barn i alderen 14 til to år. Hans Jæger er elleve.
-
Hans Jægers mor, Othilia Henriette, dør i Bergen. Hans er fjorten år gammel. Hun begraves fra Korskirken en uke senere.
Etter noen uker blir Hans og søsknene hans sendt til slektninger i Arendal, og spredt rundt i forskjellige familier. Dette er omtrent samtidig med at Indremisjonen blir stiftet i byen, som nettopp har hatt en stor bybrann.
-
Hans Jæger går til sjøs for å komme vekk fra onkelens prekener om synd og sine egne religiøse anfektelser. I årene som følger, skal han komme til å ta hyre på forskjellige skip. Han skal komme til å besøke USA, og oppholder seg også en tid i Frankrike. Han er 15 år gammel.
-
Hans Jæger tar examen artium, og begynner som stortingsreferent i Kristiania. Han er 21 år gammel nå.
-
Oda Krohg (Otthilia Lasson) sin far Christian Lasson, regjeringsadvokat, kjøper Rammebråten på Hvitsten. Her bor familien om sommeren.
Stedet skal komme til å bli et sangomsust møtested for kunstnere som kommer på besøk: Frits Thaulow, som kommer til å male et bilde fra badehuet her, Nils Hansteen, Hans Jæger, Christian Krohg.
Rammebråten ligger ikke lenger fra Kristiania enn at Christian Lasson om sommeren lett kan komme ut hit etter arbeidet i Kristiania.
-
Gunnar Heibergs Menneskets Genesis blir trykt i Nyt norsk Tidsskrift. Diktet handler om Adam og Eva i Paradisets hage, og betegner Heibergs brudd med kristendommen.
Diktet ender med en bekjennelse til Kain i Byrons ånd der Kains læremester Lucifer er Georg Brandes.
Brandes og Johan Sverdrup er Heibergs idealer. Han forkynner livsglede og frihet. Og troen på fornuften og sandhetens Gud.
-
Gunnar Heiberg er student i Kristiania og er med og utgir Hans Jægers Kants fornuftskritik og En soirée dansante. Det siste er et dikt skrevet av Heiberg. De to er venner, Jæger er tre år eldre enn Heiberg, men har et langt mer begivenhetsrikt liv bak seg, blant annet som sjømann i mange år.
De to sitter ofte sammen på Heibergs værelse i Akersveien og diskuterer til langt utover natten. Det er først og fremst Jæger som snakker.
-
Hans Jæger utgir anonymt avhandlingen Kants Fornuftkritik. Ved hjelp av Kant forsøker han å gjendrive bevisene for sjelens udødelighet og eksistensen av en personlig gud.
I boken støtter han seg også til filosofen Hegel: Det absolutte må være den rene fornuft, og mennesket må ved hjelp av sin tanke være i stand til å bli ett med verdensfornuften, overvinne fortvilelsen og leve det uendelig fyldige liv som den objektive fornuft hitinntil ubevisst har levet.
-
Gunnar Heibergs lange dikt En soirée dansante, som er utgitt sammen med Hans Jægers avhandling om Kants fornuftskritikk, blir anmeldt i norske Dagbladet.
Anmelderen, som er professor i filosofi, mener diktet vitner om en ikke liten begavelse.
Heiberg selv tilbringer våren i Roma sammen med J. P. Jacobsen, Erik Skrams gamle skolekamerat.
Gunnar har fått penger til reisen fra sin inngiftede tante Margrete Vullum, som har stor tro på det han skriver og mener han bør se Italia og hente impulser.
-
I Kristiania blir det denne vinteren arrangert en rekke møter i Arbeidesamfundet med prostitusjon som tema. Hans Jæger møter opp, men han syns diskusjonen er uinteressant. Etter å ha kjedet seg en stund, reiser han seg og holder et krast innlegg der han beskriver årsakene til prostitusjonen i samfunnets usunne normer for samlivet mellom kjønnene.
Jæger mener at det er ekteskapet som undertrykkende institusjon og kvinners lave lønn som er årsakene til prostitusjonen. Så lenge sosial ulikhet og ekteskapet hindrer den frie kjærligheten, vil prostitusjonen bestå, sier han.
-
Per Sivle blir venn med Hans Jæger. Hos Jæger i Nordahl Brunsgate vanker også den unge kadetten Johan Seckmann Fleischer.
Hans Jæger har "fruentimmerraptus" med unge jenter på rommet hver eneste kveld for tiden . Prosjektet er å frigjøre seg fra den borgerlig-kristelige seksualmoralen.
-
I København har Edvard og Georg Brandes sammen med Viggo Hørup nå i et års tid drevet avisen Morgenbladet. Erik Skram er redaksjonssekretær. Det er Hørups og brødrene Brandes’ artikler som trykkes på avisens forside som gir den karakter og ideologisk retning, og så er det Eriks oppgave å ta seg av det vanlige nyhetsstoffet. Det er et stort og stressende arbeid å få samlet og redigert alt stoffet og annonsene innen typografene begynner å rope utålmodig om at det er på tide med trykkstart om kvelden.
-
Hans Jæger utgir det lille, belærende skuespillet Olga. Ved å skrive sitt eget liv med hensynsløs, naturalistisk sannferdighet vil han at hans unge tilhengereskal gjøre årsakene til elendigheten synlige for all verden, underminere det bestående samfunnet og bane veien for et nytt.
"For den som engang ikke kan bli lykkelig i det samfunn han lever i, for ham gis det ingen annen tilfredsstillelse enn den å arbeide for at de andre, som kommer etter, engang kan bli det," sier Jægers alter ego, Herman Eek, i skuespillet.
-
I Kristiania gjennomføres det folketelling i dag. I Sehesteds gade nummer 6 bor Hans Jæger i tredje etasje. Han er 29 år gammel nå, og står oppført som student.
-
August Strindberg blir satt under tiltale for novellesamlingen Giftas: tolf äktenskapshistorier (Giftas I). Boka består av noveller som handler om forsørgelsesekteskap, seksuelle frustrasjoner og det han fremstiller som de ødeleggende konsekvensene av seksuell avholdenhet.
Boka vekker forargelse og blir inndratt av myndighetene, men avgjørelsen kommer så sent at store deler av første opplag allerede er blitt solgt, og sensasjonen og debatten er et faktum.
-
Amalie Skram forteller sin venn Arne Garborg om sin motvilje mot jøder, og om Georg Brandes, som er på vei til en foredragsrekke i Polen. Hun skriver også sin hjertens mening om Henrik Ibsen. Den mannen er ferdig, mener hun. Hun har nettopp lest hans nye stykke Vildanden, som hun syns er på alle måter elendig.
-
Hans Jæger skriver til Georg Brandes fra Kristiania. Han vil sende ham sin bok om Kristianiabohemen, som ble beslaglagt et par timer etter at de kom fra bokbinderen, skriver han.
De eksemplarene han har forsøkt å sende til Ibsen, Bjørnson og Garborg er blitt returnert av posten. Han er syk.
-
Edvard Munch er tilbake i Kristiania fra Parisoppholdet. Byen er varm og tom, han driver langs gatene og treffer til slutt to brunstekte malervenner, Wentzel og Lerum, og slår seg sammen med dem.
Etter noen dager reiser han til familien, som ferierer i Grønlien ved Horten hos proprietær Deberitz. Han besøker også Åsgårdstrand.
-
Hans Jæger sender ut en fortale til det som om en måned skal bli utgivelsen av Fra Kristiania-Bohêmen.
Den kommende boken blir annonsert som den skadede slekts første angrep på de tre gigantiske granittsøyler som holder åndsfattigdommen og elendigheten oppe: moralen, kristendommen og det borgerlige rettsbegrep.
-
Hans Jægers Fra Kristiania-Bohêmen utgis. Boken blir øyeblikkelig beslaglagt, og Jæger blir dømt til 60 dagers fengsel og en større pengebot.
Selv om den juridiske begrunnelsen for dommen er de pornografiske" avsnittene i romanen, er bokens samfunnskritiske tendens og åpent avvisende holdning innlysende en viktig grunn.
Romanen er en nøkkelroman som gir en naturalistisk skildring av to menn, Herman Eek (forfatteren selv) og hans venn kadett Jarmann, og deres seksualliv.
-
Frits Thaulow forsvarer om høsten varmt Hans Jægers rett til å delta på møter i Den frisindede Studenterforening i Kristiania, som etter hvert er blitt nokså konservativ i sitt kunstsyn.
Det blir stor brudulje. Hans Jæer er en svært omsttrid mann.
-
Arne Garborg utgir romanen Mandfolk. Det er hans mest naturalistiske bok. Her skildrer han hvordan det erotiske, det politiske og det religiøse livet leves i hovedstaden.
Romanen åpner på en fest i Kristiania Arbeidersamfund. Her er fulle studenter hvor man snur seg, og leseren får følge tankene og følelsene til en av dem. I løpet av romanen går han i hundene. Den unge studenten er forelsket i en ung og vakker kvinne, men han har liten tro på seg selv. Han bor på hybel hos Daniel Braut fra romanen Bondestudentar.
-
Jonas Lie skriver til Ragna Nielsen om Hans Jægers skandaliserte roman om Kristiania-Bohêmen. Han syns sensur er en forfeilet reaksjon, tvert i mot syns han at Jæger er en talentfull, lidenskapelig skribemt som riktignok er drevet til ytterligheter fordi forholdene og fordommene ikke tillater noen fri diskusjon om forholdet mellom kjønnene.
-
Jonas Lie skriver i Dagbladet artikkelen «Et Ord om den Jægerske Beslaglæggelse», hvor han protesterer mot beslagleggelsen av Hans Jægers Fra Kristianiabohemen. Han mener at boken er «et Menneskeskrig om seksuel Synd, Jammer og Nød».
-
Camilla Collett har vært på besøk hos Amalie og Erik Skram, som har trukket seg tilbake til en kro på Jægerspris for å hvile ut etter alll festingen og turingen den siste tiden.
Fru Collett er svært oppbrakt over Hans Jægers bok, som hun lurer på om hun må lese -- Jonas Lie har jo skrevet og forsvart den.
Amalie Skram råder henne på det bestemteste fra det; hun syns boken er svinsk. Og Jæger selv er gal, mener hun. Hun skjønner ikke at ikke folk forstår at han har vært gal helt siden han var barn.
-
Amalie Skram skriver et langt brev til sin venninne og mentor Vilhelmine Ullmann i Kristiania, med inngående beretninger om sine erfaringer med Camilla Collett. Hun skriver:
«Jeg har et par gange set fru Collett hernede, og hvergang bagefter har jeg tænkt: om Du nu kunde springe hen til fru Ullmann og fortælle om hvor viderværdigt det har været. Forresten har jeg været rørt over hende også. Ifjor kom hun rent uventet op for at hilse på mig. Jeg havde længe vidst at hun var i byen, men natur ligvis ikke tænkt på at hjemsøge hende.
-
Edvard Munch og søsknene hans er denne sommeren spredt for alle vinder. Søsteren Inger har fått lov til å dra på en omfattende Europa-reise som selskapsdame for sin kusine Nathalie Møller. Nathalie er nå alvorlig sinnsforvirret, og gir uttrykk for de mest forstyrrede ideer, Inger har sitt fulle styr med å passe på henne.
Men broren Andreas er i militæret og har det fint. Han danser og er på utflukter, når han kommer i uniform er han svært tilbøyelig til fornøyelser.
-
Hans Jæger holder talen Min Forsvarstale i Højesteret. Han er en lærd mann, og benytter anledningen til å komme med en omfattende politisk analyse av samfunnsforholdene, til støtte for anarkismen.
Her er noe av det han sier:
-
Hans Jæger og Christian Krohg kommer kjørende i hestedrosje til fengslet i Kristiania, der Jæger skal tilbringe 60 dager som et resultat av dommen mot hans skandaliserte roman Fra Kristiania-Bohêmen. Cellen er 2 X 4,79 meter stor, men veggene er tre meter høye.
-
Hans Jæger forsøker å bli immatrikulert som student ved Universitetet i Kristiania. Det går dårlig, og i kveld er det møte i den frisinnede studentforeningen om saken.
Lorentz Diertichson skal siden komme til å beskrive hendelsene slik i sin selvbiografi:
-
Hans Jæger og Christian Krogh utgir første nummer av bladet Impressionisten, som er et undergrunnsblad i Kristiania. Hans Jæger har nettop sonet ferdig dommen etter beslagleggelsen av Fra Kristiania-Bohêmen, og Christian Krohg venter på beslagleggelsen av sin roman Albertine.
-
Hans Jæger løslates fra fengselet i Kristiania. Samme dag utgis Christian Krohgs roman Albertine, og blir beslaglagt av politiet. Av et opplag på 1600 lykkes det imidlertid bare å beslaglegge 439 eksemplarer. I løpet av noen uker kommer ca 850 esemplarer til å være i omløp i Norge, 300 i Sverige og ca 50 i Paris.
Christian Krohg maler også tidligere dette året et stort oljemaleri med en scene fra boken, der hovedpersonen Albertine er på vei inn til Kristianias politilege for den gynekologiske undersøkelsen som alle kvinner som mistenkes for prositusjon underlegges.
-
Ragna Nielsen skriver om Christian Krohgs skandaliserte romaen Albertine i Dagbladet. Hun er anerkjennende til Krohgs prosjekt om å avdekke urett gjort mot kvinner, og de samfunnsmessige forholdene som ligger til grunn for prostitusjonen.
Dette synet på prostitusjonen og dens årsaker er noe kvinnebevegelsen kan støtte, etter hennes syn, i motsetning til bøkene til Hans Jæger og Arne Garborg, som berører samme tema. Dette er oppbyggelig. Det er Jægers og Garborg bøker ikke, slår hun fast.
-
Vilhelmine Ullmann, som er Amalie Skrams kjære venninne og mentor i Kristianias åndelig orienterte kulturelite, brevveksler med kunstkritikeren Andreas Aubert om Hans Jægers skandaliserte bok om Kristiania-Bohêmen.
Fru Ullmann er ikke sjokkert over det hun har lest, skriver hun; hun syns tvert imot at Jæger viser både talent og kunstnernatur, og hun tror slett ikke at den franske litteraturen, med Zola og brødrene Goncourt, utgjør noen fare for ungdommen.
-
Henrik Ibsen skriver i et brev til Ludvig Meyer at han har mottatt Christian Krohgs roman Albertine, men at han ikke kommer til å lese den. Hans Jægers bok Fra Kristiania-Bohemen har han kun bladd i, kan han fortelle.
-
Henrik Ibsen skriver til bokhandler Lund og ber ham skaffe ham Arne Garborgs roman Mandfolk, som han gjerne vil lese, selv om den er skrevet på målet, som han i utgangspunktet ikke kan fordra. Han kan også fortelle at han nå har lest Hans Jægers nye bok om Kristiania-bohêmen. Den syns han er rå. Christian Krohgs Albertine vil han derimot ikke lese.
-
Edvard Munch, som nå er 24 år gammel, og preget av lang tids sykdom og et anspent familieliv hos faren, søsknene og tanten hjemme i leiligheten på Schous plass, treffer Hans Jæger på Grand kafé på Karl Johan i Kristiania.
Munch syns det er vanskelig å løsrive seg fra den dypt religiøse og noen ganger overspente faren, som er militærlege Også all omsorgen fra tante Karen er vanskelig å forholde seg til når man samtidig vil leve et fritt liv -- særlig et fritt kjærlighetsliv.
-
Christian Krohg vekker oppsikt i Malmø med sitt maleri av Albertine i politilegens venteværelse. Erik Skram skriver i brev til Amalie Skram:
«Idag har Carl Madsen skrevet en Artikel om Kroghs Billede i Politiken, jeg har ikke læst den, jeg ser blot, at han råder alle Venner af Kunst til at tage over til Malmø i denne Uge for at se på Billedet. Får jeg Råd gør jeg det. Husk at Du kan købe Politiken i Kristiania i Aviskioskerne.»
-
Hans Jæger dømmes i byretten i Kristiania til 150 dagers arrest og en bot på 1600 kroner for å ha distribuert sin bok om Kristianiabohemen under dekke av tittelen Julefortællinger i Sverige. Boten er åtte ganger høyere enn hva Christian Krohg har blitt i lagt i forbindelse med rettssaken om Albertine-boken. Og fengselsstraffen er mer enn dobbelt så lang som forrige gang.
Jæger appellerer dommen straks til Høyesterett.
-
Hans Jægers bror Robert dør i Bergen, 26 år gammel. Hans er 32.
-
Hans Jæger skriver et trist og inderlig brev til sin venn Christian Krohg fra Sandøsund. Han skriver om hvor mye han savner broren sin, Robert. I går kveld fikk han brevet om at han var død. Han satt ute på trappen, og da han åpnet det, så han at det hadde svarte render, altså at det var et sørgebrev.
Denne høye, vakre, slanke broren hans, som gikk så livsglad omkring og lo himmelhøyt av alt som liknet mismot. Som alltid sa med et strålende smil: Hver lykkelig situasjon i livet vender alltid tilbake, men alltid i en forbedret skikkelse.
-
Amalie og Erik Skram følger fra sin godt informerte utkikkspost i København ivrig med på utvklingen i Albertine-saken i Kristiania, og på alt sladderet rundt den lille gruppen som kan kalles Kristiania-bohemen. Albertine-saken handler om beslagleggelsen av Christian Krohgs roman om sypiken i Kristiania som ender som prostituert på grunn av en politimann som forfører henne og forgriper seg på henne.
-
Hans Jæger har reist til Paris for å slippe unna fengselsstraffen i forbindelse med Fra Kristianiabohemen. Når Oda Engelhart får høre det, blir hun svært opprørt og ulykkelig. Hun skriver et brev til Jæger om hvordan hun føler det.
I boken Syk Kjærlighet, der Oda har fått navnet Vera, beskriver Jæger brevet og sin reaksjon på det slik:
"BREV FRA VERA
Lørda aften
-
Christian Krohg tilbringer denne vinteren i København. Han kommer ofte på besøk hos Erik og Amalie Skram, og alltid snakker han om Hans Jæger. Den unge Nils Collett Vogt, som er mye sammen med Krohg og ekteparet Skram denne vinteren, skal siden komme til å skrive dette om Krohgslik han fremstår denne vinteren:
-
Kitty Kielland, som er Alexander Kiellands søster, får nyheten om at hennes gode venn Arne Garborg har giftet seg med Hulda Bergersen. Hulda er gravid allerede før bryllupet, og det tar seg ikke godt ut.
Det gjør vondt at Arne nå er en gift mann, for Kitty har nok hatt forhåpninger til at hennes gode kamerat med tiden skulle kunne bli noe mer enn en kamerat. Men hun gjør gode miner til slett spill.
-
Hans Jæger befinner seg, ifølge den dypt selvbiografiske boken han skal komme til å utgi om seks år, på denne datoen i Paris, i nærheten av Boulevard Clichy, oppløst i nervøse stemninger knyttet til den kontakten han har og ikke har med Oda Engelhart.
-
Hans Jæger er kommet til Paris. I boken Syk Kjærlighet beskriver han denne dagen slik:
"Tre uker efter. (15de december 87).
Jei er flyttet op i et lite smalt smug som strax nedenfor munder ut paa Boulevard Clichy. Der bor jei i en liten portnerstue, litt større enn et hunnehus, som ligner en liten kahyt og staar for sei sell alene, fremme ve ingangen til den lille plassen foran huset.
-
Herman Colditz roman Kjærka utkommer i Kristiania. Kjærka er navnet på atelieret til billedhuggeren Rolf Skjefte, som ligger rett overfor St. Olavs kirke i Akersveien.
Romanen er en nøkkelroman i tidens stil, med lett gjenkjennbare personer som beveger seg rundt i sentrumsgatene; pengelense kunstnere som strever med å holde det gående, og som holder tett sammen.
-
Hans Jæger er i Paris Han ligger i sitt lille, mørke losji, som han kaller kahytten og skriver brev til sin venn Christian Krohg (som har fått navnet Bjørck i teksten under). Han kjeder seg. Han skriver om hvordan det er å leve i Paris. Han prøver å beskrive alt så nøyaktig han kan.
"Fjorten dage senere. (2den Januar 1888)
Brev til Bjørck
Kjære Bjørck!
-
Hans Jæger skriver brev fra Paris, der han i følge boken Syk kjærlighet, som han skal utgi om seks år, vandrer rundt i svart fortvilelse og lengter etter Oda Engelhart, at han har hørt fra en av de norske kunstnerne som befinner seg i byen at Oda har måttet flyttet hjem til sin far, og at henne mann har overtatt de to barna, BA og Sascha.
Jæger skriver brev til Oda og spør om det er sant. I boken Syk Kjærlighet gjengir Jæger brevet slik:
"En maaned efter. (5te Februar 1888.)
BREV TIL VERA:
Paris.
«Kjære fru Vera!
-
Oda Engelhart skriver brev til Hans Jæger i dag. Hun har fått tilbake barna sine, Sasha og Ba (som har fått navnene Gog og Nadja i Jægers roman Syk Kjærlihet og bor sammen med dem hos sin far på Løkken i Grønnegade i Kristiania.
I boken Syk Kjærlighet gjengir Jæger brevet slik. Oda gir han navnet Vera:
"BREV FRA VERA
(Mottatt 14 dage efter):
Kristiania 15/2 88.
-
Hans Jæger, som er i Paris, får brev fra Oda. I boken Syk Kjærlighet beskriver Jæger brevet, denne dagen og sin reaksjon på brevet slik:
"Fem uker efter. (25de Marts 88.)
-
Hans Jæger er i Paris. Klokken er to om natten, han sitter full på en kafé. Etter hvert får han et dramatisk og opprivende møte med en prostituert.
I boken Syk Kjærlighet beskriver Jæger denne natten slik:
"Tre uker efter. (15de April 88.)
-
Erik Skram skriver en lang og omfattende oversiktartikkel om ny skandinavisk litteratur i tidsskriftet Tilskueren i København. Den er et forsøk på å gripe hva det er som foregår på det litterære feltet for tiden, og sier mye om hans litteratursyn.
Det som trengs, er fri, modige diktere som skriver om farlige emner, mener han. Og det er bedre miljø for slikt i Norge enn i Danmark. Han skriver blant annet om sine venner Hans Jæger, Christian Krohg, den unge nordmannen Nils Collett Vogt, Jonas Lie og Alexander Kielland.
-
Christian Krohg maler denne våren et portrett av Oda på Hvitsten, der hennes familie har sitt sommersted. På bildet har Oda hendene i siden, hun ler mot ham, kjolelivet er lysende rødt, hun har en bløt hatt på hodet, som en slags glorie. Krohg maler bildet utendørs, og holder det først innelåst i et skap på Rammebråten, som sommerstedet heter, for at Hans Jæger ikke skal få se det.
Edvard Munch skal siden komme til å bruke dette portrettet av Oda som forelegg for sitt portrett av henne i raderingen "Kristianiabohemen" i 1895.
-
Hans Jæger har i et brev fra Oda Engelhart fått beskjed om at han på denne daoten klokken tolv skal stå parat ved hjørnet av Rue Faubourg Montmartre og Rue Drouot, ved uret. Så skal hun komme dit. Hun vil at de to gå inn på en liten absinth-kneipe som hun kjennner til. Det er planen. De to treffes faktisk, antakelig litt senere enn avtalt. Begjær og besettelse om å eie Oda og gi seg hen til henne stiger til nye høyder for Jæger. Etter dette oppholdet i Paris kommer Oda til å reise hjem til Kristiania, mens Christian reiser til København.
-
Christian Krohg (som har fått navnet Bjørck i teksten under) er i Paris sammen med Oda Engelhart. Hans sender telegram til Hasn Jæger og inviterer ham til å møtes.
I boken Syk Kjærlighet gjengir Jæger telegrammet
"Tre uker efter (9de Mai 88)
CARTE TÉLÉGRAMME
Kjære ven.
Vi spiser idag i den store Duvallen ligeved Palais-Royal kl. 1, sansynlivis nedenunder. Forresten bor jei i Rue Monthyon (tværgade til Rue Faubourg-Montmartre) men det maa du ikke fortælle til noen, jei er her incognito. Hvis vi ikke træffes læg brev i Regencen.
-
Oda Engelhart skriver til Hans Jæger. Hun og Christian Krohg er på vei hjem fra Paris. I boken Syk Kjærlihet beskriver Jæger brevet slik:
"Fjorten dage senere (24de Mai 88)
Naa er jei naad ombôr i Alfa — au revoir kjære kjære Dem Hans Jæger — jei kan ikke glemme det bedrøvete ansigte Deres, aldri aldri! Di maa la mei faa se Dem igjen — hører Di — husk paa det er synn paa mei ossaa.
M’ami bien aimé,
Deres Vera.
Husk paa at jei dør af sorg hvis jei ikke faar se Dem."
-
Oda Engelhart, som snart skal bli Oda Krohg, har vært i Paris og truffet Hans Jæger. Nå er hun på båten på vei hjem. I dag er de kommet til Kristiansand, de har hatt elendig vær på overfarten, hun sitter med en fôrverkskåpe vrengt med fôret ut på en kasse på dekk av båten, litt beruset etter å ha tatt seg en dram på fastende hjerte. Hun skriver et lidenskapelig brev om hvor mye hun savner Hans Jæger, og hvor mye han betyr for henne.
-
Hans Jæger er i Paris og lengter etter Oda Engelhart, som har reist hjem til Kristiania. I boken Syk Kjærlighet beskriver Jæger brevet han skriver og denne dagen slik:
"BREV TIL VERA
Et kvarter efter at Di reiste.
-
Oda Engelhart er tilbake i Grønnegade Kristiania og skriver ti Hans Jæger, som er i Paris. Christian Krohg er i København og leter etter leilighet til dem.
I boken Syk Kjærlighet beskriver Jæger brevet slik:
"To dage efter (Lørda 2den juni 88).
BREV FRA VERA:
Tirsda aften 12½
-
Oda Engelhart skriver brev til Hans Jæger. I boken Syk Kjærlighet beskriver Jæger brevet slik. Oda gir han navnet Vera:
"Fem dage senere (Thorsda 7te juni 88).
BREV FRA VERA:
Kristiania 3die juni 88.
Kjære Hans Jæger —
-
Oda Engelhart skriver to brev til Hans Jæger denne dagen. Hun er i champagnerus. I boken Syk Kjærlihet gjengir Jæger brevene slik:
"To dage senere (Sønda 10de juni 88).
Modtat tre breve fra Vera, det første skrevet paa et gullkantet kort.
Første Brev Fra Vera:
Tirsda formidda 5/6.
-
Hans Jæger skriver til Oda Engelhart:
"Dagen efter (Freda 8de juni 88).
Kjære — hvor den gjore mei ont den lille lappen Di sente mei. Men naa har Di faat breve mit ikke sant, og saa forstaar Di at jei aldri har villet være slem, aldri villet være væmmeli mot Dem, men at jei kunne jo ikke skrive før — og naa kan jei heller ikke skrive, for jei venter, aah hvor jei venter paa aa faa vite hva intryk breve mit har gjort paa Dem, og hvordan Di naa føler likeoverfor mei.
Deres
Hans Jæger.
-
Hans Jæger sitter i Paris og skriver til Oda Engelhart. Han forklarer henne hvorfor det vil være helt umulig for ham å leve i en kjærlighetstrekant med henne og Christian Krohg. Det vil være umulig for henne å elske ham, for han er syk, syk i hjernen, betror han henne, og hun ville jo i alle fall vært nødt til å forsørge ham, i den forfatningen som han ville komme til å være.
-
Hans Jæger står på dekk ombord på dampskipet Motala, som glir inn den blanke Kristianiafjorden, forbi Hovedøen. Han er på vei hjem fra Paris for å treffe Oda, og er full av en blanding av håp og engstelse for at hun kanskje skal ha vært der på kaien for å møte ham.
Foran ham ligger havnen med alle mastene, og bak den byen som han aldri hadde trodd han skulle få se igjen. Han står lent mot hjørnet på røykelugaren og stirrer innover mot byen med bankende hjerte.
-
Hans Jæger er i Kristiania. Han er lykkelig. Alt er godt mellom ham og Oda. Han bor hos sin venn Haakon Nyhuus (som har fått navnet Gaarder i teksten under), som har en liten leilighet med blåmalt stue i Akersveien 19.
Han treffer Edvard Munch på gaten.
Han beskriver denne fine sommerdagen slik i boken Syk kjærlihet:
"Dagen efter (Tirsda 26de Juni 88)
Jei vaagner ve daggry paa Gaarders sofa, og staar i samme nu me et spring mitt paa gulve me begge hænder for bryste og ser mei skjælvende gla omkring i den lille blaamalte stuen —:
-
Hans Jæger gjør et mislykket forsøk på å besøke Oda Engelhart på Hvitsten, der hun er på familiens sommerhus Rammebråten. Han beskriver dagen slik i boka Syk kjærlihet:
"Dagen efter (Thorsda 28de Juni 88).
Klokken er toll, toge stanser ve Vestby station og jei stiger ut og gaar rask opover de solbeskinnete bakker til Vestby kirke... Bratte er de disse bakkerne, men det gjør mei ikke træt, bryste løfter sei saa lett og saa fritt, det kjennes som en nydelse aa faa bruke noen ialfall af alle de kræfter jei har - saa full a kraft har jei aldri følt mei i mit liv...
-
Hans Jæger sitter i det rødstripete teltet på uteserveringen Gravesen i Kristiania, som ligger rett overfor Grand, på den andre siden av Studenterlunden, og drikker og er svært nervøs. Sammen med ham sitter Nils Johan Schjander og Haakon Nyhuus. Jæger beskriver denne dagen og brevet han skriver til Oda Engelhart, som er i Hvitsten, slik i boka Syk kjærlighet:
"Dagen efter (Freda 29de juni 88).
Klokken er fire om eftermiddan.
-
Hans Jæger reiser til Hvitsten og har en komplisert dag sammen med Oda Engelhart. I boka Syk kjærlihet skriver han langt og detlajert om hendelsene denne dagen:
"Dagen efter. (Lørda 30te Juni 88.)
... Toge har forlatt den siste station før Vestby, jei sitter der alene i kupéen me volsomt bankende hjerte —:
-
Hans Jæger sitter og drikker i det stripete teltet med uteservering i Kristiania, ved Studenterlunden. Han er svært nervøs og opprevet på grunn av forholdet til Oda Engelhart. Han skriver et brev til henne som han gjengir i boka Syk kkærlighet:
"Dagen efter (Manda 2de Juli 88).
BREV TIL VERA
-
Hans Jæger og hans venn Haakon Nyhuus bestemmer seg for å reise fra Kristiania til Emmerstad. Jæger er desperat etter å treffe Oda Engelhart. De får husly i det lille huset i Emmerstadbukta. Slik beskriver Hans Jæger denne dagen i boka Syk kjærlihet:
"Dagen efter (Tirsda 3die Juli 88).
Ve middagstide kommer Gaarder og jei gaaende nedover Storthingsplass, over paa solsiden, langs rækken af droscher som holler der.
-
Hans Jæger og Oda Engelhart tilbringer en komplisert natt sammen i Akersveien 19 mens Christian Krohg (som har fått navnet Bjørck i teksten under) er på vei hjem til Kristiania fra København. Jæger kjemper fortvilet for å lykkes i sengen med Oda (som har fått navnet Vera) , og plages av dårlig samvittighet overfor sin venn Christian Krohg, som han ikke vet om Oda har fortalt om forholdet de to har innledet.
I sin bok Syk kjærlihet beskriver Hans Jæger hendelsene dette døgnet slik:
"Aftnen efter. (Onsda 4de Juli 88).
-
Christian Krohg, som er på besøk hos Oda Engelhart på Rammebråten i Hvitsten, kommer om morgenen inn i Jensines stue i Emmerstad, der Hans Jæger, Haakon Nyhuus og kameratene ligger og sover på flatseng. Oda har fortalt ham om forholdet hun har til Jæger nå. Hun har også fortalt at hun har lovet Jæger å hjepe ham å ta livet av seg.
Jæger beskriver dagen slik i boken Syk kjærlihet:
"Maarenen efter. (Freda 6te Juli 88)
-
Hans Jæger og kameratene hans er i Kristiania, hos serverignsstedet Gravesen ved studenterlunden, og drikker. Jæger forstår at Christian Krohg ikke kommer til å reise til Oda i Hvitsten i dag. Når kameratene sier de vil ta en tur nedover, vil han være med.
Han beskriver dagens hendelser slik i boken Syk kjærlighet:"Dagen efter (Sønda 8de Juli 88)
-
Christian Krohg er svært ulykkelig på grunn av den kompliserte situasjonen mellom ham selv, Hans Jæger og Oda Engelhart. Han har sendt et brev til Oda der har forteller at han går rundt og tar farvel med alle steder han er glad i.
Han sammenlikner henne og Jæger med to jerngryter, mens han selv er laget av leire, og blir knust mellom dem.
Oda forteller om brevet til Jæger denne formiddagen, mens de sitter sammen med Haakon Nyhuus og Odas søster og kjeder seg i Emmerstad ved Hvitsten.
-
Oda Engelhart har fått et dramatisk telegram fra Christian Krohg, som er i Kristiania. Det forteller om sykdom og galskap, sjalusi og fortvilelse. Han er langt nede nå.
Hans Jæger, som holder til på Emmerstad, ikke langt unna, og bare har det ene ønsket å få være så mye som mulig sammen med Oda, er ikke særlig glad for at hun nå må ta imot Christian. Han skriver dette om hendelsene i boka Syk kjærlihet:
"Dagen efter. (Tirsda 10de Juli 88).
-
Oda Engelhart og Christian Krohg kommer sammen med venner til Emmerstad ved Hvitsten, hvor Hans Jæger og Haakon Nyhuus holder til. Oda virker glad og fornøyd, mens Christian er svært alvorlig. Oda sniker seg til et kort øyeblikk alene sammen med Jæger før de drar tilbake til Hvitsten. Jæger beskriver det slik i boka Syk kjærlihet:
"Dagen efter. (Onsda 11te Juli 88).
-
Amalie Skram har skrevet et hylningsbrev til Oda Engelhart. Oda er på Lassonsfamiliens sommersted på Rammebråten på Hvitsten sammen med Hans Jæger og leser et brevet høyt for ham.
Christian Krohg er tilbake fra København nå. Han har vært mye sammen med Erik og Amalie Skram der nede, og han har blant annet lest noe Oda har skrevet høyt for Amalie. Det er dette som har gjort Amalie så begeistret.
-
Oda Engehart vil dø. Christian Krohg har endelig forstått at forholdet mellom henne og hans Jæger er seksuelt, ikke bare en kameratskap. Hun trodde han hadde forstått det lenge, men det har han altså ikke. Begge er i følelsesmessig oppløsning. Oda har skrevet til Jæger og bedt ham gi henne flasken med morfin han har, så hun kan ta livet av seg med den.
Jæger får panikk. Det går opp for ham at Oda faktisk kan dø.
Jæger beskriver hendelsene denne dagen lsik i sin bok Bekjendelser:
"Dagen efter. (Manda 30te Juli 88)
Klokken er elve om aftenen.
-
Hans Jæger utgir på eget forlag sammen med vennen Haakon Nyhuus boka Kristiania-Billeder. Jægers bidrag i boka er en nøyaktig redegjørelse for hendelsene som har foregått den 6. juli dette året, når han selv, Christian Krohg og Oda Engelhart resier fra Hvitsten til Kristiania for å hjelpe Hans å begå selvmord ved Holmendammen overfor Majorstua. Det er en plan som gikk i vasken.
-
Edvard Munch skriver til Arne Garborg og beklager at han ikke kan komme på besøk. Han er blakk -- så til de grader at han heller ikke aner hvordan han skla komme seg til sin far på Tjøme. Foreløpig håper han bare på at han skal treffe på en kamerat som kan låne ham en sofa for natten.
-
Oda Engelhart skriver i et brev til Hans Jæger at hun har oppdaget at hun er gravid. Nå vil hun forsøke om det er mulig for å henne å bli glad i barnet hun bærer, i stedet for i Hans. Hun skriver at hun skal prøve så hardt hun kan, hun skal riktig slite seg ut for den ungen, la den suge ut av henne alt hun eier av kraft og styrke. Hun håper det blir en gutt. Hun skal la den gutten få suge all hennes kjærlighet ut av brystet hennes.
-
Hans Jæger, som har vært gjest i Erik og Amalies hjem, og som Erik Skram så godt han kan forsøker å hjelpe, er nå utstøtt av så å si alle borgere mede respekt for seg selv for sine erotiske skildringer og nådeløst nærgående nedtegnelser av de kompliserte spenningene i kjærlighetstrekanten han inngår i sammen med Christian og Oda Krohg.
I dag får Hans Jæger får brev i fengselet fra Oda. Hun skriver at det må være slutt mellom dem. Og han må aldri, aldri vise til noen det han har skrevet om henne. Hun føler at hun ikke forstår ham lenger.
-
Frits Thaulow besøker Hans Jæger i fengselet sammen med Oda Engelhart. Han syns ikke det ser særlig hyggelig ut der i cellen -- det var hyggeligere den gangen han selv satt her i seksti dager etter å ha fiket til redaktør Amandus Schibsted i Aftenposten fordi han hadde fornærmet kunstnerne, syns han. Den gangen arbeidet han flittig hele tiden.
Thaulow tilbyr Jæger å få låne en lampe, en behagelig stol og gardiner, så han kan få det litt mer behagelig. Det takker Jæger ja til.
-
Nygifte Oda Krohg skriver til Hans Jæger fra Skagen, der hun befinner seg sammen med Christian Krohg. De er på bryllupsreise. Hun skriver at hun nå er kommet så langt fra ham at hun forstår at hun kan komme til å klare seg uten ham nå.
Hun har bestemt seg for å gjøre alt hun kan for å feste seg til Christian, skriver hun. Barna Ba og Sasha har hun latt være igjen hos sin far.
-
Det syvende nummer av bladet Impressionisten utkommer i Kristiania. Etter at Christian Krohg giftet seg med Oda, er vennskapet mellom de to redaktørene Christian Krohg og Hans Jæger nå blitt temmelig kjølig, og Jæger står alene som utgiver av bladet i dette nummeret.
-
Hans Jæger utgir et utdrag av boka Syk Kjærlihet, En dag i mitt liv. Den handler om da Oda etter avtale skulle hjelpe ham å begå selvmord, etter at de hadde hatt sin eksperimentelle kjærlighetssommer sammen.
-
Hans Jægers Kristiania-Billeder anmeldes i Politiken. Den anonyme anmelderen opplever den uhyggelige stemningen den morgenen når Christian Kohg kommer på besøk til Hans Jæger i Emmerstadbukta, men tar noen små forbehold mot tkesten. Men han skriver også at dersom man tar denne skildringen på alvor, så åpenbarer Jægers uotvistelige talent seg. Dette er god og sann impresjonisme.
Men boken selger ikke, og Jæger er blitt mer skandalisert enn han har forstått selv.
-
Hans Jæger får vite at Oda Krohg er tilbake i Kristiania fra det flere måneder lange oppholdet i Skagen. Men når de treffes, sammen med andre venner, ser hun ikke på ham. Hun er gravid. Jæger har publisert en selvbiografisk tekst som handler om Oda, ham selv og Christian.
Men ingen snakker om det som har skjedd. Hans kan ikke leve med dette, han følger etter Oda og Christian etter selskapet, oppover Christian Augustsgate, helt opp til Welhavens gate.
Christian Krohg vil ikke ha ham der. De to krangler. Jæger sier at han har noe han vil spørre Oda om