Dato
18 oktober 1887

Amalie og Erik Skram følger fra sin godt informerte utkikkspost i København ivrig med på utvklingen i Albertine-saken i Kristiania, og på alt sladderet rundt den lille gruppen som kan kalles Kristiania-bohemen. Albertine-saken handler om beslagleggelsen av Christian Krohgs roman om sypiken i Kristiania som ender som prostituert på grunn av en politimann som forfører henne og forgriper seg på henne.

I dag holder Christian Krohg holder sin forsvartale i Høysesterett. Saken går for lukkede dører. Han siterer en fortale om Albertine som han hadde sendt i trykken sammen med romanen, men som han fjernet i siste øyeblikk fordi han ville at boken skulle virke bare ved seg selv.

Talen handler blant annet om at Krohg tenker seg at boken ikke i egentlig forstand er et naturalistisk verk. Naturalist kommer han først til å bli i sin neste bok, sier han. Det han sikter til er boken om hans og Odas kjærlighetshistorie. Oda skriver også; hun er dypt inspirert av Jægers naturalistiske manifest, og avtalen mellom de tre vennene er at de alle tre skal skrive om kjærlighetstrekanten fra hvert sitt perspektiv. Det skal bli hensynsløst ærlig litteratur.

Amalie Skram har engasjert seg heftig i beslagleggelsen av Albertine. Hun skriver pamflettt til støtte for Krohg. Den føyer seg inn i en serie av debatter, demonstrasjoner og møter i den norske hovedstaden. Krohg er utdannet jurist, og det kommer godt med når han holder sin tale. I morgen faller dommen.

Denne høsten har Christian kjent Oda Engelhart i fire år. Datteren de har sammen, Nana, oppkalt etter Christians søster, er satt bort i Belgia, det Oda fødte henne i hemmelighet. Men Oda og Christian bor ikke sammen; Odas far vil ikke vite noe av forholdet, så hun bor i Sporveisgaten sammen med Ba og Sascha, mens Christian bor i barndomshjemmet i Pilestredet 51 B. Og begge er fortrolige venner med Hans Jæger.

Krohg maler et bilde av Oda som leser eventyr på sengen for de to barna sine: Østenfor sol og vestenfor måne.

Jæger kommer til å reise til Paris hals over hode for å unngå fengsling for sin roman i november, og derfra kommer han til å sende det ene lidenskapelige kjærlighetsbrevet etter det andre. Oda beundrer hans kompromissløshet.

Men Christian begynner å synes at forholdet mellom Oda og Hans er problematisk. I januar reiser han til København. Da er han mye sammen med Amalie og Erik Skram. Han blir her i fem måneder, bare avbrutt av en reise til hjem i mai.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Thue, O., Krohg, C., & Berg, K. (1997). Christian Krohg. Oslo: Aschehoug.

https://www.nb.no/items/URN:NBN:no-nb_digibok_2008071800002