-
I år bestiger nittenåringen Christian tronen i København, og blir dermed kong Christian 4 (Christian kvart). Siden han ble valgt til tronfølger for seksten år siden har en formynderregjering styrt på hans vegne, mens han selv har fått grundig utdannelse.
Han behersker dermed flere språk, og har også innsikt i matematikk historie og musikk. Christian kommer til å bli den kongen som sitter lengst på tronen i den dansk-norske historien: I 60 år kommer han til å være konge.
-
I dag seiler skadronen med sju skip endelig inn til København etter reisen nordover til Finnmark og Nord-Russland, som har pågått siden april. Siden skal det av historikere bli hevdet at når Norge fortsattt strekker seg til Nordkapp og Grense-Jakonselv, er det fremfor alt Christian 4. nordmennene kan takke for det. Hadde han ikke satt hardt mot hardt, ville vår nordlige landsdel sannsynligvis vært en del av Sverige i dag, vil det bli hevdet. Da ville mann hatt andre grenser og andre typer samfunn på Nordkalotten.
-
Christian 4. som døde i februar, blir endelig gravlagt. Han har vært konge i Danmark-Norge i 60 år. Kongen døde for egen hånd i sitt sovekammer på Rosenborg slott. For fire år siden ble han såret i slaget ved Kolbergerheide, noe som ga ham stygge arr i ansiktet, og gjøre at han mistet sitt høyre øye. Når hans portrett nå blir malt, blir han portrettert fra ventre side, slik at ikke skaden og arrene skal synes.
-
Dorothe Engelbretsdatter, som er prestedatter fra Bergen, gifter seg med sin fars kapellan, Ambrosius Hardenbeck, som er sønn av en tysk organist i Bergen. Ambrosius er 31 år gammel.
Dorothe har oppholdt seg her i Københvan i fem år nå. Opprinnelig kommer hun fra Bergen. Sammen kommer Dorothe og Ambrosius til å få ni barn sammen. Dorothe kommer til å overleve dem alle. Hun kommer til å leve i mange år i Bergen som presteenke og salmedikter.
-
Denne våren er Danmark-Norge i dyp økonomisk krise etter de såkalte Karl Gustav-krigene. Det er tvingende nødvendig at utgiftene kuttes, og mer penger må inn i statskassen. for å få til dette vil kongen, Frederik 3., skrive ut nye, store skatter. Han kaller inn til et dansk stendermøte, med utsendinger fra adelen, geistligheten og borgerskapet. Utfallet av dette store møtet blir dramatisk.
-
I år utgir Dorothe Engelbretsdatter, som nå er blitt 44 år gammel, sin første samling av åndelige sanger. Mange tviler på at en kvinne kan skrive så bra som hun gjør, så det hevdes av enkelte at det er hennes mann som har skrevet salmene.
-
Dorothe Engelbretsdatters mann Ambrosius, som er prest, dør, 63 år gammel. Dorothe, som nå er femti, skriver i sørgetiden diktsyklusen Taare-Offer, som har motiv fra Lukas-evangeliets kapittel 7,36-50 («synderinnen i fariseerne hus) i forbindelse med en andaktsbok av Heinrich Müller med en lignende tittel
-
Christian, som nå er 17 år gammel, har vært kronprins fra fødselen av, og er dermed forutbestemt til å bli Danmark-Norges eneveldige konge. Nå når han er blitt konge skal han i henhold til Kongelovens artikkel 2 aktes og æres som “det ypperste og højeste Hoffved her paa Jorden”.
-
I dag treffer den dansk-norske kongeparet hverandre for første gang i Roskilde. Om seks dager kommer til å bli personlig viet i Christiansborg slottskirke. Deres eneste sønn, den senere kong Frederik 6, kommer til å bli født i 1768.
Christian kommer også offisielt til å være utlagt som far til prinsesse Louise Augusta (1771–1843), men historikere kommer siden til å anse at det er mest sannsynlig at hun er datter av dronningens elsker Johann Friedrich Struensee.
-
Den unge gutten som om noen år skal bli Søren Kierkegaards far, Michael Pedersen Kierkegaard, har forlatt familien han har vokst opp i, antakelig på grunn av fattigdom og en stor barneflokk. Han haren tid jobbet som sauegjeter hos en slektning, men nå reiser han til København. Her kommer han i lære hos sin onkel på morssiden, Niels Andersen Seding, som er hosekremmer, lever i en kjeller i Østergade og er ungkar. Her blir Michael til 1780, når han selv får borgerskap i København som hosekremmer.
-
Det norsk-danske slaveskipet SS Fredensborg forliser utenfor Arendal på vei fra de danske vestindiske øyer til København. Skipet forliser på hjemveien etter en nesten fullført reise, der 265 slaver ble transportert fra Afrika til Karibia. 206 år senere skal vraket finnes av dykkere.
Skipet er bygget for et dansk handelskompani og har gjennomført flere turer i den såkalte trekantfarten. Slaver og sukker er de viktigste varene i denne handelen.
Skipet forliste på hjemvei etter en nesten fullført reise, der 265 slaver ble transportert fra Afrika til Karibia.
-
Kongeriket Danmark-Norge innfører full trykkefrihet over natten. Resultatet er et skred av filosofiske, politiske og økonomiske pamfletter på det dansk-norske bokmarkedet -- men også et vell av publikasjoner fulle av satire, injurier og obskøniteter.
-
Søren Kierkegaards far, Michael Kierkegaard, blir konfirmert i Nicolai kirke i København av den pietistisk-herrnuttiske pastoren Lemming.
-
Thomasine Gyllembourg (Buntzen) blir født i Nyhavn i København som eldste datter av statsmegler Johan Buntzen i hans andre ekteskap. Det er en familie med nære familiebånd. En førstefødt bror er død som spedbarn, og moren overvinner aldri sorgen over tapet.
-
Halvor Lassesen Beraas, Nicolai Wergelands far, som er klokker, kommer i alvorlig krangel med den danske presten i Hosanger, som har vært der et års tid. Striden skal komme til å fortsette i mange år, og ende med at den danske presten, som heter Richard Berg, reiser tilbake til København for å se seg om etter noe annet å gjøre. Han skal komme til å bli avsatt som prest i 1785, og dø året etter.
-
Thomasine Buntzens (senere Gyllembourg) mor dør. Thomasine er åtte år gammel. Etter dette vokser hun opp hos faren sammen med tre søstre. Johan Buntzen er en kunnskapsrik mann med mange interesser, og dette preger hans oppdragelse av døtrene. De får undervisning hjemme av filologen og forfatteren Peter Andreas Heiberg i engelsk, tysk, fransk og italiensk. Faren dyrker kunst og vitenskap, innretter et astronomisk observatorium på husets tak og fremstiller selv sine kikkerter. C.E.F. Weyse er Thomasine og søstrenes musikklærer.
-
Unge Frederik er med i kretsen av misfornøyde politikere som denne våren legger planer om å styrte Ove Høegh-Guldbergs kabinettstyre i Danmark, og på denne måten få en slutt på enkedronning Juliane Marie og arveprins Frederiks innflytelse.
-
Thomasine Buntzen (senere Gyllembourg) er femten år gammel og blir forlovet med den 30 år gamle huslæreren sin, Peter Andreas Heiberg. Hun blir fortalt at hennes avdøde mors ånd i himmelen vil glede seg over forbindelsen.
-
Nicolai Wergelands far Halvor Lassesen, som har gått konkurs i Bergen, forsvinner til sjøs på et skip. Han har tenkt seg minst så langt som til Oostende.
Fire år fra nå av slutter familien å høre fra ham. Hans kone Antonette lever altså uten å ha fått bekreftet enkestand. Hun må leve videre uten å kunne gifte seg på nytt, og livnærer seg og barna med håndarbeid. Fra å være en rimelig godt forsynt bondefamilie med gård i Hosanger har de nå sunket ned i Bergens fattigdom. Hun får hjelp av slektninger med barna.
-
Søren Kierkegaards far, Michael Kierkegaard, kjøper sammen med en venn en eiendom i Købmagergade (nå nr 31) hvor vennen bor, mens Michael bor og holder forretning litt lenger opp i samme gate (nå nr. 43).
De handler med ullvarer, strømper, hansker, islandske varer og vevde luer.
-
Peter Andreas Heiberg er en mann på 32 år som er kjent for sine radikale skrifter med kritikk av overklassen. Han gifter seg med den 16-årige Thomasine Buntzen, som etter sitt senere ekteskap skal bli kjent som forfatterinnen fru Gyllembourg.
-
Thomasine Buntzen (senere Gyllembourg) gifter seg med Peter Andreas Heiberg, og flytter inn i sitt første hjem i Østergade i København. Hun er sytten år gammel.
-
Ludvig Heiberg blir født i København. Foreldrene er Thomasine (senere Gyllembourg) og Peter Andreas Heiberg. Det er ingen fortrolighet mellom ektefellene, selv om de respekterer hverandre En annen faktor som preger samlivet, er det tilspissede forholdet mellom Heiberg og statsmakten. Forfatterskapet fører stadig til at han får bøter som han ikke har penger til å betale. Bøtene betaler Thomasines far.
-
Den danske kongen forbyr sine undersåtter å handle med slaver. Danske skip har i løpet av 1700-tallet fraktet ca. 85 000 menn, kvinner og barn over Atlanterhavet til De danske venstindiske øyer. Den danske modellen er basert på at forbudet først skal tre i kraft den 1. januar 1803, og at den danske statskassen stiller kapital til rådighet for de vestindiske plantasjeeierne, så de innen da skal kunne forsyne seg med tilstrekkelig mange slaver til at de etter den tid kan være selvforsynte med arbeidskraft.
-
Michael Pedersen Kierkegaard, som skal komme til å bli Søren Kierkegaards far, gifter seg med søsteren til sin forretningskompanjong, Kirstine Nielsdatter Royen. Hun er 36 år gammel, han er 37.
Hun skal komme til å dø etter bare snaut to års ekteskap.
-
København brenner. 941 hus og gårder samt Nikolaj kirke brenner ned. Brannen starter på flåtens tømmerlagringsplass på Gammelholm. Ilden får fatt i et lager med tau og tjære og sprer seg så raskt og kraftig at den hopper over Holmens kanal og sprer seg over hele den sørlige delen av den gamle bydelen. Det blir nå påbud om grunnmur på alle hus, og de skal ha skrått avskårne hjørner, så brannvognene raskere skal kunne komme frem.
-
Johan Ludvig Heiberg er åtte år gammel og må rømme med faren til Paris etter foreldrenes skilsmisse. Faren nekter moren å se sønnen, og han settes etter en tid i forvaring hos morens søster, Lise Jürgensen.
-
Peter Andreas Heiberg er 41 år gammel og rammes av trykkefrihetsforordningen som den danske kronprins Frederik (senere kong Frederik den 6.) har utstedt, og som medfører delvis sensur i Danmark.
-
Peter Andreas Heiberg er landsforvist fra Danmark. Hans kone Thomasine utivkler etter hvert et kjærlighetsforhold til den svenske husvennen Gyllembourg. Hun skriver et brev til sin mann for å be om skilsmisse. I dette "lettre remarquable", som hun siden kaller brevet, hevder hun kvinnens rett til frihet, kjærlighet og moderskap. Brevet uttrykker en usedvanlig kvinnelig identitet, som er sterk nok til å motstå den forurettede ektemannens stormende raseri og gripende bønner, en identitet, som i sin tid ble dannet, som hun skriver, med beslutningen om selv å ville amme sitt barn.
-
Peter Andreas Heiberg skriver et brev til sin venninne Kamma Rahbek og takker henne for at hun og hennes mann er villige til å ta hans og Thomasines sønn i huset som pleiesønn. Han er i en voldsom konflikt med sin kone Thomasine, som vil skilles og gifte seg med sin baron von Gyllembourg.
-
Johan Ludvig Heiberg er elleve år gammel og flyttes til farens gode venner på Bakkehuset, Knud Lyne og Kamma Rahbek. Her holdes det litterære salonger hvor mange betydningsfulle mennesker fra dansk gullalder kommer. Han leser latin med Rahbek og levende språk med Kamma. Til resten av undervisningen får han teologisk kandidat Peter Hansen, som gutten blir svært glad i.
-
I København er det trangt om plassen. Myndighetene innfører en bestemmelse som gir skattefrihet for alle eiendommer under 28 kvadratmeter. På dette arealet skal en hel familie leve, gjerne i usle loftsrom, med en stige som eneste adgang. Eller i kjelleren, uten lys, og med lukten fra latrinene som nærmeste nabo. Folk som bor slik blir kalt kjellerfolkene. De betaler sin leie delvis med ulike arbeidsytelser, blant annet renhold av den delen av gaten som passerer utenfor eiendommen. Kjellerleiligheten er ofte utsatt for oversvømmelse ved kraftig regnvær.
-
Gustav Adolph Lammers, som skal bli en viktig representant for vekkelsesbølgen som skal gå over Norge, blir født i København. Faren er militær, og familien skal komme til å bo mange steder i Norge etter hvert som han blir forflyttet i tjenesten.
-
Johan Christian Gustav Schram, som skal bli Erik Skrams far, blir født i København. Faren er konferensråd og direktør for enkekassen.
-
Nicolai Wergeland avlegger sin teologiske embetseksamen og tar fatt på pedagogisk seminar for å skaffe seg lærerkompetanse.
-
Johan Ludvig Heiberg rømmer fra sine fosterforeldre i Bakkehuset, fordi Rahbek har lovet ham pryl neste dag på grunn av dårlige karakterer, men også på grunn av den tonen farens venner snakker om moren hans på. Han henger ved moren med en svermerisk hengivenhet. På ny flytter han inn hos sin moster Lise.
-
Christian Winthers far, presten, søker helbredelse for en pinefull kreftsykdom i København og tar familien med. Etter to år skal han komme til å dø her, på Frederiks Hospital.
-
Wolfgang Amadeus Mozarts Opera Don Giovanni blir satt opp for første gang ved Det kongelige Theater i København. Teaterledelsen har vært noe nølende til planene, i frykt for at publikum skal blir for opptatt av gjenferd. Operaen blir imidlertid en stor suksess, ikke minst på grunn av sjarmøren og sangeren Edouard du Puy i hovedrollen. Oppsetningen må imidlertid snart tas av programmet, da du Puy blir landsforvist på grunn av en kjærlighetsaffære med prinsesse Charlotte Frederikke. Først om fire år skal den komme til å bli gjenopptatt.
-
Den danske kongen Fredrik 6. avviser britenes krav om å gå inn i en allianse med dem mot Napoleon. Alternativet er krig. blokkering av Norge og sperrede havner.
-
Store britiske hær- og flåtestyrker angriper København. Tre uker senere seiler de ut av Øresund med den dansk-norske flåten på slep. Fredrik 6. slutter seg nå til Napoelon og er dermed i krig med England.
-
Alette Thaulow gifter seg med Nicolai Wergeland i Christiansand. De er begge 27 år gamle. Nicolai skriver på en selvbiografisk roman i to bind. De to har et selskapelig liv i byen, de er begge opptatt av billedkunst, han er en habil tegner. De er dessuten levende opptatt av barn begge to. Han er dessuten opptatt med å skrive: en humoristisk og lett spottende selvbiografisk skisse av en roman i Sterne-stil, påbegynt under hans studieår i København, det første bindet er allerede utkommet. Siden skal han komme til å skamme seg over dette verket, han skal komme til å ville seg det ugjort.
-
I København treffer en brannrakett sendt ut av engelskmennene, tårnet på Vor Frue Kirke. Spiret blir antent, velter ned over kirkeskipet og setter hele bygningen i brann.
-
Frederik den 6. erklærer krig mot Sverige, og Norge blir liggende som en isolert øy med fiender på alle kanter. Britene innfører blokade av norske skip. Det er stor mangel på korn. Det er sult og nød i Norge.
-
Michael Kierkegaard flytter inn sammen med familien i andre etasje i huset på Nytorv i København som han i fjor kjøpte for for 20 000 rigsdaler.
-
Johan Ludvig Heiberg avlegger Examen Philosophicum ved Københavns universitet. Han far, som tidligere har nektet ham å være sammen med moren, har nå slakket på restriksjonene, og Johan er mye sammen med henne og hennes nye mann Gyllembourg, som han setter stor pris på, i deres hjem i København, som de har flyttet til etter at deres gård i Nordsjælland brant. Her treffer han H.C. Ørsted, komponisten Weyse og dikteren Adam Oehlenschläger. Også i farens hjem treffer han en rekke av tidens kulturpersonligheter, danske og franske diplomater og det øvre borgerskap.
-
Holger Drachmanns far, Anders Drachmann, blir født.
-
Constanze Mozart, Wolfgang Amadeus Mozarts enke, nå gift med dansken Georg Nikolaus von Nissen, flytter til København. De bor i Lavendelstredet 1. Her skal de komme til å bli boende til 1820.
-
August Wilhelm Møhl, som skal komme til å bli Amalie Skrams inngiftede onkel på morssiden, blir født i Garnisons sogn i København. Faren er 55 år gammel, moren 39. Hun heter Marie Acton Fabricius, og skal komme til å dø når han er seks år gammel.
-
Jacob Worm Skjelderup Müller, som skal bli August Müllers far, tar eksamen artium som privat dimittert ved København Kathedralskole. Her har han gått siden 1808.
-
Jacob Worm Skjelderup Müller, som skal bli Amalie Skrams første svigerfar, tar artium ved København katedralskole.
-
Edvard Storm Munch, som skal bli maleren Edvard Munchs farfar, blir innsatt som sogneprest i Gjerpen. Det skal han komme til å være i nesten tyve år. Før dette har han vært huslærer hos amtmann Severin Løvenskiold på Fossum i Gjerpen. Han kommer fra Vågå, er utdannet prest fra København, er gift og har to sønner. Den ene, Peter Andreas Munch, som nå er tre år gammel, skal komme til å bli en viktig person i norsk nasjonsbygging og kulturhistorie. Etter hvert skal det komme til å bli født ni andre barn i denne familien.
-
Johan Ludvig Heiberg er tilbake fra et tre måneders opphold i Stockholm. Han blir gjest hos den rike handelsherre konferensråd Brun og hans skjønnlitterære hustru, Frederikke eller Friederike, født Münter. Her treffer han også prinser og diplomater, diktere, vitenskapsmenn og den yndige og begavete datter Adelaide, også kalt Ida, som senere skal bli grevinne Bombelles. Henne dikter han bevingede dikt til. Både i hjemmet til sin mor og sin far treffer han Jens Baggesen og Oehlenschläger, som står midt oppe i en strid så intens at den kan minne om borgerkrig i det litterære miljø.
-
I København bor middelstanden, som består av embetsmenn, forretningsdrivende og andre som har råd til det, i store leiligheter eller i egne hus. Mange som driver forretning kan bruke et helt hus i fire etasjer. I kjelleren er det varelager, butikken fins i bakkeplan, i andre etasje er kontoret. I tredje etasje så er de private boligrommene, og soverommene i fjerde. På loftet bor pikene og butikksvennen, hvis de da har losji hos sin prinsipal.
-
I København arrangeres det en gedigen avskjedsfest for de fire professorene som er kalt til Christiania for å bli de første professorene ved det nye universitetet der - Norges første. Det er filosofiprofessor Niels Treschow, greskprofessor Georg Sverdrup, zoologiprofessor Jens Rathke og medisinprofessor Michael Skjelderup. Sistnevnte skal komme til å bli Amalie Skrams svigerfar (men dø før hun gifter seg med hans sønn August Müller).
-
Søren Kierkegaard blir født samtidig som den danske stat går konkurs. Han er det syvende barnet i en barneflokk symmetrisk bestående av tre brødre og tre søstre. Faren er hosekræmmer Michael Pedersen Kierkegaard (1756-1838), som har vokst opp på en fattig gård i Vestjylland, nærmere bestemt i den lille byen Sædding ved Skjern. Faren har tidlig dratt til København for å arbeide i onkelens butikk.
-
Conrad Nicolai Schwach, som er nordmann i København, og for noen dager siden har vært med på avskjedsfesten for de fire professorene som skal til Norge for å ta fatt på å bygge opp det nye universitetet der, har vært i Dyrehaven og festet. På veien hjem plukker han opp en hore med silkehatt, slør og silkepels. Han innbiller seg at hun må være vakker, selv om han ikke kan se ansiktet hennes. Han blir med henne hjem til en av smågatene ved Trinitatiskriken.
-
I København, som er tvillingriket Danmark-Norges hovedstad, er byen omgitt av voller. De er bygget for å holde byen på plass og fiender unna, på dem vokser det trær, og blant trærne spaserer de av byens 120 000 borgere som kan komme seg unna når de vil vekk fra kloakkstanken, torgspetaklet, rottene, havnelarmen, de ramlende kjerrene gjennom gatene. Det er til København at norske unge menn som vil ha seg en høyere utdannelse reiser, for i Norge fins det foreløpig ingen slike læreinstitusjoner. Norge har vært underlagt Danmark på ulike måter siden 1380.
-
I København blir i disse årene byen låst om kvelden på slaget tolv midnatt. Nøklene til de tunge byportene blir brakt til kongen på Amalienborg slott. Først om morgenen klokken syv (tre timer tidligere om sommeren) blir de åpnet igjen. Det fins kun en sjanse til å komme innenfor vollen om natten, nemlig gjennom Nørreport. Men da må man betale en avgift til portvakten.
-
I Danmark blir det sendt ut en sirkulær fra myndighetene med overskriften «Tilsyn med Anvendelsen af den dyriske Magnetisme». Hensikten er å så satt en stopper for de populære forestillingene der magnetisører og taskenspillere underholder med hypnose og andre spektakulær triks.
-
Det kommer ilbud til Christian Frederik om Kielfreden. De norske festningene skal straks overgis til svenskene, og Christian Frederik skal reise hjem til Danmark. Men Christian Fredrik vil ikke overgi Norge uten motstand. Han reiser rundt i landet for å lodde stemningen og for å bygge seg opp en posisjon som leder for nordmennene. Og nordmennene er rasende over behandling i Kiel - å bli gitt bort som en flokk dyr, uten en gang å bli spurt eller orientert om saken.
-
Nicolai Wergeland er på Eidsvold, blant de som skal undertegne den norske grunnloven. Uforberedt blir han hentet inn til et stormøte hvor han må forsvare seg mot anklager om at han han fornærmet forsamlingen i en av sin taler, og derfor bør bortvises. Han er kjent som en selvhøytidelig bergenser som liker å høre sin egen stemme. Han er kommet svært godt forberedt til Eidsvold, med et eget utkast til grunnlov i bagasjen, men han blir utsatt for spydigheter og bakvaskelser.
-
Om natten blir København i disse årene patruljert av vokterne. De har mange oppgaver foruten å patruljere i gatene. De skal blant annet passe de mange tranlyktene i gatene, og holde øye med eventuelle branner. I tolv kirketårn holder tårnvekterne utkikk etter det minste tegn på brann for å kunne gi alarm. Vekterne er som regel populære. De er rekruttert blant vanlige folk, og hver time synger de et vers av en vektersang for å fortelle hvor mye klokken er. Ikke alle har like god sangstemme, og det kommer ofte klager fra folk som blir vekket i sin nattesøvn av skrålingen.
-
Georg Brandes' far Herman Cohen Brandes blir født i en jødisk familie i København.
-
I Danmark er det økonomiske nedgangstider. Pengevesenet har brutt sammen og statsbankerotten er en kjensgjerning. København mister sin betydning som handelslivets sentrum, nå er det Hamburg som tar føringen.
Dette året kommer en første bølge av fallitter; 39 handelshus går konkurs. Senere skal det bli flere.
-
I København fins det i disse årene ingen toaletter. Man har små skur i gården som kalles «privéter». De er som regel bygget på en muret sjakt, som langsomt blir fylt fra latrinen. Noen ganger i året kommer «nattmannen» med sine folk og tømmer innholdet over i vognen sin. Da gjelder det å ha vinduene lukket og stille et fat med smørbrød og snaps ut til folkene, slik at man har mulighet til å få gjennomført operasjonen med så få ulemper som mulig. Innholdet i vognene blir kjørt over Knippelsbro og Christianshavn til terrenget utenfor Amagerport, hvor det blir lesset av.
-
I Danmark blir det i dag sendt ut et sirkulær med overskriften «Tilsyn med Anvendelsen af den dyriske Magnetisme». I det går det frem at kongen har bestemt at det heretter skal være slik at alle leger som anvender dyrisk magnetisme, også kjent som hypnose, i behandlingen av sykdom, må ha tillatelse fra Sundhedskollegiet. De som ikke har slik tillatelse, vil bli ansett som kvakksalvere. En kvakksalver er en person som behandler syke uten å ha tillatelse.
-
I Københavns fengsel, kalt Tugt-, Rasp- og Forbedringshus, som ligger i Christianshavn, bryter det ut opprør blant fangene. Det har ulmet lenge. Pengemangel har medført elendige kost- og hygieneforhold for de 491 innsatte. De setter fengselsbygningen i brann, med det resultat at store deler av bygningen blir for skadet til å kunne brukes videre, og man må finne andre losjisteder. Hæren blir satt inn med kanoner for å stanse opprøret, og det medfører også store skader.
-
Christian Winther er en teologistudent i København som bor i studentboligene i Regensen. Han er en vakker og livlig student med god sangstemme, og han elsker å danse. Med studiene går det bare sånn passe bra, men han lever et herlig studentliv likevel, og er med på å danne den danske studentforeningen. Han er svært opptatt av teater, og vurderer å bli skuespiller. Han skriver også mange dikt, men nøler med å vise dem frem, og utviser stor selvkritikk. Vennen Poul Møller får imidlertid lese noen av dem, og oppfordrer til at de bør trykkes.
-
I København kommer det i år ut en bok med tittelen Über psychische Heilmittel und Magentismus. Brandis er en tysk lege som har studert medisin i Göttingen og i forskjellige tyske byer, han har blant annet i en årrekke vært professor i medisin i Kiel. Her kom han i forbindelse med den danske statsmannen Christian Bernstorff, og for åtte år siden ble han hentet hit til København for å være dronning Marie Sophies livlege. Han har etter hvert også fått en viktig rolle som underviser ved universitetet og som forfatter til en rekke medisinske skrifter.
-
H.C. Andersen er en fjorten år gammel gutt som har ankommet København fra Odense. Byen rommer 100.000 innbyggere. Han skal bo hos morens halvsøster, Christiane Andersdatter, som han siden i sine erindringer skal forsøke å skjule, for det går snart opp for ham at han har havnet i et bordell. Men han vil inn på Det kongelige Theater. Med seg har han et anbefalelsesbrev fra boktrykker Iversen i Odense. Det er stilet til ingen mindre enn teatrets primadonna, solodanserinnen Anna Margrethe Schall. Han oppsøker henne på den private adressen hennes i Bredgade.
-
Søren Kierkegaards eldre bror Søren Michael dør som tolvåring av hjernerystelse etter en ulykke i skolegården. Søren er seks og et halvt.
-
Constanze von Nissen, Mozarts enke, som har giftet seg med en dansk diplomat og bodd i København siden 1812, flytter tilbake til Salzburg. Hun er 58 år gammel.
-
I København er det i disse årene på Kongens Nytorv, vaktavløsning hver formiddag klokken tolv. Da kommer det nye vaktholdet marsjerende for full musikk fra Gothergade. Vaktparaden er en alminnelig folkeforlystelse i en by der ellers ikke så mye skjer. Et par musikknumre blir spilt foran Hovedvakten. Øverst på vaktbygningen fins det et stort ur som københavnerne gjerne stiller sine ur etter. Som noe helt nytt er urskiven gjennomsiktig, og etter mørkets frembrudd opplyst innenfra, slik at man alltid kan se hva klokken er. Inni bygningen er vaktstuer, forhørssal og en rekke fangeceller.
-
Constanze von Nissen, som er enke etter Wolfang Amadeus Mozart, flytter fra København sammen med sin danske ektemann Georg Nikolaus von Nissen, som hun har vært gift med i over ti år, Han var i utgangspunktet hennes leieboer etter at Wolfgang døde. De har bodd i København i ti år nå, mens de har arbeidet med en biografi om Mozart. Men nå legger de ut på en reise gjennom Frankrike og Italia. Om fire år skal de komme til å slå seg ned i Salzburg, hvor Constanzes to søstre etter hvert også skal komme til å slå seg ned for sine gamle dager.
-
Hans Christian Ørsted er en 43 år gammel dansk vitenskapsmann som oppdager sammenhengen mellom elektrisitet og magnetisme. Oppdagelsen skal komme til å få store konsekvenser for utviklingen av fysikk og kjemi og utforskingen av eletromagnetiske felt.
-
Johan Christian Gustav Schram, som skal bli Eriks Skrams far, går ut av Metropolitanskolen uten å bli student, for å gå inn i en stilling som kopist i Enkekassens bokholderkontor. Her skal han avansere i gradene frem til 1842. Samtidig underviser han i fransk.
-
H.C. Andersen er en ung mann på seksten år som etter å ha oppgitt sin sangundervisning, får undervisning i dans på Hofteatrets Danseskole dette året.
-
Søren Kierkegaard er en åtte år gammel gutt som begynner på Borgerdydskolen i København.
-
Regine Olsen, som om noen år skal komme til å bli Søren Kierkegaards forlovede, blir født i København som den yngste av en barneflokk på syv - akkurat som hennes kommende forlovede. Hun er datter av en etatsråd og kontorsjef i finansministeriet. Faren er 38 år gammel, moren er 44. Familien bor i Børsgade (nå Gammel Strand), hvor Regine etter hvert skal komme til å lese tidens diktere, spille piano, brodere og male miniatyrmalerier.
-
Johan Ludvig Heiberg er en 33 år gammel mann fra København som tar fatt på lesningen av den tyske filosofen Hegels Encyclopædie. Til å begynne med strever han voldsomt; han syns skriftet er ugjennomtrengelig, og er nær ved å gi opp å forstå hva dette dreier seg om. Men enkelte steder i teksten syns han likevel at han skimter en slags tankens ledestjerne, og ser en form for sammenheng mellom tankene som gir gjenklang i hans egne refleksjoner. Denne sommeren gjør Heiberg en reise til Berlin.
-
Christian Winther er en ung dansk student som får teologisk embetseksamen med måtelig resultat fra Københavns universitet. Han får imidlertid en behagelig stilling som huslærer hos den velhavende grosserer Müffelmann. Her blir han tatt inn i et komfortabelt og dannet hjem, tjener godt, og disponerer selv sin tid fra om ettermiddagen. Om vinteren bor han i en elegant etasje i Bredgade, om sommeren i den store eiendommen Fuglesang ved Lyngby Sø. Her omgås den unge, vakre mannen husfruens slektninger, den rike familien Tutein og dens i alle henseender utvalgte omgangskrets.
-
Birgitta Ulrika Augusta Stenersen fra Nittedal og Jacob Worm Skjelderup Müller, som skal bli foreldre til August Müller, Amalie Skrams første ektemann, gifter seg i Jevnaker kirke.
Jacob er en lege og kirurg på 32 år som har vokst opp i Købehavn. Moren hans døde da han var drøyt to år gammel, og han ble adoptert av morens bror, Michael Skjelderup, en høyt begavet og sterk plaget mann, hemmet av stamming, som etter hvert skal bli utnevnt til Norges første professor i medisin.
-
I Christiania etablerer skuespilleren Johan Peter Strömberg et teater ved Hammersborg. Det rommer 800-1000 tilskuere, og på grunn av den dårlige kvaliteten på norske skuespillere begynner man raskt å ansette danske skuespillere som ikke har fått jobb ved Det Kongelige Theater i København. I løpet av et år kan 60-70 ulike stykker bli vist på teatret. Johan Ludvig Heiberg er blant de mest populære dramatikerne som spilles.
-
Wolfgang Amadeus Mozarts biografi, redigert av Georg von Nissen, som har vært gift med Mozarts enke Constanze, kommer ut. Det er nå to år siden von Nissens døde. Biografien er basert på hittil uutgitte brev fra Mozarts søster Nannerl, og er ferdigredigert av hans enke Constanze. Hun har dedikert den til dronning Marie Sophie Frederikke. På forlagets subskripsjonsliste står 30 dansker, blant dem Waagepetersen, Brun og Weyse.
-
Christian Winther utgir motstrebende sine romantisk anlagte dikt i diktsamlingen Digte. Publikum er betatt av disse åndfulle diktene om kjærlighet og forelskelse.
-
Emil Bærentzen er en nygift, 30 år gammel dansk maler som dette året maler et familieportrett av familien Schram i København. Det er i denne familien han som skal bli Erik Skram far, Gustav, har vokst opp.
Gustav er nå en ung mann som på bildet står halvt gjemt bak en tung gardin. Ved vinduet sitter hans søster Charlotte, som skal komme til å bli gift med den fremgangsrike og velhavende vinhandleren Mozart Waagepetersen, som i sin tur skal komme til å bli Eriks pleiefar når faren Gustav går konkurs og blir skilt fra Eriks mor, Ida.
-
Søren Kierkegaard er en seksten år gammel skolegutt som i dag, endelig, og etter svært lang utsettelse, setter seg ned og skriver brev til sin bror Peter, som har flyttet hjemmefra. Brevet er fullt av beskrivelser av lærerne på Borgerdydskolen i København, som er den samme skolen som Erik Skram, Georg Brandes og de aller fleste av det som siden skal bli kalt det moderne gjennombruddets menn også kommer til å gå på. Brevet forteller mye om livet for en ung skolegutt, men også om Sørens blikk på verden. Det gir dessuten et kort innblikk i forholdene hjemme hos familien. Søren skriver:
-
Søren Kierkegaard har fått svar fra sin bror Peter i Berlin, og denne gangen er han selv også rask med å svare. Han har mange tanker om hva som forventes av ham på skolen som han vil dele med broren sin, nå når han går i sitt avsluttende år. Kravene bekymrer ham, særlig planene om at man skal måtte lære seg engelsk i tillegg til alt annet.
Han skriver: «Kjære Broder! Længe før end jeg havde ventet, modtog jeg Svar fra Dig. Ikke saa længe som Du maatte blive efter mit Brev tøvede jeg efter Dit, og det er mig kjært, at Du har fundet Behag i det.
-
Ole Bull ber sine foreldre om tillatelse til å reise til København, hvor han vil holde konserter og studere harmonilære. Men i stedet for å bli i Danmark, drar han videre til Kassel i Tyskland og ber om undervisning hos mesteren Spohr. Spohr avslår søknaden og foreslår at Bull skal dra til en musikkfestival og høre ham spille i stedet, noe Bull gjør.
-
Søren Kierkegaard er blitt satt til å kopiere et brev som hans far Michael har skrevet til Sørens bror Peter, som bor i Berlin, på Unter den Linden. Farens brev er fullt av råd og forordninger med hensyn til hvordan Peter skal ordne sine finanser, og hvordan han skal forholde seg til det å oppsøke viktige personer som kan være nyttige med hensyn til karrieren, for eksempel med å hjelpe ham med hans avhandling i teologi, som Peter arbeider med.
-
I Store Strandstræde i København bor familien Waagepetersen. Dette er en svært kultivert og musikalsk familie, nettopp som en god dansk borgerfamilie skal være. Det er familier som denne Wolfgang Amadeus Mozarts enke Constanze, som etter Mozarts død giftet seg med den danske diplomaten Georg Nikolaus von Nissen, i sin tid ble invitert til, på musikalske soareer. Constanze bodde i København fra 1810 til 1820. Og det er denne familien Erik Skram kommer til å vokse opp i.
-
Christian Winther, som er en folkekjær dansk poet, går inn i en dypt religiøs periode når moren dør. Han bestemmer seg for å bli prest, og holder i det stille prekner i kirker i København. Men så arver han en stor pengesum fra sin onkel, og legger i stedet ut på en reise i Europa, der han lever som en stormann og bruker enormt mye penger.
-
Søren Kierkegaard innskrives som teologisk student ved universitetet i København.
-
Christian Winther er tilbake i København etter sin rikmannsferd på arvede penger i Europa. Han har fremdeles penger nok til å leie flere rom i andre etasje i Hotel du Nord og holde galant selskapelighet. Men etter hvert tar pengene slutt, og da setter tungsinnet inn.
-
Søren Kierkegaards søster Nicoline Christine blir forløst med en dødfødt gutt og får selv kort tid etter høy feber og dør. Tilbake står enkemannen med tre barn på 7, 6, 5 og 2 år.
-
Frits Schlegel blir student ved Metropolitanskolen i København. Han skal komme til å blil Regine Olsens huslærer, og etter hvert også hennes ektemann.