Dato
1 mai 1813

I København arrangeres det en gedigen avskjedsfest for de fire professorene som er kalt til Christiania for å bli de første professorene ved det nye universitetet der - Norges første. Det er filosofiprofessor Niels Treschow, greskprofessor Georg Sverdrup, zoologiprofessor Jens Rathke og medisinprofessor Michael Skjelderup. Sistnevnte skal komme til å bli Amalie Skrams svigerfar (men dø før hun gifter seg med hans sønn August Müller).

Til festen skal alle Københavns litterære notabiliteter inviteres. Treschow og Sverdrup skal dessuten bli portrettert og stukket i kobber av en kobberstikker. Selskapet skal holdes på apoteket i Gothersgade. Biskop Mynster er også til stede.

Det eneste problemet er at man han glemt å invitere de fire professorene. Først etter at gjestene har begynt å samle seg, blir det i all hast sendt bud til æresgjestene. De har heldigvis hørt rykter om hva som skal skje, og er klare for fest.

Selskapet blir svært vellykket. Det avsluttes med at de gjestene som er tilbake etter at de eldre er gått hjem, drikker dus og kaster alle glassene mot ovnen så de knuses. En av gjestene er nordmannen Conrad Nicolai Schwach. Han er stup full når han skal komme seg hjem til Vestergade etter festen, og har problemer med å huske hvor han bor. Han går eksperimenterende til verks og prøver alle dørene, men må må ha vekterens hjelp for å finne den riktige. Han lager et forferdelig spetakkel, og vekker hele huset. 

Korrekturlest?
Ja
Kilde

Stubhaug, A. (2002). Helt skal jeg ikke dø : Conrad Nicolai Schwach, hans liv og erindringer. Oslo, Aschehoug. s. 86