-
I dag blir Anne Pedersdatter Beyer ført opp til Galgebakken på Nordnes i Bergen og brent som heks. Hun er anklaget for å ha tatt livet av seks mennesker, deriblant et barn, skadet husdyr og avlinger, ødelagt et pæretre så det ikke bar frukt. Det blir også hevdet at hun har brukte tjenestejenten sin til å ri på til sabbat, og vært med på djevelske sammensvergelser med det mål å ødelegge Bergen med brann og oversvømmelse.Anne skal siden komme til å bli kjent som den mest kjente av de mange kvinner som blir dømt og henrettet som hekser i Norge.
-
I år bestiger nittenåringen Christian tronen i København, og blir dermed kong Christian 4 (Christian kvart). Siden han ble valgt til tronfølger for seksten år siden har en formynderregjering styrt på hans vegne, mens han selv har fått grundig utdannelse.
Han behersker dermed flere språk, og har også innsikt i matematikk historie og musikk. Christian kommer til å bli den kongen som sitter lengst på tronen i den dansk-norske historien: I 60 år kommer han til å være konge.
-
Denne våren og sommeren leder den unge dansk-norske kongen Christian 4. ut på en dramatisk ekspedisjon nordover i sitt langstrakte rike. Ferden går til Vardø og deretter et stykke østover i Nord-Russland. Reisen er et dristig prosjekt; kongen seiler nordover med en orlogsflåte som består av halvparten av den danske marinen. De fleste skutene er utstyrt med flere titalls kanoner. Hensikten med toktet er å revir og skremme sjørøvere, fribyttere og andre som seiler og handler i disse farvannene uten å ha betalt toll til Danmark-Norge.
-
I dag seiler skadronen med sju skip endelig inn til København etter reisen nordover til Finnmark og Nord-Russland, som har pågått siden april. Siden skal det av historikere bli hevdet at når Norge fortsattt strekker seg til Nordkapp og Grense-Jakonselv, er det fremfor alt Christian 4. nordmennene kan takke for det. Hadde han ikke satt hardt mot hardt, ville vår nordlige landsdel sannsynligvis vært en del av Sverige i dag, vil det bli hevdet. Da ville mann hatt andre grenser og andre typer samfunn på Nordkalotten.
-
I dag blir Karl 9. kronet til konge over Sverige. Han er 57 år gammel. Under kroningseremonien bærer han et smykke som er utformet på en slik måte at man siden kommer til å anta at han har etablert en ridderorden, Jehovaordenen.
-
Det bryter ut krig mellom Danmark-Norge og Sverige. Krigen kommer til å vare i to år, utkjempes først og fremst i Småland og Blekinge, og kommer siden til å bli kalt Kalmarkrigen etter en hard strid om Kalmar slott og festning, som danskene erobrer.
En av de viktigste årsakene til krigen ver den svenske kongen Karl 9.s territoriale krav i Finnmark. Svenskekogen krever skatt av samene, og forsøker å befeste et svensk herredømme. Dessuten har han han anlagt Gøteborg, og det er til hinder for at Danmark-Norges konge Christian 4. kan skaffe inntekter av toll i Øresund.
-
Denne våren føres det sak mot karen Eddisdatter, som kalles Finn-Kari, noe som tyder på at hun er av samisk herkomst, under tingsamlingen ved Omgang ved inngangen til Tanafjorden. I utgangspunktet gjelder saken løsaktighet, men i løpet av prosessen kommer det fram påstander om svart magi, altså at Kari har påført naboer og uvenner skade ved trolldom. Blant vitnene i saken er faren til barnet hennes. Han forteller retten at han ikke tør forlate henne på grunn av trolldomskreftene hennes.
-
Christian 4. som døde i februar, blir endelig gravlagt. Han har vært konge i Danmark-Norge i 60 år. Kongen døde for egen hånd i sitt sovekammer på Rosenborg slott. For fire år siden ble han såret i slaget ved Kolbergerheide, noe som ga ham stygge arr i ansiktet, og gjøre at han mistet sitt høyre øye. Når hans portrett nå blir malt, blir han portrettert fra ventre side, slik at ikke skaden og arrene skal synes.
-
Denne våren er Danmark-Norge i dyp økonomisk krise etter de såkalte Karl Gustav-krigene. Det er tvingende nødvendig at utgiftene kuttes, og mer penger må inn i statskassen. for å få til dette vil kongen, Frederik 3., skrive ut nye, store skatter. Han kaller inn til et dansk stendermøte, med utsendinger fra adelen, geistligheten og borgerskapet. Utfallet av dette store møtet blir dramatisk.
-
Frankries kong Ludvig 14., som nå er 23 år gammel, sørger for å samle all makt i riket på sine egne hender. Så lenge han vært umyndig har den reelle makten ligget hos kardinal Mazarin, som har handlet med enkedronningens samtykke. Men nå er kardinalen død, og Ludvig overtar selv makten.
-
Kornprodukter fra Russland byttes mot fisk i Nord-Norge. Pomor betyr «ved havet» og blir brukt som betegnelse på en sjøfarer på havet i nord – en russer som har sitt tilholdssted ved Kvitsjøen. Pomorene er dyktige handelsmenn og sjøfarere.
Denne handelen, som i utgangspunktet er en byttehandel mellom folk i norområdene kommer til å foregå frem til den russiske revolusjonen i 1917.
-
Christian, som nå er 17 år gammel, har vært kronprins fra fødselen av, og er dermed forutbestemt til å bli Danmark-Norges eneveldige konge. Nå når han er blitt konge skal han i henhold til Kongelovens artikkel 2 aktes og æres som “det ypperste og højeste Hoffved her paa Jorden”.
-
I dag treffer den dansk-norske kongeparet hverandre for første gang i Roskilde. Om seks dager kommer til å bli personlig viet i Christiansborg slottskirke. Deres eneste sønn, den senere kong Frederik 6, kommer til å bli født i 1768.
Christian kommer også offisielt til å være utlagt som far til prinsesse Louise Augusta (1771–1843), men historikere kommer siden til å anse at det er mest sannsynlig at hun er datter av dronningens elsker Johann Friedrich Struensee.
-
I år utkommer boken Beskrivelse over Finnmarkens Lapper. Forfatteren er presten Knud Lem, som allerede lenge har stått som den viktigste kjenneren av samisk språk og kultur i Danmark-Norge. Han er en ivrig tilhenger av Thomas von Westen og hans misjonsvirksomhet i Finnmark, og har selv virket som misjonær blant samene i over 10 år.
-
Kongeriket Danmark-Norge innfører full trykkefrihet over natten. Resultatet er et skred av filosofiske, politiske og økonomiske pamfletter på det dansk-norske bokmarkedet -- men også et vell av publikasjoner fulle av satire, injurier og obskøniteter.
-
I dag dør Sveriges konge Adolf Fredrik. Hans sønn Gustav, som nå kommer til å bli kong Gustav 3., befinner seg for tiden i Paris, hvor han søker råd hos Frankrikes konge Ludvig 15. i forbindelse med den forestående riksdagen i Stockholm, som det er stor strid rundt.
-
I Stockholm bor det for tiden ca 70 000 inbyggere, og forskjellen på klassene er enorm: De fleste holder til i Gamla stan, ned til de nedre delene av Kungsholmen, og til Södermalm.
-
Det brenner i Bergen. 40 hus brenner ned i Strangehagen på Verftet. En gatevekter mistenkes som den som har startet brannen, og dømmes for brannstiftelse.
-
Unge Frederik er med i kretsen av misfornøyde politikere som denne våren legger planer om å styrte Ove Høegh-Guldbergs kabinettstyre i Danmark, og på denne måten få en slutt på enkedronning Juliane Marie og arveprins Frederiks innflytelse.
-
Napoleon Bonaparte vender tilbake til Korsika etter at den franske revolusjonen bryter ut. På Korsika er det nasjonalistisk opprør mot Frankrike og senere borgerkrig. Napoleon og familien flykter til Frankrike.
-
Ludvig Heiberg blir født i København. Foreldrene er Thomasine (senere Gyllembourg) og Peter Andreas Heiberg. Det er ingen fortrolighet mellom ektefellene, selv om de respekterer hverandre En annen faktor som preger samlivet, er det tilspissede forholdet mellom Heiberg og statsmakten. Forfatterskapet fører stadig til at han får bøter som han ikke har penger til å betale. Bøtene betaler Thomasines far.
-
Den danske kongen forbyr sine undersåtter å handle med slaver. Danske skip har i løpet av 1700-tallet fraktet ca. 85 000 menn, kvinner og barn over Atlanterhavet til De danske venstindiske øyer. Den danske modellen er basert på at forbudet først skal tre i kraft den 1. januar 1803, og at den danske statskassen stiller kapital til rådighet for de vestindiske plantasjeeierne, så de innen da skal kunne forsyne seg med tilstrekkelig mange slaver til at de etter den tid kan være selvforsynte med arbeidskraft.
-
Den nyutropte keiser Napoelons general Bernadotte blir utnevnt til marskalk av Frankrike.
-
Keiser Napoleon får overtak i den europeiske krigen ved å beseire østerrikerne og russerne i slaget ved Austerlitz.
-
Napoleon Bonaparte befaler at alle havner han kontrollerer på det europeiske fastland skal sperres for britiske skip. Slik vil han knekke britisk økonomi og hindre britene i å føre krig. Denne fastlandssperringen får sørgelige konsekvenser for Norge.
-
Denne sommeren står patrisierklassen i nesten alle norske byer på høyden av sin makt. Det er rett før slaget på Københavns red og krigene mot Storbritannia og Sverige. En høykonjunktur basert på skipsfart og eksporthandel har gitt redere og kjøpmenn i norske byer eventyrlige inntekter og en ekstragavant livsstil. En stor del av denne virksomheten er basert på gjensidige lån og kreditter, som del av et system av gjensidige gaver og gjengaver. Men nå kommer nedturen. Den skal komme til å vare til midten av 1820-årene.
-
Kornhøsten slår feil på Østlandet. Det er hungersnød. Folk blander mose, bark og tørrfisk i melet.
-
I Sverige har det vært nytt statskupp, og kong Gustav Adolf er blitt sendt til utlandet etter å ha mistet Finnland til Russland. Siden kommer historikere til å slå fast at hans bror hertug Karl ikke har hatt noe medansvar for dette kuppet. Men Karl takker straks ja når han nå blir tilkalt som riksforstander, og den 5. juni 1809 kommer han til å bli valgt til Sveriges konge.
Men allerede i november kommer Karl til å bli rammet av et slag som på det nærmeste kommer til å gjøre ham arbeidsudyktig resten av livet.
-
Norske grev Hermann Wedel Jarlsberg treffer denne aprilmåneden i hemmelighet svenske utsendinger for å diskutere Norges stilling. En union med svenskene vil kunne gi en fri forfatning til Norge, mener han. Dermed vil sjøveien til engelske havner for norske skip åpnes, og igjen bringe trivsel og vekst til landet.
-
Danske Christian August, som er blitt valgt til svensk kronprins under navnet Carl August, er død. Det er hjertet som har sviktet. I oktober kommer franskmannen Jean-Baptiste Bernadotte til å overta den reelle makten i Sverige når han ankommer Stockholm.
Den svenske kong Karl 2. har bare vært tilskuer til disse dramatiske begivenhetene. Valget av franskmannen er ikke etter hans ønske, men han blir forsonet av den vennlige og ærbødige holdningen som den nye kronprins inntar til sin adoptivfar.
-
I København arrangeres det en gedigen avskjedsfest for de fire professorene som er kalt til Christiania for å bli de første professorene ved det nye universitetet der - Norges første. Det er filosofiprofessor Niels Treschow, greskprofessor Georg Sverdrup, zoologiprofessor Jens Rathke og medisinprofessor Michael Skjelderup. Sistnevnte skal komme til å bli Amalie Skrams svigerfar (men dø før hun gifter seg med hans sønn August Müller).
-
Prins Christian Frederik, Norges stattholder, besøker skipsreder, korn- og trelasthandler og Niels Aall på gården Søndre Brekke i Gjerpen. Gården ligger vakkert til, med utsikt over Skien sentrum og Skienselva. Men Skienskanalen fins foreløpig ikke: arbeidene kommer ikke til å bli startet før om mange år; i 1854, og helt ferdig kommer den ikke til å være før i 1892.
Aall skal snart komme til å delta som en av de ledende på møtene som prinsen sammenkaller i Christiania i desember dette året og og i januar 1814 for å diskutere opprettelsen av en norsk bank.
-
I København, som er tvillingriket Danmark-Norges hovedstad, er byen omgitt av voller. De er bygget for å holde byen på plass og fiender unna, på dem vokser det trær, og blant trærne spaserer de av byens 120 000 borgere som kan komme seg unna når de vil vekk fra kloakkstanken, torgspetaklet, rottene, havnelarmen, de ramlende kjerrene gjennom gatene. Det er til København at norske unge menn som vil ha seg en høyere utdannelse reiser, for i Norge fins det foreløpig ingen slike læreinstitusjoner. Norge har vært underlagt Danmark på ulike måter siden 1380.
-
En avtale mellom Sverige og Danmark-Norge som går ut på at Danmark, som har gått tapende ut av Napoleonskrigene, skal overgi Norge til kongen av Sverige.
Til gjengjeld skal danskene få de svenske områdene i Pommern. Men avtalen trer aldri i kraft. Preussen tar Pommern, og Norge erklærer sin uavhengighet og tar prins Christian Frederik som konge.
I ettertid kommer denne hendelsen til å bli kalt Kielfreden.
-
Det kommer ilbud til Christian Frederik om Kielfreden. De norske festningene skal straks overgis til svenskene, og Christian Frederik skal reise hjem til Danmark. Men Christian Fredrik vil ikke overgi Norge uten motstand. Han reiser rundt i landet for å lodde stemningen og for å bygge seg opp en posisjon som leder for nordmennene. Og nordmennene er rasende over behandling i Kiel - å bli gitt bort som en flokk dyr, uten en gang å bli spurt eller orientert om saken.
-
Christian Frederik møter de fremste menn på Østlandet hos Carsten Anker på Eidsvoll for å høre hva de mener om hans plan om å bli leder for nordmennene. Professor Georg Sverdrup står fram og sier at når den danske kongen har gitt fra seg sine rettigheter, har heller ikke prinsen noen rett. Nå ligger retten til å bestemme hos det norske folk. Etter stormannsmøtet er det klart at prins Christian Frederik må overta styret i Norge - som regent - inntil representanter for hele det norske folk kan komme sammen og vedta en ny grunnlov.
-
Herman Wedel Major blir født på Kongsgård ved Christiansand som den syvende av en søskenflokk på ni. Hans far er en irsk flyktning som kom til Norge i 1798 etter en dramatisk flukt etter et opprør mot England, der han måtte gjemme seg i en tønne og ble rullet ombord på et skip. Herman skal komme til å bli den som klarer å overbevise den norske regjering og Storting om at "de vanvittige" er syke, og ikke besatt av den onde.
-
Alle norske menn sverger en ed i kirken om at de vil hevde Norges selvstendighet og våge liv og blod for det elskede fedreland. En av sogneprestene som holder en flammende preken i forbindelse med denne saken er Edvard Munch i Gjerpen. Han skal komme til å bli maleren Edvard Munchs farfar
-
Representantene som skal bli landets første nasjonalforsamling møtes på Eidsvold. Hele landet har sendt sine representanter, bortsett fra Nordland og Finnmark - posten nordover har vært for sen. 112 representanter møtes i Carsten Ankers hjem mens verten selv er i England for å tale Norges sak der. Det er viktig at stormaktene ikke ser på hendelsene i Norge som opprør og revolusjon. To grupper skal komme til å stå mot hverandre i forhandlingene; unionspartiet og selvstendighetspartiet.
-
I dag blir den norske grunnloven blir undertegnet på Eidsvold. Det har oppstått en uventet politisk situasjon og et maktvakuum, og det har de norske utsendingene fra mange kanter av landet benyttet godt.
-
Stormaktskommissærene gir Christian Frederik ultimatum og krever at han skal legge sin makt i Stortingets hender og gå inn for union med Sverige. Festningene ved grensen skal besettes av svenske tropper.
-
Det er svenske kong Karl 2. som har hatt den nominelle overkommandoen over flåten under krigen mot Norge. I dag har han fornøyelsen av å gå i land i den okkuperte byen. Men kongen er ikke frisk, og han må straks fraktes til badekur i Uddevalla. Han kommer aldri igjen til å besøke det landet som kommer til å velge ham til sin konge den 4. november 1814.
-
Mossekonvensjonen blir undertegnet. Norge er i union med Sverige. Men unionen er annerledes enn den var mellom Norge og Danmark. Svenskene godtar 17. mai-grunnloven, med de endringer som unionen gjør nødvendig. Christian Frederik legger sin makt i Stortingets hender, samt innkaller et ekstraordinært storting for å forhandle om unionen med Sverige. Den svenske kongen Karl XIII blir Norges nye konge, men han blir aldri kronet i Norge; han er for syk til å foreta reisen.
-
Stortinget godtar i prinsippet en union med Sverige. Karl 13. blir valgt til konge i Norge. Alle nødvendige endringer er vedtatt i Stortinget. Karl 13. er en gammel mann og skal komme til å dø i 1818. I praksis er det dermed Karl Johan som regjerer fra første stund. Kort etter kongevalget kommer han til Norge og avlegger ed til forfatningen. Stortingspresident Christie, Norges fremste mann, holder en kort tale der han understreker at nordmenn og svensker nå er brødre, og at kongen ikke må foretrekke den ene fremfor den andre.
-
Wien-kongressen etableres for å re-etablere og restaurere forholdet mellom de europeiske statene etter napoleonskrigene. Den pågår frem til juni 1815.
-
I Christiania har en ny tid begynt for byen. Fra å være ett stifts administrasjonssentrum er byen nå blitt landets hovedstad, med eget universitet og nasjonalforsamling. Rundt byen fins mange løkker og landsteder, men selve byen, som ligger utenfor Akershus festning, består ikke av mer enn rundt 400 hus. Husene er i en eller to etasjer, og gatene har navn. De fleste er brolagt med stein, trepæler og flaskebunner, men her og der er det bare hardtrampet jord og fjell.
-
Napoleon Bonaparte marsjerer inn i Paris sammen med en styrke på 140 000 soldater. I ryggen har han også 200 000 frivillige.
-
Napoleon Bonaparte abdiserer på ny. Fireåringen Napoleon 2. regjerer i Frankrike i to uker.
-
I Christiania trer det første ordentlige Storting sammen. Det blir åpnet av stattholder Hans Henrich von Essen.
-
Det norske Storting tillater produksjon og salg av brennevin. Det er ikke uvanlig at elever kommer beruset på skolen. Også blant soldatene er det mye fyll, og mye bruk av prostituerte.
-
American Colonization Society etableres i New Jersey. Selskapet har som formål å understøtte frigitte afrikanske slavers emigrasjon til Afrika.
-
I Norge går kong Karl Johan, landets nye konge i reaksjonær retning, i takt med fyrstene ute i Europa. Han prøver å presse Stortinget til å godta en revisjon av Grunnloven. Hensikten er å redusere det norske folkestyret og å forsterke kongemakten. Dette avviser Stortinget gjentatte ganger.
-
Svenske kong Karl 2., som også er Norges konge, dør i Stockholm. Heretter er det ætten Bernadotte som overtar makten og kongerekken. Den gamle svenske kongeætten ut av historien, og dynastiet Bernadotte blir etablert. Dronning Charlotta, som er en betydeligere personlighet enn sin mann, kommer til å dø den 20. juni.
Jean Baptiste Bernadottes blir utnevnt til konge av Sverige og Norge, og hans kone Desiré blir dronning Desideria. Men hun kommer ikke til å komme til Sverige før i 1823.
-
I dag utkommer første nummer av Morgenbladet i Christiania. Det er pressemannen og teologen Niels Wulfsberg som står som redaktør. Med seg i redaksjonen har han tremenningen sin, Maurits Hansen, som i år er 25 år gammel, og allerede har opparbeidet seg et navn som forfatter og lyriker. Som redaktør for avisens søndagsnummer får Hansen anledning til å publisere sine skjønnlitterære tekster.
-
Denne sommeren er de to fjellvandrerne Boeck og Keilhau på vandring i de ville fjellene som etter hvert skal bli kalt Jotunheimen. I 1896 kommer professor O.A. Øverland til å skrive om Jotunheimens oppdagelseshistorie:
-
I byen Skien bor det nå 1865 innbyggere. De er inndelt i flere samfunnsklasser; godseiere, embetsmenn, handelsmenn, håndverkere, småhuseiere og arbeidere. Dette klassesamfunnet er karakterisert ved stor mobilitet. Knud Ibsen, som skal bli Henrik Ibsens far om tre år, hører til handelsborgerskapet, men er også knyttet til godseiersjiktet ved slektskapsbånd.
-
Kong Carl Johan forbyr all feiring av 17. mai etter omfattende feiringer både i Christiania og Trondheim. Henrik Wergeland er rasende.
-
Frankrike, Storbrittannia og Russland undertegner en avtale som sikrer Hellas selvstendighet fra det ottomanske riket. Dette markerer slutten på den greske frihetskrigen. Hellas fortsetter diplomatiske forhandlinger med stormaktene for å sikres full frihet og selvstendighet.
-
I Norge blir kong Carl Johan III, som nå er 67 år gammel, etter hvert mindre pågående i sine krav om styrket kongemakt. I de første årene etter 1814 har det vært embetsmenn som har ført forsvarskampen for Grunnloven, men i embetsstanden er det også mange som er enige med kongen i at Grunnloven har blitt for radikal, og at stemmeretten den har kvalifisert alle gårdbrukere til, har gitt bøndene for stor innflytelse.
-
I Paris er det revolusjonære opptøyer rettet mot Karl 10.s reaksjonære regjering. Den utløsende årsaken til revolusjonen er de såkalte juliordonnansene, som ble fremlagt i går. De innebærer blant annet innskrenkning av stemmeretten, det nyvalgte kammeret er blitt oppløst før det har rukket å tre sammen, og det er blitt innført vesentlige innskrenkninger i ytrings- og trykkefriheten.
Det første sammenstøtet denne dagen finner sted når politiet begynner å beslaglegge opposisjonelle avisers lokaler og trykkpresser. Etter tre dager abdiserer kongen og flykter til England.
-
I Skien er det dette året kun 16 private skatteytere som kan måle seg med Knud Ibsen når det gjelder økonomisk velstand. Det går altså bra med forretningene hans.
Byen har en betydelig økonomisk fremgang i disse årene, både innen skipsfart, eksport, produksjon og handelsliv. Byen er typisk for denne tiden i Norge; de nye kolonialvarene kommer i større mengder, og ingen annen yrkesgruppe har så stor tilvekst som manufaktur- og kolonialkjøpmenn.
Skien får sitt første hotell på denne tiden, og om et par år kommer det til å bli etablert en avdeling av Norges Bank her.
-
Henrik Wergeland holder talen Borgeraandens Triumfstøtte ved minnestøtten over den opposisjonelle statsråd Christian Krohg, som er død fem år tidligere. Han ankommer fra Eidsvoll til Christiania dagen i forveien og begynner feiringen av grunnlovsdagen i temmelig fuktige former, sammen med vennene Tønsager og Bjerregaard. Om morgenen på grunnlovsdagen må han låne festklær av stortingsbonden Haagenstad, og under stor tilslutning og med tusenvis av tilhørere til stede, holder han en flammende tale ved Krohgstøtten.
-
Storbritannia forbyr slaveri gjennom å vedta Slavery Abolition Act.
-
Kong Carl Johan er på gjennomreise og overnatter i i Eidsvollsbygningen. Det gir Henrik Wergeland ideen til at stedet må bli nasjonens eiendom, noe som blir realisert allerede to år senere, etter en omfattende subskripsjonsinnbydelse der bl.a. A. M. Schweigaard og Frederik Stang er underskrivere.
-
Formannsskapslovene blir innført i Norge. Med disse lovene ble det innført kommunalt selvstyre i landet. Det er tidligere enn i andre land i Europa.
-
Dronning Victoria er atten år gammel og blir kronet i England, som etterfølger av sin onkel William IV, som ikke har etterlatt seg arvinger. Hun skal komme til å reggjere som dronning i 63 år. Noen uker senere flytter hun inn i Buckingham Palace, som den første britiske regent.
-
I Norge blir i de kommende årene den sterke motsetningen mellom kongemakten og Stortinget mindre skarp. Landet går inn i en liberal reformperiode som fjerner mye av arven fra eneveldet fra tida før 1814. Nyordningen legger rammene for en rask økonomisk vekst med lavere skatter og et mindre krevende militærvesen enn i dansketida. Jordbruksproduksjonen øker sterkt, og enda større vekst er det i utenriksnæringene. Særlig skipsfarten blir nå en verdensomspennende hovednæring. Folkeveksten er større enn noensinne, og for mange er det dermed vanskelig å finne et godt utkomme.
-
I København forkynner herolder at kong Frederik den sjette er død. Nye tider står for døren. Kong Christian den 8. møtes med store forventninger. Han er kjent for å være en ualminnelig dannet mann med store kunnskaper innenfor kunst og vitenskap, og man anser ham også for å være en frisinnet mann i politisk forstand. Det siste skal vise seg å være en illusjon. . .
-
I Paris er nøden og fattigdommen stor. Tusener av arbeidere strømmer til byen for å forsøke å skaffe seg arbeid i manufakturbransjen, men byens infrastruktur klarer ikke å ta unna for alle innflytterne, som stuer seg sammen i små rom og leiligheter, ofte må mange dele seng. Kloakksystemet renner over, stanken kan være uutholdelig, og de elendige hyieniske forholdene gjør at sykdommer raskt spres. Mangel på hvete sender brødprisene i været, og øker forskjellen på fattig og rik. Kongen heter Louis-Philippe, han har vært konge siden 1830 og holder en konservativ regjeringsstil.
-
Oscar I blir konge over Sverige og Norge etter faren, Carl Johans, død. Han er født i Paris, og kom sammen med sin mor Desideria til 1811, etter at faren var blitt valgt til svensk kronsprins. Oscar han har selv vært kronprins siden 1818, da faren etterfulgte Karl II som konge.
Han er gift med dronning Josephine, hun er katolikk, og dette gjør at biskopen i Nidaros ikke ønsker å krone kongeparet. Etter mange utsettelser renner hele kroningen ut i sanden.
-
Kong Oscar I og dronning Josephine blir kronet i Storkyrkan i Stockholm. Meningen er at de også skal krones i Norge, men det blir det aldri noe av.
-
I Danmark dør kong Christian den åttende, og det blir erklært landesorg for alle i en måned. Det betyr at ingen får lov til å more seg med offentlige forestillinger, og det får konsekvenser for Jean dAbis og hans pantomime- og akrobat-selskap, som akkurat så vidt er i gang med forestillinger til stor jubel i Odense. Jeans kolleger drar hjem til København, mens han selv blir igjen i Odense og lever av å vise frem en samling natursjeldenheter i sitt losji i Frue Kirkestræde, h0s karetmaker Christensen. Den slags blir kategorisert som folkeopplysning, og det er lov.
-
Aasmund Olavsson Vinje prøver å bli stortingsmann for Lister og Mandals Amt. I dag får han utstedt handelsbrev i Kristiansand. Planen er å drive tømmer fra Åseral, men det blir det aldri noe av. Trolig har han tatt borgerbrev først og fremst for å få stemmerett.
Allerede ved ankomsten til Mandal er han blitt kjent med Søren Jaabæk, som har vakt politiske interesser hos ham. De to blir snart nære venner; Vinje gir Jaabæk undervisning i tysk, og anbefaler ham til valgene.
-
Den danske kong Christian den åttende, som Søren Kierkegaard for noen måneder siden var på audiens hos, dør av en forkjølelse han pådro seg da han stor barhodet på dekket av et skip for å ta avskjed med besetningen, som skulle til den fjerne østen. Hans livlege forsøker å helbrede ham ved årelating, men det går betennelse i såret, og den fører i sin tur til blodforgiftning, som fører til at han dør denne dagen, i en alder av 61 år. Allerede i morgen kommer Frederik den syvende til å bli utropt som ny konge.
-
Henrik Ibsen bor sammen med vennen Ole Sculerud i Vika i Kristiania, i et hus som tilhører den navnkundige legekone Mor Sæther.Senere flytter de til Møllergaten 21.Hos Mor Sæther losjerer også stud.jur. Theodor Abildgaard, som er medlem i Thranebevegelsen og holder møter i huset.
-
Det norske slottet i Kristiania er endelig ferdig. Kong Oscar I og dronning Josefine foretar åpningen. De har selv vært med på å planlegge ferdigstillelsen av slottet.
-
I Christiania fins det rundt 50 bordeller. De kommende årene kommer tallet til å synke, bordellene blir etter hvert mindre populære, dels fordi kvaliteten på horene blir ansett som dårlig, dels fordi bordellene ofte blir kombinert med utsalg for øl og brennevin, og det betyr slagsmål og trøbbel og stadige politibesøk. Stemningen er tarvelig og rå i bordellene.
-
Københavns Kommune beslutter å oppføre et kurhus for 120 pasienter på St. Hans hospital. De eksisterende bygniongene skal omdannes til pleieanstalt for 300 uhelbredelige. Disse kan ikke regne med å noen gang kunne utskrives.
En gang om noen år skal Amalie Skram komme til å få et ufrivillig ha et opphold her. Hun skal komme til å skrive om det i en av sine sinnssykehusromaner.
-
I Norge blir forbudet mot innvandring av jøder med mosaisk tro ble opphevet. Fornorskingen av det danske skriftspråket skal imidlertid komme til å bli gjennomført mye seinere, forsinket og hemmet av seig motstand fra overklassen i Henrik Wergelands egen by, Christiania.
-
Alminnelig verneplikt innføres i Norge. Det gør også Heimevernet.
Samfunnshistorie
Illustrasjon