Image
Kortspillere i et gustaviansk interiør, maleri av Pehr Hilleström, ca 1779
Dato
1772

I Stockholm bor det for tiden ca 70 000 inbyggere, og forskjellen på klassene er enorm: De fleste holder til i Gamla stan, ned til de nedre delene av Kungsholmen, og til Södermalm.

I de trange smugene er det skittent, bråkete, uhygienisk og stor trengsel, men ute på Djurgården er en oase å finne, der fins et trettitalls kneiper og vertshus. I byen fins det til sammen 900 kroer som villig serverer folket det det vil ha. Det er vanskelig å få tak i rent drikkevann i byen, som stadig rammes av alvorlige epidemier.  Barnedødeligheten er enorm, og folk drikker alkohol, først og fremst øl og brennevin, som er forholdsvis billig og lett tilgjengelig, for å døyve kulden, sulten tristessen og sorger og bekymringer. Det hender også at legene forordner alkohol som medisin.

Den svenske stormaktstiden har vært over siden starten på dette århundret, og de mange krigene har utarmet nasjonen både økonomisk og befolkningsmessigLandet styres av den teaterinteresserte kongen Gustav 3., som i år gjør seg selv til enevoldshersker, samt av hans allierte innenfor adelen, som ikke har tenkt å ioppgi sine privelegier.            .

Den ledende stilen i arkitektur, kunst og kunsthåndverk kalles gustaviansk stil. Akkurat nå er det den høygustavianske stilen som regjerer i de høyere kretser. Det er en variant av den franske louis-seize-stilen, med elementer av rokokko. Stilen kjennetegnes av stramme former og dekorasjoner inspirert av antikken, samt av lys fargesetting i hvitt, pastellfarger og gull.

Korrekturlest?
Nei