Image
Dronning Caroline Mathilde, malt av Jens Juel
Dato
2 november 1766

I dag treffer den dansk-norske kongeparet hverandre for første gang i Roskilde. Om seks dager kommer til å bli personlig viet i Christiansborg slottskirke. Deres eneste sønn, den senere kong Frederik 6, kommer til å bli født i 1768.

Christian kommer også offisielt til å være utlagt som far til prinsesse Louise Augusta (1771–1843), men historikere kommer siden til å anse at det er mest sannsynlig at hun er datter av dronningens elsker Johann Friedrich Struensee.

Forholdet mellom ektefellene blir raskt dårlig; kongen behandler dronningen på en lite tiltalende måte, han kan blant annet være svært sarkastisk, noe som også går ut over ministre, tjenere. Etter en periode kommer det til å komme det til et brudd mellom ektefellene.

Ekteskapet er blitt fremskyndet, da man har håpet at dette vil få kongen til å endre sin oppførsel. Men resultatet ser ut til å bli det motsatte, Christian vil nyte friheten og rase ut, som han selv sier, og de kommende par årene kommer han til å konsentrere seg helt om dette. Han fester med unge offiserer og hoffmenn, og herjer rundt i København. Sammen med sitt følge drikker han på dårlige kneiper, og ofte er den eneveldige majesteten å finne i slåsskamp med vekterne.

Det er i denne perioden Christian blir kjent med Anne Cathrine Benthagen (1745–1805), kjent som Støvlett-Cathrine eller Mylady, etter at hun har vært elskerinnen til den britiske ambassadøren. Hun har en gang vært alminnelig prostituert, men nå blir hun kongens faste ledsagerske under hans nattlige tokt rundt om i København. Det går rykter om at de to har et sado-masochistisk forhold. Støvlett-Cathrine sies blant anet å piske majesteten, men historikere kommer siden til å gå ut i fra at de ikke har et ordinært seksuelt forhold. I alle fall får hun sterk innflytelse over kongen, og ministrene frykter hennes politiske makt. De kommer derfor etter hvert til å tvinge kongen til å forvise venninnen til Hamburg, hvor hun blir plassert i tukthuset.

Kongen kommer etter dette til å miste noe av interessen for utsvevelser. Men han fortsetter å interessere seg for Støvlett-Cathrine, selv når han ellers er helt sløv. Derfor blir det eter hvert forbudt å nevne henne for ham.

Sted
Korrekturlest?
Nei