Denne våren er Danmark-Norge i dyp økonomisk krise etter de såkalte Karl Gustav-krigene. Det er tvingende nødvendig at utgiftene kuttes, og mer penger må inn i statskassen. for å få til dette vil kongen, Frederik 3., skrive ut nye, store skatter. Han kaller inn til et dansk stendermøte, med utsendinger fra adelen, geistligheten og borgerskapet. Utfallet av dette store møtet blir dramatisk.
Adelen er villig til å kutte i utgiftene, og også i og for seg enig i skatteutskrivningen. De vil bare ikke betale selv: De anser skattefritaket som et et av deres helt grunnleggende privilegier. Dermed så det ut til at skattebyrden ville falle på dem som hadde dårligst råd – igjen.
Derfor samler geistligheten og borgerne seg bak et nytt og dramatisk reformforslag: de ønsker å innføre iarvekongedømme, der kongens makt er begrenset. Konsekvensen av dette forslaget vil være at adelen mister makten til å velge konge og dermed også sitt viktigste grep om den politiske makten.
Kongen nølere, men etter fire dagers diskusjoner erklærer han militær unntakstilstand i København. Byen stenges, og danske garnisoner blir satt i beredskap for å slå ned eventuelle opprørsforsøk. Adelen er nå under et voldsomt press, -- og den gir etter.
I dag blir Fredrik tilbudt arveriket. Og om fire dager kommer han til å få tilbake F den håndfestingen han undertegnet da han ble valgt i 1648. Og den 18.oktober kommer ha til å bli hyllet av en samlet stenderforsamling på slottsplassen.
Slik går det til at eneveldet blir innført i Danmark-Norge: Med et statskupp der ingen er kommet til skade.
Men det kommer ikke til å være før i august neste år at kongen blir hyllet i den andre delen av riket, Norge.
Erling Sandmo: Innføringen av eneveldet.
Norgeshistorie.no
https://www.norgeshistorie.no/enevelde/1211-innforingen-av-eneveldet.html