Dato
21 august 1810

Danske Christian August, som er blitt valgt til svensk kronprins under navnet Carl August, er død. Det er hjertet som har sviktet. I oktober kommer franskmannen Jean-Baptiste Bernadotte til å overta den reelle makten i Sverige når han ankommer Stockholm.

Den svenske kong Karl 2. har bare vært tilskuer til disse dramatiske begivenhetene. Valget av franskmannen er ikke etter hans ønske, men han blir forsonet av den vennlige og ærbødige holdningen som den nye kronprins inntar til sin adoptivfar.

Kong Karl 2. selv er blitt redusert til marionett, selv om han riktignok deltar i seremonier og signerer dokumenter. Hans proklamasjoner og appeller til de “norske undersåtter” er utformet av andre, og i virkeligheten er det Karl Johan som kommer til å ha den suverene ledelsen i, også som regent når kongen periodevis er sykmeldt.

Forholdet mellom Norge og Sverige komme til å bli stadig mer betent.  Carl Johan skaffer seg allianser og militære operasjoner. Han arbeide utrettelig  for å erobre Norge og dermed sikre fremtiden i Sverige for seg og sin slekt Hverken Kielfreden, den norske oppstanden under Christian Frederiks ledelse, det diplomatiske presset mot Danmark-Norge eller angrepskrigen mot Norge på sensommeren 1814 og fredsslutningen i Moss – kommer kong Karl til å ha noen sentral del i.

Etter krigen mot Russland 1788–90 er det Karl 2. som har hatt den nominelle overkommandoen over den svenske flåten, og han fikk da også oppleve en slagseier det første året. Men det var andre som ledet operasjonene, -- og sluttresultatet ble miserabelt.

Jean Baptiste Bernadotte blir valgt som svensk tronfølger av den svenske riksdagen. Denne oktobermåneden ankommer han Stockholm sammen med sin kone Desirée. Han tar navnet Carl Johan.

Desirée skal siden, i 1818, bli dronning Desideria, dronning over Sverige og Norge. Hun forsøker en stund å leve i Stockholm, men blir upopulær ved den svenske hoffet. De syns hun er bortskjemt -- og altfor fransk.

Dermed komer hun til å reise tilbake til Paris. Der kommer hun til å bli i mange år.

 

 

Korrekturlest?
Ja