Galleri
-
Denne sommeren står patrisierklassen i nesten alle norske byer på høyden av sin makt. Det er rett før slaget på Københavns red og krigene mot Storbritannia og Sverige. En høykonjunktur basert på skipsfart og eksporthandel har gitt redere og kjøpmenn i norske byer eventyrlige inntekter og en ekstragavant livsstil. En stor del av denne virksomheten er basert på gjensidige lån og kreditter, som del av et system av gjensidige gaver og gjengaver. Men nå kommer nedturen. Den skal komme til å vare til midten av 1820-årene.
-
Frederik den 6. erklærer krig mot Sverige, og Norge blir liggende som en isolert øy med fiender på alle kanter. Britene innfører blokade av norske skip. Det er stor mangel på korn. Det er sult og nød i Norge.
-
Norske grev Hermann Wedel Jarlsberg treffer denne aprilmåneden i hemmelighet svenske utsendinger for å diskutere Norges stilling. En union med svenskene vil kunne gi en fri forfatning til Norge, mener han. Dermed vil sjøveien til engelske havner for norske skip åpnes, og igjen bringe trivsel og vekst til landet.
-
Danske Christian August, som er blitt valgt til svensk kronprins under navnet Carl August, er død. Det er hjertet som har sviktet. I oktober kommer franskmannen Jean-Baptiste Bernadotte til å overta den reelle makten i Sverige når han ankommer Stockholm.
Den svenske kong Karl 2. har bare vært tilskuer til disse dramatiske begivenhetene. Valget av franskmannen er ikke etter hans ønske, men han blir forsonet av den vennlige og ærbødige holdningen som den nye kronprins inntar til sin adoptivfar.
-
Det kommer ilbud til Christian Frederik om Kielfreden. De norske festningene skal straks overgis til svenskene, og Christian Frederik skal reise hjem til Danmark. Men Christian Fredrik vil ikke overgi Norge uten motstand. Han reiser rundt i landet for å lodde stemningen og for å bygge seg opp en posisjon som leder for nordmennene. Og nordmennene er rasende over behandling i Kiel - å bli gitt bort som en flokk dyr, uten en gang å bli spurt eller orientert om saken.
-
Alle norske menn sverger en ed i kirken om at de vil hevde Norges selvstendighet og våge liv og blod for det elskede fedreland. En av sogneprestene som holder en flammende preken i forbindelse med denne saken er Edvard Munch i Gjerpen. Han skal komme til å bli maleren Edvard Munchs farfar
-
I dag blir den norske grunnloven blir undertegnet på Eidsvold. Det har oppstått en uventet politisk situasjon og et maktvakuum, og det har de norske utsendingene fra mange kanter av landet benyttet godt.
-
Nicolai Wergeland er på Eidsvold, blant de som skal undertegne den norske grunnloven. Uforberedt blir han hentet inn til et stormøte hvor han må forsvare seg mot anklager om at han han fornærmet forsamlingen i en av sin taler, og derfor bør bortvises. Han er kjent som en selvhøytidelig bergenser som liker å høre sin egen stemme. Han er kommet svært godt forberedt til Eidsvold, med et eget utkast til grunnlov i bagasjen, men han blir utsatt for spydigheter og bakvaskelser.
-
Stormaktskommissærene gir Christian Frederik ultimatum og krever at han skal legge sin makt i Stortingets hender og gå inn for union med Sverige. Festningene ved grensen skal besettes av svenske tropper.
-
Mossekonvensjonen blir undertegnet. Norge er i union med Sverige. Men unionen er annerledes enn den var mellom Norge og Danmark. Svenskene godtar 17. mai-grunnloven, med de endringer som unionen gjør nødvendig. Christian Frederik legger sin makt i Stortingets hender, samt innkaller et ekstraordinært storting for å forhandle om unionen med Sverige. Den svenske kongen Karl XIII blir Norges nye konge, men han blir aldri kronet i Norge; han er for syk til å foreta reisen.
-
Anne-Louise-Germaine de Staël dør i Paris, 51 år gammel. Hun har vært sin samtids mest kjente kvinnelige intellektuelle. For få år siden har hun giftet seg med en mann som er halvparten så gammel som henne, han døde kort tid etter henne. Hun har levd et eventyrlig liv som fransk forfatter og salong vertinne, vært en forkjemper for den liberale republikken og for kvinners rettigheter, og en åpen motstander av Napoleon Bonaparte. Hun har stått kong Carl Johan nær, og vært en innflytelsesrik propagandist i kampen mot Napoleon, som forviste henne fra Frankrike.
-
Svenske kong Karl 2., som også er Norges konge, dør i Stockholm. Heretter er det ætten Bernadotte som overtar makten og kongerekken. Den gamle svenske kongeætten ut av historien, og dynastiet Bernadotte blir etablert. Dronning Charlotta, som er en betydeligere personlighet enn sin mann, kommer til å dø den 20. juni.
Jean Baptiste Bernadottes blir utnevnt til konge av Sverige og Norge, og hans kone Desiré blir dronning Desideria. Men hun kommer ikke til å komme til Sverige før i 1823.
-
I Arendal utgi den norske presten og folkeminnesamleren Andreas Faye boken Norske Sagn. Faye har for et par år siden vært på en stor reise i Europa, der han blant annet har fulgt forelesninger av filosofen Schleiermacher og besøkt Goethe i Weimar. Boken hans er den første folkloristiske boken som utkommer i Norge, og målet med den er å hente opp fra folkedypet viktig kulturstoff som kan brukes i kampen for norsk selvstendighet.
-
I Skien er det dette året kun 16 private skatteytere som kan måle seg med Knud Ibsen når det gjelder økonomisk velstand. Det går altså bra med forretningene hans.
Byen har en betydelig økonomisk fremgang i disse årene, både innen skipsfart, eksport, produksjon og handelsliv. Byen er typisk for denne tiden i Norge; de nye kolonialvarene kommer i større mengder, og ingen annen yrkesgruppe har så stor tilvekst som manufaktur- og kolonialkjøpmenn.
Skien får sitt første hotell på denne tiden, og om et par år kommer det til å bli etablert en avdeling av Norges Bank her.
-
Johan Sebastian Welhaven er en 27 år gammel bergenser som utgir sitt første større lyriske arbeid, Norges Dæmring. Det inneholder 76 sonetter der Welhaven går ut mot et åndsfattig Norge han tydeligvis ikke har mye til overs for. Boka er et kampskrift, og får ikke bare patriotene, men også mange andre til å se rødt. Trønderne blir f.eks mektig vrede over den måten de er omtalt på. Nicolai Wergeland rykker ut, han mener at Welhavens skrift var verdig til å kastes på bålet. Noen iverksetter også brenning. Mange involverer seg etter hvert.
-
I Norge kommer vinteren tidlig. Snøen laver ned allerede nå tidlig på høsten, og den kommer ikke til å smelte igjen før i juni.
-
I Norge har sommeren vært uvanlig regnfull. Og denne måneden kommer allerede frosten.
-
I Norge setter frosten inn allerede nå. Det blir jernnetter. Avlingene fryser.
-
Utskiftningsloven: Masseutskiftning av jord endrer norske bygdesamfunn
-
I Norge innføres allmueskoleloven.
Slik blir skolestellet på bygda omorganisert. Den gamle omgangsskoleordningen avvikles. I stedet for at læreren reiser fra gård til gård og gir undervisning, skal barna nå komme til en fastskole og møte læreren sin der.
Kommunene skal motta statlige tilskudd til lærerlønninger, bygging av skolehus osv. Der et tilstrekkelig anntall skolepliktige barn kan samles innenfor et bestemt geografisk område skal det opprettes egen skolekrets.
-
I Norge starter idrettsbevegelsen opp. Skiløping dyrkes frem som en særskilt norsk idrett.
-
Oscar II etterfølger sin bror Karl IV, eller Karl XV som han het i Sverige, som konge over Norge og Sverige. Han skal bli den siste av unionskongene. Han er gift med Sophie av Nassau.
-
De kommende ti årene skal fødselstallene i Norge komme til å synke.