Image
Bærentzen, E. (1829). Det schramske familiebillede
Dato
april 1830

I Store Strandstræde i København bor familien Waagepetersen. Dette er en svært kultivert og musikalsk familie, nettopp som en god dansk borgerfamilie skal være. Det er familier som denne Wolfgang Amadeus Mozarts enke Constanze, som etter Mozarts død giftet seg med den danske diplomaten Georg Nikolaus von Nissen, i sin tid ble invitert til, på musikalske soareer. Constanze bodde i København fra 1810 til 1820. Og det er denne familien Erik Skram kommer til å vokse opp i.

Christian Waagepetersen selv er vinhandler, det er han som leverer vin til kongen, han er utdannet i utlandet ved de store handelshusene, er en velhavende og elegant mann, og dessuten en stor mesen, han støtter fattige kunstnere, låner generøst ut av sine egne instrumenter, noter, inviterer dem hjem til konserter, middagsselskaper. Det er slik borgerskapet omgås: de inviterer hverandre hjem, der spiser de sammen, siden blir det gjerne musisert, eller dikt blir lest høyt, kanskje blir det spilt komedie.

Siden en god borgelig familie alltid har et tjenerskap til å ta seg av de huslige oppgavene, betyr det ikke så store ekstra anstrengelser for borgerens hustru å invitere til selskap, ut over å sørge for at hun selv er ulastelig tiltrekkende og barna vakkert og anstendig kledt, at de oppfører seg dannet og kultivert, at de helst er i stand til å vise noen kunster, og dermed vise at de er i stand til å oppfylle betingelsene om å kunne arbeide for å skape seg en posisjon. Selvbeherskelse. Skjønnhet. Talent. Man må kunne snakke sammen på en dannet måte, om dannede emner. Mennene i borgerskapet har som regel arbeid som gjør at de kan komme og gå som de selv vil, og de har klubber og foreninger som de møtes i, her tas det viktige avgjørelser. Noen ganger arrangeres det ball her, da har menn og kvinner, og særlig de unge som det skal finnes en passende partner til, mulighet til å treffes og bli kjent. Man kan konversere dannet, kvinnene kan la seg beskue og vurdere, og man kan også berøre hverandre, dersom man bare er nøye med å la bevegelsene falle inn i nøye koreograferte dansebevegelser i den vakkert opplyste dansesalen.

Familien Waagepetersen holder til i en leilighet i kjøpmannsgården, rommene er høye og lyse, her henger det malerier i tunge rammer tett i tett på veggene, og her holdes det også huskonserter, da står dørene mellom alle stuene åpne, og musikkelskende menn kommer strømmende til, komponisten Weyse er en selvsagt gjest, og vinhandler Christian selv spiller, og også hans sønner, blant dem Mozart. Mozart er Christians sønn. Mozart Waagepetersen. Navnet hans er et tydelig signal: I denne familien er Wolfgang Amadeus Mozart en av de store åndene. Man oppkaller sine barn etter dem.

Sted
Bilder
Image
Constanze Mozart malt av Hans Hansen i 1802
Image
Mozart Waagepetersen
Korrekturlest?
Ja
Kilde

Hansen, H. (1802). Constanze Mozart

og

Halliwell, R. (1998). The Mozart family: four lives in a social context. Oxford: Clarendon Press.

og

Hildesheimer, W. (1991). Mozart. Lynge: Bogan.

og

Jensen, A. Ø. (1995). Constanze Mozarts hus - et stop på din musikalske byvandring i København.

http://www.kb.dk/da/nb/tema/musikteater/Musikalsk_byvandring/Constanze_Mozarts_hus.html