-
Emil Bærentzen er en nygift, 30 år gammel dansk maler som dette året maler et familieportrett av familien Schram i København. Det er i denne familien han som skal bli Erik Skram far, Gustav, har vokst opp.
Gustav er nå en ung mann som på bildet står halvt gjemt bak en tung gardin. Ved vinduet sitter hans søster Charlotte, som skal komme til å bli gift med den fremgangsrike og velhavende vinhandleren Mozart Waagepetersen, som i sin tur skal komme til å bli Eriks pleiefar når faren Gustav går konkurs og blir skilt fra Eriks mor, Ida.
-
I Store Strandstræde i København bor familien Waagepetersen. Dette er en svært kultivert og musikalsk familie, nettopp som en god dansk borgerfamilie skal være. Det er familier som denne Wolfgang Amadeus Mozarts enke Constanze, som etter Mozarts død giftet seg med den danske diplomaten Georg Nikolaus von Nissen, i sin tid ble invitert til, på musikalske soareer. Constanze bodde i København fra 1810 til 1820. Og det er denne familien Erik Skram kommer til å vokse opp i.
-
Mozart Waagepetersen, som er en mann på 27 år i København fra en rik og kulturinteressert familie, overtar forretningen i København, blant annet en vinhandel, når faren Christian dør. Om to år skal Mozart komme til å gifte seg med Mathilde Schram, Erik Skrams tante på farssiden. Når Eriks far går konkurs, er et denne rike familien Erik og søsknene kommer til å vokse opp i. Men Mozart Waagepetersen skal selv komme til å få økonomiske problemer
-
Mozart Waagepetersen, en rik kjøpmann i København, gifter seg med Mathilde Schram, Eriks Skrams tante på farssiden.
Erik og søsknene hans skal komme til å vokse opp i deres hjem fra Erik er i tiårsalderen, etter foreldrenes skilsmisse.
-
Erik Skram er en ni år gammel gutt i København som opplever at hans far Gustav må fratre sin stilling som administrerende direktør for Det sjællandske Jernbaneselskab. Han blir bitter og strir stadig med økonomiske problemer. Hjemmet oppløses. Erik og de fleste av søskene flytter til onkelen på morssiden, som er en rik mann, gift med farens søster Mathilde.
-
Mozart Waagepetersen kjøper eiendommen Rosendal på Østerbro av familien Tutein. Det er et praktfullt hus med en stor hage. Her, og i famliens kjøpmannsgård inne i sentrum, i Store Strandstræde, skal Erik Skram, som er ti år, og hans søsken vokse opp, i andre etasje av huset. De er tatt opp i familien etter at faren har fått store økonomiske problemer.
Det går noen rykter om at han har et forhold til Mozarts kone Mathilde.
-
Johan Christian Gustav Schram, Erik Skrams far, dør som en bitter, 62-årig mann på Kommunehospitalet i København, 62 år gammel. Dette er året før Erik blir student.
Erik har lyst til å studere medisin, men må oppgi det på grunn av dårlig økonomi. Hans rike onkel på morssiden, Mozart Waagepetersen, som han og søksnene har vokst opp hos etter at faren oppløste familien, har ikke lenger råd til å brødfø alle.
-
Erik Skram har vendt tilbake fra krigen og flyttet inn igjen i familiens fasjonable og svært dannede, men litt stive hjem på Østerbro, hos onkelen Mozart Waagepetersen.
Til eiendommen hører en stor park i engelsk stil. Her kommer fremmede virtuose musikere, og også skuespilleren fru Heiberg som gjester. Holger Drachmann er Eriks gjest i dette huset. De spiller kort, bedriver litterære samtaler og våpenøvelser.
-
Erik Skram følger i disse årene en rekke forelesninger med filosofiprofessor Rasmus Nielsen i København. Hans skriver sine notater sirlig i kladdehefter. Han blir dessuten løytnant i Københavns Væbning. Han er 21 år gammel nå, og bor fremdeles hos sin onkel Waagepetersens store herskapshus på Østerbro.
-
Erik Skram har H. C. Andersen til bords ved en middag hos redaktør Bille, som er hans arbeidsgiver i Høyrepressen, og som han ofte har møtt hos gamle godseier Tutein på Marienborg. Tutein er ivrig høyremann, mens Bille er Eriks veileder og arbeidsgiver.Erik skal komme til å ha en mangeårig forhold til hans kone Louise Bille.
Halvparten av Eriks inntekt kommer på denne tiden fra stenografjobben i Rigsdagen, mens den andre halvparten kommer fra journalistikk i høyrepressen.
-
H.C. Andersen dør, 70 år gammel, som gjest hos sine venner Melchiors på eiendommen Rolighed i Rosenvænget på Østerbro i København. Dette er nærmeste nabo til Rosendal, som eies av Mozart Waagepetersen, Erik Skrams inngiftede onkel, som han vokste opp hos etter at faren gikk konkurs.
-
Erik Skrams roman Gertrude Colbjørnsen utkommer i København. Samme dag disputerer Edvard Brandes. Erik sender straks boken til Georg Brandes i Berlin med forsikringer om at den er forankret i den store mesterens råd og inspirasjon.
Han håper Georg vil anmelde den så snart som mulig.
Offentligheten venter også spent på romanen, man husker godt den pinlige affæren med debuten Herregaardsfolk.
-
Erik Skrams onkel, Mozart Waagepetersen, gift med hans tante på farssiden, og i hvis hus Eriks har vokst opp fra han var i tiårsalderen, dør i København, 71 år gammel.