-
I Bergen brenner det. Hele området mellom Murallmenningen og Holbergsallmenningen brenner ned. Byen innfører etter dette en ny bygningslov.
-
I Norge blir kong Carl Johan III, som nå er 67 år gammel, etter hvert mindre pågående i sine krav om styrket kongemakt. I de første årene etter 1814 har det vært embetsmenn som har ført forsvarskampen for Grunnloven, men i embetsstanden er det også mange som er enige med kongen i at Grunnloven har blitt for radikal, og at stemmeretten den har kvalifisert alle gårdbrukere til, har gitt bøndene for stor innflytelse.
-
Johan Sebastian Welhaven, som er 23 år gammel, prestesønn og svært fattig, er student i Christiania. I disse dager er han i ferd med å finne seg en ny vennekrets. En av dem er Lorentz Christian Langberg, som siden skal bli professor i fysikk. Kameratene samles i Langbergs mors hjem i Pilestredet 16 for å være sammen og spille musikk.
-
Nicolai Wergeland tar med sine barn Henrik og Camilla i audiens hos kong Karl Johan i Stockholm. Henrik er 22, Camilla 17.
-
Skien får sin første avis; "Ugeblad for Skien". Julirevolusjonen i Paris blir raskt omtalt i lokalavisen. Skien er, gjennom en omfattende skipsfart og handel med tømmer, en by i nær kontakt med Europa, og kulturelle impulser, ideer og gjenstander fra kontinentet og England blir raskt spredt til handelsborgerskapet i byen.
-
Knud Ibsen, Henrik Ibsens far, overtar Altenburggården (Skistredet nr. 20) i Skien, og flere andre eiendommer etter sin svigermor, herunder et brenneri. Altenburggården er et hus med mange og store stuer både nedenunder og ovenpå. Her blir det ført et stort selskapelig liv, med stadige middagsselskaper og musikalske sammenkomster. Særlig i markedstiden er det mye liv i huset.
Samtidig overtar Knud Ibsen forsørgeransvaret for de som bor her, det vil si svigermoren og svigerfarens søster, Christine Catharine Ploug, kjent som faster Ploug.
-
Walt Whitman er en gutt på elleve år som slutter på skolen og begynner som løpegutt på forskjellige kontorer i New York, blant annet et advokatkontor og et legekontor.
-
Camilla Wergeland, som denne vinteren er sytten år gammel, er på besøk i Christiania fra prestegården hvor hun bor på Eidsvold,. I dag kommer hun gående fra Festningen opp byens hovedgate, Kirkegaten. Christiania har 20-25 000 innbyggere nå, og snøen har kommet sent dette året. Det er godt sledeføre og god gli på meiene.
-
Lars Hertervig blir født på Borgøya i Tysvær, som den tredje av det som skal bli en søskenflokk på ni. Her har foreldrene hans et lite gårdsbruk. Søsteren hans skal siden komme til å fortelle at etter hvert som Lars vokser til, blir han svært opptatt av å tegne. Alt som 5–6 åring kommer han til å tegne med trekull på tre; trær, skyer og ting han ser på turer på øya. Han kommer hele livet til å beholde et intimt forhold til Tysvær-naturen.
-
I Store Strandstræde i København bor familien Waagepetersen. Dette er en svært kultivert og musikalsk familie, nettopp som en god dansk borgerfamilie skal være. Det er familier som denne Wolfgang Amadeus Mozarts enke Constanze, som etter Mozarts død giftet seg med den danske diplomaten Georg Nikolaus von Nissen, i sin tid ble invitert til, på musikalske soareer. Constanze bodde i København fra 1810 til 1820. Og det er denne familien Erik Skram kommer til å vokse opp i.
-
I dag fullfører Henrik Wergeland, som snart fyller 22 år, verket Skabelsen, Mennesket og Messias. Det kommer til å bli utgitt til sommeren, i begynnelsen av juli dette året. Omslagsbildet kommer til å være tegnet av Johan Sebastian Welhaven.
Verket er et grensesprengende verdensdikt; det mest omfattende diktverk som så langt har kommet ut i Norden. Det består av monologer, dialoger, korsanger og dramatiske opptrinn.
-
I Paris er det revolusjonære opptøyer rettet mot Karl 10.s reaksjonære regjering. Den utløsende årsaken til revolusjonen er de såkalte juliordonnansene, som ble fremlagt i går. De innebærer blant annet innskrenkning av stemmeretten, det nyvalgte kammeret er blitt oppløst før det har rukket å tre sammen, og det er blitt innført vesentlige innskrenkninger i ytrings- og trykkefriheten.
Det første sammenstøtet denne dagen finner sted når politiet begynner å beslaglegge opposisjonelle avisers lokaler og trykkpresser. Etter tre dager abdiserer kongen og flykter til England.
-
Johan Sebastian Welhavens første dikt i disputten med Henrik Wergeland kommer anonymt på trykk i avisen Morgenbladet, i form av et kraftig angrep der Wergelands diktning blir karakterisert som avsindig, preget av mørke feberdrømmer og en hån mot "Helligdommens Glands". Han beskylder dikteren for å mistet fornuften, og spår at diktet snart vil bli glemt. Det er fullt av mørke feberdrømmer og umoralske gemenheter, for eksempel en skildring av en kvinne som kommer til Pans tempel. Hun vil inn til bukken man holder der, hennes blod syder av elskov til den.
-
Christian Winther, som er en folkekjær dansk poet, går inn i en dypt religiøs periode når moren dør. Han bestemmer seg for å bli prest, og holder i det stille prekner i kirker i København. Men så arver han en stor pengesum fra sin onkel, og legger i stedet ut på en reise i Europa, der han lever som en stormann og bruker enormt mye penger.
-
I England åpner jernbanestrekningen mellom Liverpool og Manchester. Dette er den første togstrekningen som drives utelukkende med damplokomotiver.
-
Søren Kierkegaard innskrives som teologisk student ved universitetet i København.
-
Christian Winther er kommet til Roma fra München på sin rikmannsferd. Han bruker enormt med penger på venner og kvinner han beundrer, kjøper kunst og edle stener, og lever i galant selskapelighet i romerske sirkler.