-
I Store Strandstræde i København bor familien Waagepetersen. Dette er en svært kultivert og musikalsk familie, nettopp som en god dansk borgerfamilie skal være. Det er familier som denne Wolfgang Amadeus Mozarts enke Constanze, som etter Mozarts død giftet seg med den danske diplomaten Georg Nikolaus von Nissen, i sin tid ble invitert til, på musikalske soareer. Constanze bodde i København fra 1810 til 1820. Og det er denne familien Erik Skram kommer til å vokse opp i.
-
Holger Drachmann blir født i København. Han skal komme til å bli en kjent dansk forfatter og skjønnånd, kjent for sine mange og intense kjærlighetsaffærer, og en av Amalies Müllers beilere i tiden rundt hennes første møte med Erik Skram.
-
Edvard Brandes blir født i København av jødiske foreldre. Hans bror Georg er fire år gammel. Ernst er to. Edvard kommer til å bli en svært viktig og omstridt kulturpersonlighet, en venn av Amalie Skrams andre ektemann Erik Skram, og etter hvert også en viktig venn og rådgiver for Amalie selv.
Dessuten kommer han i sitt andre ekteskap, og etter mange forviklinger, til å gifte seg med hennes venninne Ingeborg. Ingeborg er københavnerjente, født Gad.
-
Ida Johanne Hoë, som skal bli Erik Skrams mor, mister sin sønn Oluf som åtteåring. Samme år blir Erik født. Han får den døde brorens mellomnavn. Faren har tre barn fra et tidligere ekteskap. Eriks mor kommer fra Københavns dannede, kulturelle borgerskap, og har hatt en oppvekst preget av musikk og teater.
-
Frits Thaulow blir født i Christiania. Faren er en velstående apoteker, og familien liberal og kulturinteressert, han holder et stort og selskapelig hus, og regnes for å være litt eksentrisk. Bjørnstjerne Bjørnson er en av husvennene. Han har et spesielt vennskapelig forhold til Frits' mor Nina. Det er i et selskap denne familien at Amalie Müller og Erik Skram skal komme til å treffe hverandre første gang.
-
Erik Skram er en ni år gammel gutt i København som opplever at hans far Gustav må fratre sin stilling som administrerende direktør for Det sjællandske Jernbaneselskab. Han blir bitter og strir stadig med økonomiske problemer. Hjemmet oppløses. Erik og de fleste av søskene flytter til onkelen på morssiden, som er en rik mann, gift med farens søster Mathilde.
-
Mozart Waagepetersen kjøper eiendommen Rosendal på Østerbro av familien Tutein. Det er et praktfullt hus med en stor hage. Her, og i famliens kjøpmannsgård inne i sentrum, i Store Strandstræde, skal Erik Skram, som er ti år, og hans søsken vokse opp, i andre etasje av huset. De er tatt opp i familien etter at faren har fått store økonomiske problemer.
Det går noen rykter om at han har et forhold til Mozarts kone Mathilde.
-
Erik Skram er en elleve år gammel gutt i København som får en lapp skrevet av sin kamerat Orla Lehmann, en yngre slektning av det som skla bli den berømte politikeren. På lappen, som er skrevet i den engelske stiltimen, står det: "Vær ved svingen (husken) så du kan høre, når jeg fløjter på dig."
-
Erik Skram og hans kamerat Holger Drachmann er to gutter på tolv år som går sammen på Metropolitanskolen på Frue Plads i København. Erik er en begavet, gutt, men han trives ikke på skolen. Den nye skoleordningen fra 1850 har sørget for at det er kommet til realfag som geografi, naturhistorie og moderne språk, særlig fransk, men ikke tysk, for det hører hjemme i dansktimene i det dansk-tyske monarkiet. Dessuten har de gymnastikk, og også svømming, som imidlertid blir stoppet, da vannet i Nyhavn er så forurenset at statslegen griper inn.
-
Erik Skram er denne sommeren 15 år gammel, og skal tilbringe sommerferien på godset Marienborg på Møn, hvor hans mors søster Emma lever som en slags selskapsdame. Hun er ugift. Eriks venn og klassekammerat Holger Drachmann skriver et muntert brev til ham og oppfordrer ham til å oppføre seg som en gentleman. Siden skal Erik komme til å skrive flere romaner fra miljøet på herregården. De kommer ikke til å bli godt mottatt i denne delen av familien.
-
Erik Skram er en ung gutt i Købehavn som sammen med sine skolekamerater danner foreningen Caliope, som han blir formann i. De vil styrke sitt åndelige liv med opplesninger og foredrag, møtene foregår i hans fornemme hjem i Rosenvænget. Erik leser noveller av Dickens, mens Holger Drachmann leser dikt av Christian Winther. Holger har imidleritid en høy og pipende stemme som det er lett å gjøre narr av.
-
Holger Drachmann er en ung gutt på seksten år som skriver et langt brev til sin venn Erik Skram. Det er sprudlende fullt av innfall og ideer, drømmer og planer, og også noen temmelig rammende selvbeskrivelser. Han foreslår at de ot skal foreta en utflukt til Helsingør, for å atspre seg litt med jakt, landstrykeri og liknende.
-
Holger Drachmann er en ung gutt på seksten år som skriver et langt brev til sin venn Erik Skram. Det er sprudlende fullt av innfall og ideer, drømmer og planer, og også noen temmelig rammende selvbeskrivelser. Han foreslår at de to skal foreta en utflukt til Helsingør, for å atspre seg litt med jakt, landstrykeri og liknende.
-
Erik Skram er en ung gutt på sytten år ved Metropolitanskolen i København som får elendige karakterer på skolen, og er redd for å stryke til eksamen. Han skriver til sin tante Emma Hoë på Marienborg om at han har lyst til å rømme fra skolen før eksamen, det har jo hans egen far gjort i sin tid. Men tante Emma svarer tilbake at dersom han gjør det, vil hans pleieforeldre slå hånden av ham, og da vil han komme ut i et uhyggelig mørke. Så Erik går opp til eksamen, og består med lavest mulige karakter i skriftlig latin og gresk.
-
Slaget ved Dybbøl i danskenes krig mot Østerrike og Preussen pågår for fullt. Danske tap er 800 drepte, 4000 er sårede og tatt til fange. Preussiske og østerikske tropper har kun mistet 250 mann, selv om de er den angripende hær. De danske styrkene trekker seg tilbake til Als. Erik Skram er en av soldatene som er med i krigen.
-
I den dansk-tyske krig er de danske tapene nå på mer enn 3000 mann. Hele Jylland ligger nå åpen for tyske tropper. Fredsslutningen er ikke lenger et spørsmål om forhandlinger, men om den preussiske kansler Otto von Bismarcks diktat. Og han krever hele Slesvig, også den delen som er ubestridt dansk.
Erik Skram, som har gått inn i krigen med stor kampvilje og entusiasme, blir hardt såret i kamp ved Kjære by og havner i preussisk fangenskap. Tre kuler gjennom lår, hånd og mage i løpet av et kvarter.
-
Erik Skram påbegynner et drama der han forsøker å omforme sine egne erfaringer som soldat under angrepet på Als. Stykket består av " to handlinger og tre tableauer". Han arbeider med dette stykket frem til 5. september 1865.
-
Erik Skram er såret i krigen mot tyskerne ved Als. Tre kuler gjennom lår, hånd og mage i løpet av et kvarter. Han skal komme til å ligge noen måneder på militærsykehus på Augustenborg, men vender hjem i september. Han skal komme til å gjennomgå en underlivsoperasjon. Den skal vise seg å være vellykket.
-
Erik Skram er en ung gutt ved Metropolitanskolen i København som får følgende stiloppgave til eksamen: "Hvori må nærmest grunderne til Nordamerikas raske opblomstring søges?" Spørsmålet er svært aktuelt: den amerikanske borgerkrigen raser på fjerde året, og skal første komme til å ende i april dette året, hvor president Lincoln blir skutt. Elevene på Eriks skole må skrive en stil i uken.
-
Erik Skram er oppe til eksamen i dansk, og får følgende stilemne: "Hvori må nærmest Grunderne til Nordamerikas raske Opblomstring søges?" Spørsmålet er svært aktuelt, for USA står midt i sin største krise. Borgerkrigen mellom sør- og nordstatene herjer på fjerde året, og skal først komme til å ende i april dette året, når president Lincoln blir skutt.
-
Johan Christian Gustav Schram, Erik Skrams far, dør som en bitter, 62-årig mann på Kommunehospitalet i København, 62 år gammel. Dette er året før Erik blir student.
Erik har lyst til å studere medisin, men må oppgi det på grunn av dårlig økonomi. Hans rike onkel på morssiden, Mozart Waagepetersen, som han og søksnene har vokst opp hos etter at faren oppløste familien, har ikke lenger råd til å brødfø alle.
-
Erik Skram, som nå er en ung student med imponerende skjeggvekst og flott fremtoning, skriver en tale til damene som han vil holde i Studenterforeningen, der man drikker punsj, holder skåltaler for kongen og for hverandre, og imponerer hverandre med vittigheter. Men talen skal aldri bli holdt. Studenterforeningen er en ekslusiv forsamling av menn, der man siterer vers av Goethe og ordspråk på latin. Lokalet til forening er staselig og ligger på hjørnet av Holbergsgade og Holmens Kanal.
-
Erik Skram er blitt nitten år gammel. Han skriver i et brev til sin eldre bror William, som er prest på Grønland, at han føler seg stadig mer fremmed overfor familien sin på Rosendal og Marienborg. Det er særlig spørsmålet om religion som plager ham og får ham til å føle seg fremmed. Han syns det er umulig å tro uten å forstå. Men han lengter likevel etter noe, selv om han ikke vet hva det er han lengter etter. Han har en masse følelser som tumler rundt i ham, men han klarer ikke å fastholde dem. Han forstår ikke hva det er han føler og aner.
-
Erik Skram er tilbake fra krigen og rekonvalesentoppholdet og tilbake på skolen. Han er student ved det private Dahlske Artiumkursus, hvor han har lest i halvannet år sammen med blant annet. J. P. Jacobsen. Han skal komme til å slippe gjennom med lavest mulige karakter, mens Jacobsen dumper. Allerede året øfr han forlot skolen meldte han seg inn i Studenterforeningen. Her samles man om punsjebollen for å holde skåltaler for kongen og hverandre. I disse årene raser også debatten om forholdet mellom religion og vitenskap. Prfessor Hans Brøchner vedgår åpent at han er ateist.
-
Erik Skram, som nå er kommet hjem fra hæren, vender tilbake til skolen i København. Fra og med i dag er han student ved det private Dahlske Artiumskursus, hvor han har lest halvannet år sammen med blant annet J. P. Jacobsen.
Erik slipper gjennom med lavest mulig karakter, mens Jacobsen dumper.
-
Erik Skram har vendt tilbake fra krigen og flyttet inn igjen i familiens fasjonable og svært dannede, men litt stive hjem på Østerbro, hos onkelen Mozart Waagepetersen.
Til eiendommen hører en stor park i engelsk stil. Her kommer fremmede virtuose musikere, og også skuespilleren fru Heiberg som gjester. Holger Drachmann er Eriks gjest i dette huset. De spiller kort, bedriver litterære samtaler og våpenøvelser.
-
Erik Skram følger i disse årene en rekke forelesninger med filosofiprofessor Rasmus Nielsen i København. Hans skriver sine notater sirlig i kladdehefter. Han blir dessuten løytnant i Københavns Væbning. Han er 21 år gammel nå, og bor fremdeles hos sin onkel Waagepetersens store herskapshus på Østerbro.
-
Lucie Caroline Ruhwald, som skal komme til å bli mor til to av Erik Skrams barn, har flyttet fra Ribe til København. Hun er 25 år gammel.
-
Erik Skram er student i København og leser historie og litteratur med det mål å bli forfatter. Han mener at det er i kunst og diktning av man kan finne sannheten. Hjemme hos onkel Mozart i Rosenvænget treffer han den gamle redaktør Carl Ploug, skandinavismens dikter. Han trenger ungt blod til sin konservative avis Fædrelandet, og verver Erik til å skrive en rekke artikler om den årlige militærøvelsen ved Hald hovedgård denne sommeren. Erik skriver seks velskrevne artikler som er holdt i en spøkefull, men likevel saklig tone, og han legger stor vekt på å beskrive hvordan vanlige folk lever.
-
Georg Brandes disputerer i København på en doktoravhadling om den franske litteraturhistorikeren Hippolyte Taine, som Brandes har møtt i Paris.
Taines ideer innebærer en ny positivistisk metode som overfører samfunnsvitenskapens redskaper til vurdering av litteratur og forfattere. Disse har Brandes sluttet seg til. De nasjonaliliberalistiskes ukronede konge, Orla Lehmann, sitter på første rad under disputasen og gir utilslørt sitt mishag til kjenne.
-
Erik Skram, som som gutt kom ofte er kommet på besøk på herregården Marienborg, innleder et komplisert erotisk forhold til en av familiens døtre, Alice Tutein. Hun er atten år eldre enn ham, har tidligere fått et uekte barn med en maler og er derfor blitt en såkalt nydelig herre som er eldre enn henne, og som er villig til å overse hennes tidligere forhold. Erik skal siden komme til å beskrive henne som en kvinne med en ypperlig begavelse, men like fullt en fordervet kvinne, mens han selv var ufordervet. Det forstår hun.
-
Erik Skram er 24 år gammel og skriver i notatboken sin under "Stemninger og betraktninger" at han finner nåtidens sedelighet latterlig. Der sitter de unge vestalinnene i kyskhetens bleksott og våger knapt tenke på at deres tid også kan komme en gang, mens deres kommende brudgommer ferdes blant horer. Resultatet er en sykelig ventetid, og at mennene må kjøpe seg en ussel erstatning for den skatten som vestalinnene vokter og ikke tør gi fra seg, mener Erik.
-
Erik Skram innleder denne julen et erotisk forhold til Louise Bille. Hun er konen til hans redaktør, arbeidsgiver og velgjører. De tilbringer julen på herregården Marienborg, som han kjenner godt fra barndommens somre.
Siden skal han komme til å skrive til Amalie at han til å begynne med ikke likte Louise. Når de er tilbake i København, og først etter flere måneder gjør hun en kjærlig tilnærmelse mot ham. Han betrakter henne som en kokotte og tvinger seg selv til en slags lapseri i forhold til henne. Det får ham i starten til å føle en slags hemmelig selvforakt.
-
Amalie Müllers far, Mons Alver, returnerer fra Amerika for å hente kone og barn. Mons Alver, Amalies far, er 55 år gammel og har kommet hjem for andre gang fra Amerika for å førsøke å få med seg sin kone Lovise og de to yngste sønnene tibake til det lovede landet.
Lovise og sønnene bor nå i Christiania. Sønnen Bernhard er 24 år gammel og arbieder på kontor, og Martin 19 og teologistudent. Martin er svært syk, antakelig med tuberkulose.Mons blir hjemme i seks måneder. Han livnærer seg som snekker. Forholdet mellom ham og Lovise er svært anspent. Så gir han opp og reiser tilbake.
-
Erik Skram er dette året sammen med Marcus Rubin og Julius Salomon blant stifterne av Den Radikale Forening i København. Men foreningen får kort levetid, kanskje fordi deltakerne er ansatt i offentlig tjeneste og fryker for sine stillinger.
Erik er imidlertid også en ivrig tilhenger og støttespiller for Georg Brandes.
-
Erik Skram har H. C. Andersen til bords ved en middag hos redaktør Bille, som er hans arbeidsgiver i Høyrepressen, og som han ofte har møtt hos gamle godseier Tutein på Marienborg. Tutein er ivrig høyremann, mens Bille er Eriks veileder og arbeidsgiver.Erik skal komme til å ha en mangeårig forhold til hans kone Louise Bille.
Halvparten av Eriks inntekt kommer på denne tiden fra stenografjobben i Rigsdagen, mens den andre halvparten kommer fra journalistikk i høyrepressen.
-
Erik Skram skriver en rosende artikkel om Auguste Bournvilles to nye balletter på Det kongelige Theater og får straks et takkebrev fra den aldrende ballettmesteren, som vanligvis er frustrert og fornærmet over at Københavns anmeldere ikke ser ut til å påskjønne hans kunst mer.
-
H.C. Andersen sitter på altanen utenfor rommet sitt på eiendommen Rolighed, som eies av den rike familien Melchior.
Fru Melchior har bygget et telt av tepper omkring ham så han ikke skal fryse. Han har utsikt over den vakre hagen, og bakgrunnen ser han Øresund. Han har ikke mange uker igjen å leve nå.
I nabohuset Rosendal har Erik Skram vokst opp fra han var skolegutt til han ble student.
-
H.C. Andersen dør, 70 år gammel, som gjest hos sine venner Melchiors på eiendommen Rolighed i Rosenvænget på Østerbro i København. Dette er nærmeste nabo til Rosendal, som eies av Mozart Waagepetersen, Erik Skrams inngiftede onkel, som han vokste opp hos etter at faren gikk konkurs.
-
J. P. Jacobsen, som er en av Erik Skrams kamerater fra ungdomstiden, utgir romanen Fru Marie Grubbe. Den er en historisk roman som en norsk-dansk kvinne som lvde på 1600-tallet, og som blant annet blir omtalt av Holberg, som hadde truffet henne personlig. I Jacobsens roman om henne blir kvinnelig erotikk satt i sentrum for første gang i dansk skjønnlitteratur. Hun ble som svært ung inngiftet i den danske kongefamilien, men endte opp som en fergemanns hustru. J.P.
-
Erik Skram forhandler dette året om å bli eier og redaktør av en liten avis, Folkets Avis, som siden 1860 har fulgt de nasjonalliberale, og er viktige allierte for Høyre. Men forhandlingene mislykkes. Det danske Højre er i ferd med å organisere seg på samme måte som Venstre, og vil sikre seg den lille avisen.
De nasjonalliberale er viktige allierte for Højre, fordi de sikrer det reaksjonære flertallet i Landstinget, men er ikke en pålitelig støtte for Estrups parti. Redaktørjobben går derfor til Højres mann i Folketinget, Lars Dinesen.
-
Erik Skram, som nå bor i Borgergade 91, femte etasje, tar mot til seg og skriver et brev til Georg Brandes der han ber mesteren om å lese sluttscenen i et kjærlighetsdrama han strever med. Georg overlater imidlertid saken til sin bror Edvard Brandes.
I et par år har de to brødrene utgitt tidsskriftet Det nittende Aarhundrede, som de har gått Gyldendal til å finansiere, slik at de kan ha et talerør for sine synspunkter.
-
Amalie Müller forstår at det går an å skrive. Det beruser henne. Hun får sin første artikkel på på trykk i Bergens Tidende, det er en anmeldelse av J.P. Jacobsens debutroman Fru Marie Grubbe. J.P. Jacobsen er en av Erik Skrams skolekamerater i København.
Men det er ennå flere år til Amalie skal treffe Erik -- og gofte seg med ham. Romanen til Jacobsen gjør dypt inntrykk på henne.
-
Holger Drachmanns roman Tannhäuser utkommer i København. Holger er en av Erik Skrams barndomskamerater. Tittelen er hentet fra Wagners opera, som har hatt sin første oppførelse i Danmark året før.
Romanen utspiller seg i en prestegård og på en fornem herregård, og er ispedd dikt. Handlingen er svulmende og romantisk og involverer grevens unge datter som er gjenstand for noen unge sangeres stormende frierier.
-
Erik Skram reiser til Roma. Der vil han slå seg ned i den skandinaviske kolonien, hvor han kjenner redaktør Bille og hans kone. Oppstyret og forargelsen rundt hans debutroman Herregaardsbilleder har gått inn på ham, og jobben som referent i Folketinget har vært hard den siste tiden, på grunn av lange nattemøter i forbindelse med utsendelsen av den provisoriske finansloven.
-
Erik Skram treffer Georg Brandes i Roma. Brandes kommer fra Wien, hvor han har forhandlet om et professorat. Gyldendal har nettopp utgitt hans bok om Søren Kierkegaard, og boken Danske Digtere.
De to er blitt venner etter at Erik viste sin dypfølte støtte til Georg i tiden da han var ulykkelig på grunn av sin heftige kjærlighet til tyske Gerda Strodtmann, som var gift med hans tyske oversetter. Hans kur til henne strakk seg over flere år og skjer bak ektemannens rygg.
-
Erik Skram har fått arbeid i fire måneder i Roma som forvalter av konsulatets forretninger og den skandinaviske foreningens møter og bibliotek. Han har dessuten som oppgave å arrangere turer i omegnen for skandinavene. Men han er ikke lykkelig.
I et brev til vennen Marcus Rubin skriver han om hvor vanskelig det er å leve med sine minner, følelser og inntrykk, og om hvor ensom man kan føle seg i et fremmed land. Det er ikke så lett å holde humøret oppe.
-
Erik Skram sitter på en italiensk trattoria og snakker med de danske malerne Vilhelm Rosenstand og Kristian Zahrtmann. Begge er historiemalere og ungkarer, litt eldre enn Erik. De diskuterer nakenhet og bruk av nakenmodeller.
-
Erik Skram oppsøker en prostituert i Roma. I sin notatbok noterer han: "Fant en skidt kvinne".
-
Erik Skram skriver i et brev til vennen Marcus Rubin om sitt herlige liv i Italia: "Leve det skønne Italien! Her drikker jeg Vin og spiser Druer og fanger Lopper, lutter Realiteter, ikke en Grille har jeg klemt imellem nervøst sammenpressede Fingre.«
-
Erik Skram og Georg Brandes opptar sin brevveksling igjen etter en pause på noen måneder. De diskuterer særlig Holger Drachmann. Erik syns Drachmann oppfører seg altfor flagrende og vidløftig, men syns likevel ikke at man skal støte ham ut.
Brandes er imidlertid nådeløs på dette punktet.
-
Erik Skram skriver til Georg Brandes om hvor ulykkelig han føler seg. Han er fullstendig forknytt, det har vært svært vanskelig for ham å komme hjem fra Roma. Han mangler tro på seg selv, og klarer ikke å prestere noe som helst fruktbart.
Likevel klarer han å skrive litt videre på sin nye roman. Men det går langsomt; han skriver hvert kapittel om tre, fire ganger og vender og dreier på tankene og uttrykket for å få noe anstendig frem.
-
Begrepet litterær impresjonisme blir for første gang brukt i en litterær anmeldelse. Det er den franske litteraturforskeren Ferdinand Brunetière som bruker uttrykket at de impresjonistiske tendensene i om en roman av Daudet, Les rois en exil. Daudets roman har etter denne anmelderens syn oppstått gjennom «en systematisk overflytting av uttrykksmiddel fra billedkunsten til litteraturen.» Impresjonismen handler om å gjengi seg til umiddelbare sanseinntrykk.
-
Erik Skram utgir denne våren sin andre roman, Gertrude Colbjørnsen. Den er i grunnen en slags utvidelse av hans debutroman Herregaardsbilleder, og den skal komme til å gjøre voldsomt inntrykk på Amalie Müller, som leser den omtrent samtidig som den utkommer.
Om tre år, når de to har truffet hverandre, skal hun komme til å beskrive sin reaksjon på boken slik:
-
Edvard Brandes blir denne våren doktor i orientalistikk i København. Han har god økonomi, og råd til å låne sin bror Georg penger. Han har mye kontakt med Erik Skram, som er med i et fast l'hombre-parti med to av Edvards jødiske slektninger.
-
Erik Skram skriver til Georg Brandes fra København. Han ønsker til lykke med at Brandes er blitt far til en datter, og forteller at han nettopp har ferdigstilt sin roman Gertrude Colbjørnsen.
Erik forklarer hvordan han strever med det siste kapitlet i romanen: han har måttet skrive det om flere ganger. Dette kapitlet foregår to år etter at romanens hovedhandling er slutt:
-
Erik Skram er 32 år gammel, og utgir romanen Gertrude Colbjørnsen i København. Han har allerede vakt ubehagelig oppsikt blant de dannede og konservative i miljøet han er vokst opp i med debuten Herregaardsbilder for to år siden, men nå er reaksjonen enda mer forferdet.
Bokhandlerne sender boken i lukket konvolutt med påskriften «Kun til Herren i Huset». Særlig sjokkerende finner man en scene der forfatteren lar sin heltinne, som er gift med en mann hun ikke elsker, beundre noen unge, nakne, badende soldater - riktignok på trygg avstand.
-
Erik Skrams roman Gertrude Colbjørnsen utkommer i København. Samme dag disputerer Edvard Brandes. Erik sender straks boken til Georg Brandes i Berlin med forsikringer om at den er forankret i den store mesterens råd og inspirasjon.
Han håper Georg vil anmelde den så snart som mulig.
Offentligheten venter også spent på romanen, man husker godt den pinlige affæren med debuten Herregaardsfolk.
-
Erik Skrams mor, som for tiden befinner seg i Malmø, er blitt oppmerksom på at Erik er i ferd med å utgi romanen Gertrude Cobjørnsen. Hun skriver dette brevet til ham:
-
Gunnar Heibergs lange dikt En soirée dansante, som er utgitt sammen med Hans Jægers avhandling om Kants fornuftskritikk, blir anmeldt i norske Dagbladet.
Anmelderen, som er professor i filosofi, mener diktet vitner om en ikke liten begavelse.
Heiberg selv tilbringer våren i Roma sammen med J. P. Jacobsen, Erik Skrams gamle skolekamerat.
Gunnar har fått penger til reisen fra sin inngiftede tante Margrete Vullum, som har stor tro på det han skriver og mener han bør se Italia og hente impulser.
-
Edvard Brandes unge kone Harriet Camilla Salomonsen begår selvmord i København ved å drikke filmfremkallingsvæske. Hun er 23 år gammel og har vært gift med Edvard i seks år. De har to døtre på tre og fem år sammen.
Harriet har den siste tiden vært svært ulykkelig på grunn av en kjærlighetsaffære med komponisten Victor Bendix.
Hendelsen blir neddysset kraftig i pressen. Det følgende året vil for Edvards del komme til å handle om å komme seg over sjokket, finne frem til et nytt liv som enkemann med to små barn, og dessuten kvitte seg med en elskerinne.
-
Bjørnstjerne Bjørnson og Karoline er i København etter er reise til Wien. Bjørnson er nettop blitt hedret av Hegel med en middag. Alle de unge forfatterne har vært med, og alt har vært morsomt og strålende. Brandesianerne, med Drachmann og Schandorph i spissen, hyller ham. Ved bordet skryter Bjørnson av at han har lært de norske bøndene å klare seg uten fanden. Han er i perlehumør, ikke minst siden Drachmann har tilegnet sin nye diktsamling Digt og Sang, som utkom i desember, til ham. Han syns Drahcmann er blitt utmerket gift, og at Erik Skram er en fin og ærlig mann.
-
Erik Skram er i folketellingen for København dette året oppført med bopæl i femte etasje i Nørrevoldgade 9.
-
Foreningen Bogstaveligheden blir stiftet i København. Det er en diskusjonsklubb som først og fremst består av radikale malere, men den har også forfattere som medlemmer.
Medlemmer er for eksempel Valdemar Irminger, P.S. Krøyer, Frits Thaulow, P.C. Asbjørnsen, Erik Skram, Holger Drachmann, Edvard og Georg Brandes, Sophus Schandorph og J.P. Jacobsen og Harald Høffding.
Det første møtet blir holdt hjemme hos xylograf Hendrixen, som er en vittig type, i hvert fall denne kvelden; herrene ler så de ligger på stolene.
-
Bernhard Alver, Amalies bror, som nå er 24 år gammel, går om bord i skipet Angelo med kurs mot Philadelphia, USA. Han har store personlige problemer, særlig med penger -- men han er også en vakker og vel likt ung mann som lett sjamrerer sine omgivelser. Han har arbeidet som kontorist i Kristiania.
Det kommer ikke til å gå så bra med ham i Amerika; han roter seg opp i fyll og spetakke, og blir også syk. o Han kommer til slutt til å bli sendt hjem igjen som hjelpeløs pasient.
-
Edvard Brandes har Edvard Brandes har forlatt sin forlovede Maria Heiberg i Paris. Han er lei av henne. Det takler hun dårlig; hun sender ham fortvilte brev.
-
Erik Skram begynner som redaksjonssekretær i Morgenbladet. Her skal han komme til å bli frem til 1883.
Dette året flytter han for seg selv. De siste årene har han bodd sammen med moren og sine to søstre Henriette og Emma, som er lærerinner ved Natalie Zahles skole for unge piker. De bor i skolebygningen på Nørrevold 9. I samme oppgang bor Natalie Zahle selv, og en rekke lærere ved skolen.
-
Herman Bang utgir romanen Haabløse slægter. Den handler om en aristokratisk familie som lider i håpløse nedgangstider. Romanpersonene i den har sterke likhetstrekk med familien Bang selv har vokst opp i; hovedpersonen er den siste mannlige etterkommeren av denne undergangsdømte slekten, og den stolte og tunge arven han bærer på er en stor belastning for ham. Den er umulig å komme fri fra. Han bestemmer seg for at det hans heltemodige forfedre utrettet i virkeligheten, skal han selv utføre på teatret. Men det går ikke så bra; han kommer fullstendig til kort som skuespiller.
-
Alexander Kielland flytter med familien til København, og villaen Hjortevang. Her skal de bli boende de kommende to årene. I København blir han mottatt med åpne armer av den radikale intelligentsia og er mye sammen med bl.a. brødrene Brandes, Erik Skram og J. P. Jacobsen.
-
Søren Krøyer tilbringer sommeren på Hirschprungs landsted, der han arbeider på et stort maleri av grossererfamilien som er ferdig i september. Deretter modellerer han flere fremtredende personer i gips. Han stiller ut flere bilder på Dansk Kunsthandels Maleriudstilling i København og blir opptatt som medlem i Bogstaveligheden, er forening som består av betydelige mannlige kunstnere og litterater. Erik Skram er en av dem. Georg Brandes en annen.
-
Georg Brandes, som i flere år har bodd i Berlin sammen med familien fordi han anses som for radikal for det dannede akademiske miljøet i København, skriver på en bok om litteraturens moderne gjennombruddsmenn. I den kommer det tydelig frem hva han mener må være kravene til en ny form for mandighet: Idealet er den opplyste, humane, radikale legen.
-
Erik Skram, som bor i København og jobber som redaksjonssekretær i det radikale Morgenbladet, står modell til et maleri av Lauritz Tuxen i form av en allegorisk takutsmykning på Fredriksborg slott. Han forestiller en renessanseridder. Erik er en staselig figur, og han lever et utstrakt sosialt liv blant sine radikale venner. Han er kjent som en stor kvinnebeundrer -- for ikke å si skjørtejeger.
-
I boken om det moderne gjennombruddets menn som Georg Brandes skriver på for tiden, fremstiller han sin mannlige forfatterflokk som den nye tids menn, som har de egenskapene som den nye tiden krever: vitenskapelighet, humanitet, seksualitet. Og her passer forfatteren Erik Skram som kvinneskildrer inn som hånd i hanske.
-
Johanne Luise Heiberg utgir brevvekslingen boken Peter Andreas Heiberg og Thomasine Gyllembourg. En beretning støttet paa efterladte breve. Den handler om skilsmisse- og utvisningsåret 1800. Mange blir engasjert i denne dramatiske historien fra et komplisert samliv. En av dem er forfatter og journalist Erik Skram.
-
I København har Edvard og Georg Brandes sammen med Viggo Hørup nå i et års tid drevet avisen Morgenbladet. Erik Skram er redaksjonssekretær. Det er Hørups og brødrene Brandes’ artikler som trykkes på avisens forside som gir den karakter og ideologisk retning, og så er det Eriks oppgave å ta seg av det vanlige nyhetsstoffet. Det er et stort og stressende arbeid å få samlet og redigert alt stoffet og annonsene innen typografene begynner å rope utålmodig om at det er på tide med trykkstart om kvelden.
-
Erik Skram er tilstede på et møte i foreningen Bogstaveligheden, en diskusjonsklubb for københavnske intellektuelle herrer. Det blir laget en tegning av de tilstedeværende. Tegningen viser Georg Brandes, Sophus Schandorph, Holger Drachmann, Edvard Brandes, Viggo Johansen, August Jerndorff, Herman Trier, J.P. Jacobsen, P.S. Krøyer, Karl Madsen, Pietro Krohn, Kristian Zahrtmann, F. Hendriksen, Karl Gjellerup, Otto Borchsenius, Hans Nic. Hansen, Martinus Galschiøt, Laurits Tuxen, Harald Høffding og Michael Ancher. Erik har påtatt seg arbeidet med å holde gruppen samlet.
-
Gunnar Heiberg flytter til København. Her skal han komme til å bo i over et år. Han får bo hos sin mors søster Othilie Hansen, som er gift med byens borgermester. Heiberg lever et ganske annerledes liv enn dem, og omgir seg med kunstnere og forfattere og journalister. Men ekteparet er ytterst tolerante, og de kommer godt overens.
Han går mye på teater, arbeider på Tante Ulrikke, og blir kjent med Erik Skram og hans krets. De hjelper ham med å finne forlegger til stykket.
-
I København grunnlegges Studentersamfundet i et møte i huset på hjørnet av Højbro Plads og Gammel Strand. De velger et navn som tilsvarer navnet på studentforeningen i Kristiania, og på samme måte som den norske foreningen knytter de seg til den mest frisinnede delen av Venstre. Kvinnelige studenter blir også invitert inn som medlemmer.
De skaffer seg noen lurvete lokaler i Badstuestræde, og her bygges det etter hvert opp et sterkt faglig fellesskap og kampvilje mot Højres stadig strammere politikk.
-
Amalies Müllers skillsmissebevilling fra August Müller utstedes. Loven har forlangt minst tre års separasjonstid. Etter en stund mister Amalie bevillingen, -- hun kan rett og slett ikke finne den i papirene sine. Dette kommer til å bli et problem når hun om et par år skal gifte seg med Erik Skram i København.
-
Amalie Müller står på reisefot til Bergen, og planlegger hvordan hun skal få møtt Erik Skram i hemmelighet før avreise. Planen er at det kan skje hos Olaf Thommesen.
-
Holger Drachmann skriver en sang med hentydning til det fransk-jødiske og usympatiske i uvennen Edvard Brandes' fremtoning. Han fremfører den på Aulestad-festen hos Bjørnson, og det blir startskuddet for at den blit spredt i den danske pressen.
Dette blir anledningen til Drachmanns brudd med det danske Venstre. Heretter oppfattes han som høyresidens skald. Erik Skram er blant dem som er svært forbitret over sin gamle skolekammerats utspill.
-
Amalie Müller skriver brev til til Erik: «Både deres telegram og brev har jeg fået, det sidste for et øieblik siden, og jeg takker dem for al den dvælen i tankerne ved mig, der ligger bagved, og har sendt begge dele frem. Alligevel vilde jeg ønsket at jeg intet havde hørt fra dem. For så havde det været lettere at få livet af det hele. Thi livet skal det lade. Jeg er bleven enig med mig selv, og jeg og mig selv har været ærlige og modige mod hinanden. Hvor det er underligt at jeg ikke skammer mig over at ha'e siddet der på dampskibet, og udleveret mig således.
-
Det plaskregner i Bergen. Erik Skram treffer blant annet bergenseren John Paulsen, som har vokst opp bare noen hus fra der hvor Amalie Müller og hennes brødre vokste opp. Paulsen er en av Amalies mange beilere, og en hyggpig gjest i hennes hjem i Kristiania.
Erik avlegger også et besøk på kontoret til avisen Bergens tidenes kontor. Her treffer han Kars og Halvorsen, noterer han i reisedagboken sin.
-
Amalie Müller skriver følgende i telegrammet: Redaktør Skram, Alexander Kielland Stvgr
Fra Christiania 26/8/82 kl. 1.40 em
Jeg er i Kristiania, hvor de treffer mig hjemme. Amalie Müller"
-
I telegrammet skriver Amalie følgende: «Skram
Alexander Kielland Stavanger
Fra Christiania 28/8/82 kl. 2 em
Har feber af at vente. Længes, men er gruelig bange. Amalie Müller"
-
Erik Skram er tilbake i Kristiania etter reisen han har gjort til Vestlandet. Vestlandsturen er del av hans oppdrag som korrespondent for Morgenbladet: det har hele tiden vært meningen at han skal sende reportasjer hjem, både fra dikterfesten og fra reisen videre, så etter dikterjubileet hos Bjørnson på Aulestad tok han farvel med Amalie og de andre vennene da dampskipet la til kai i Gjøvik, og derfra reiste han videre over fjellet til Lærdal i Sogn og videre til Bergen.
-
Klokken er halv to på formiddagen. Erik Skram sitter på hotellrommet sitt på hotell Astoria i Kristiania og skriver et avskjedsbrev til Amalie. Han har fått hennes beskjed om at hun ikke har tid til å se ham i dag fordi hun får gjester, og han har bestemt seg for å reise hjem til København uten å ta farvel.
Han har pakket kofferten sin, om to timer kommer de for å frakte den ned til dampskipet for ham. Han føler seg svært melankolsk. Foran ham ligger bildet av Amalie som hun har gitt ham. Han syns ikke det er helt heldig, skriver han, men det er jo henne.
-
Amalie Müller oppdager ar Erik Skram har reist fra byen tilbake til København uten å ta farvel med henne. Hun er knust, hun kan ikke fatte at han kan ha gjort noe slikt mot henne; at han, da han kysset henne der ute i entreen for ikke lenge siden, visste at det var for siste gang. Avreisen har kommet altfor brått på henne.
Da det gikk opp for henne hva som hadde skjedd, skar det som en kniv gjennom hjertet. Hun trodde hun skulle dø, skriver hun til ham. Hele kvelden har hun måtte være som Nora i Et dukkehjem; danse tarantellaen. Hun har drukket noe sterkt for å holde ut.
-
Amalie Müller få rvite at Erik Skrm har en elskerinnne der hjemme i København som han holder høyt. Hun er ute av seg av fortvilelse og gjør det slutt per brev.Amalie setter seg ned og skriver et svært langt brev der hun forsøker å forklare årsaken til sin fortvilelse, og hvorfor det nå aldri vil kunne blinoe mellom dem. Hun skriver:
-
Det begynner å bli klart for Amalie at omgivelsene har fått med seg mer av det som har foregått mellom henne og Erik i sommer enn hun har skjønt. Det er et problem at alle sladrer om henne nå, for det er viktig for henne å passe på ryktet sitt. Ingeborg og Frits Thaulow er nå på vei til København, og det er grunn til å tro at de kommer til å bringe ryktet med seg dit.
Amalie føler at hun må advare Erik. Hun skriver til ham:
"Kri.ania 7-9-82
-
Erik Skram skriver til Amalie Müller og insisterer på at hun tar feil når hun har gjort det slutt med ham på grunn av det han har fortalt om sin elskerinne Camilla.Han vil beile til henne igjen, skriver han, og forsøke om han kan vinne henne tilbake.
-
Amalie sender telegram til Erik Skram i København der hun gir beskjed om at hun må tenke seg om før hun vet hvordan hun skal forholde seg til sin forelskelse i ham.
Amalies telegram lyder:
"Skram
Nansensgade 34 – 4 Kbhvn
Fra Christiania 13/9/82 kl.9.05 fm
Skriver et Svar, naar jeg har tænkt mig ferdig, rimeligvis om en Dag eller to.
A M." -
Alexander Kielland skriver til Bjørnstjerne Bjørnson og taker for brevet han fikk da han nettopp var i Stavanger og hadde besøk av Erik Skram og befant seg i det han kaller midt i en virvel av Skram og elskov og hvite vester".
Han hadde nesten glemt hvor vakkert det er i Stavanger, skriver han. Han er i ferd med å bygge seg et hus ved Hafrsfjorden. Han har ikke råd, men han er stolt av sin lettsindighet.
-
Amalie Müller sitter i strålende høstsol og studerer bildet av Erik Skram og skriver til ham. Hun må innrømme at hver gang hun skriver til Erik tror hun at det er siste gang, skriver hun. Men så får han lokket henne i gang igjen med de kjærlige og interessante brevene sine. Hun er fremdeles svært forelsket, men hun har bestemt seg for at det fra nå av kun må være vennskap mellom dem; det må være noe intenkjønnsaktig mellom dem nå, det er det eneste som kan fungere, alt annet blir det bare rot med.
-
Amalie Müller har fått Erik Skrams brev der han misliker sterkt hennes relasjon til Bjørn Bjørnson, og forsøker å forbedre henne. Hun har ikke lyst til å la seg forbedre. Hun tror hun har det best ved å være som hun er.
Og det er ikke hun som har skrevet novellen "Rosen", om et forlovet par, som nettopp har stått på trykk i tidsskriftet. Den er det hennes venninne Mathilde Schjøtt som har skrevet. Det er ikke den typen skriving Amalie selv befatter seg med.
-
Erik Skram er frustrert over at han på grunn av flyttingen og travelhet på jobben ikke har tid til å svare Amalie ordentlig på hennes siste brev, der hun erklærer at hun at det er naturbestemt at hun er som hun er. Hva vet hun om hva som er naturbestemt? Hun har jo aldri erfart den kjærligheten som har mener han kan vise henne. Nå har hun jo nettopp en mulighet til å gjøre en erfaring som ikke likner på det hun kjenner fra før. Han kan ikke aksepetere ar hun ikke benytter seg av denne muligheten.
Erik Skram
Far
Fødselsdato
10 mars 1847
Fødselssted
Dødsdato
21 november 1923
Dødssted