Dato
31 august 1882

Erik Skram er tilbake i Kristiania etter reisen han har gjort til Vestlandet. Vestlandsturen er del av hans oppdrag som korrespondent for Morgenbladet: det har hele tiden vært meningen at han skal sende reportasjer hjem, både fra dikterfesten og fra reisen videre, så etter dikterjubileet hos Bjørnson på Aulestad tok han farvel med Amalie og de andre vennene da dampskipet la til kai i Gjøvik, og derfra reiste han videre over fjellet til Lærdal i Sogn og videre til Bergen. Så fortsatte han til Stavanger, hvor han har bodd hos Alexander Kielland i noen dager mens han spent har ventet på brev fra Amalie, om han kan komme på besøk til Kristiania.

Men i dag treffer han Amalie igjen. Han har tatt inn på Victoria Hotel, og her kommer hun på besøk til ham. De snakker dypt og fortrolig sammen på hotellrommet, vandrer gatelangs sammen, sitter på benken ved Amalies hus i Rosenborggaten om kvelden og snakker videre.

De er begge svært forelsket, men samværet deres er også frustrerende, for Amalie er svært opptatt, og har ikke så mye tid til Erik som han kunne ønske. Ofte kommer venner på besøk til henne, og hun er ikke villig til å avlyse avtaler, for alt mellom dem må være dypt hemmelig. Hun er skandalisert nok som hun er som separert kvinne, om det ikke også skulle begynne å gå rykter om at hun har en hemmelig affære på gang. 

Sted
Korrekturlest?
Ja
Kilde

Garton, J. (Ed.) (2002). Elskede Amalie. Brevvekslingen mellom Amalie og Erik Skram 1882-1883 (Vol. 1). Oslo: Gyldendal.

http://www.bokselskap.no/boker/elskedeamalie/brev1882