-
I Christiania opprettes ved kongelige resolusjon en midlertidig "Elementair-Tegneskole". Det er dette som etter hvert skal komme til å bli Statens Håndverks- og Kunstnindustriskole. Her skal Henrik Wergeland, Christian Krohg, Oda Krohg, Edvard Munch og mange andre kjente kunstnere komme til å få sin første tegneopplæring.
-
Henrik Wergeland holder talen Borgeraandens Triumfstøtte ved minnestøtten over den opposisjonelle statsråd Christian Krohg, som er død fem år tidligere. Han ankommer fra Eidsvoll til Christiania dagen i forveien og begynner feiringen av grunnlovsdagen i temmelig fuktige former, sammen med vennene Tønsager og Bjerregaard. Om morgenen på grunnlovsdagen må han låne festklær av stortingsbonden Haagenstad, og under stor tilslutning og med tusenvis av tilhørere til stede, holder han en flammende tale ved Krohgstøtten.
-
Christian Krohg blir født som nest eldste og eneste gutt blant fem søsken i Christiania. Moren er dansk prestedatter, faren kongelig fullmektig. Famlien tilhører det velstående borgerskap i Kristiania.
-
Christian Krohgs mor Sophie Amalia dør. Christian er åtte år gammel. Han har fire søstre. Heretter er det farens søster Marie som overtar ansvaret for husholdningen og oppdragelsen av barna.
-
Christian Krohg er snart ni år gammel. Moren hans er nylig død. Han har aldri sloss, for han har ingen bror, og er alltid sammen med sine søstre og deres venninner, og det blir man ingen slåsskjempe av. De fleste guttene i gaten der han vokser opp i i Christianias bedre strøk er eldre enn ham.
-
Gunnar Heiberg er fem år gammel og begynner på Nissen skole midt i byen. Familien har nå flyttet til Homanssbyen, som er en nybygd villaforstad med store hager. Først bor de i Gustavs gate og så i Oscarsgate. Deretter flytter de ned til byen til Møllergaten 17. Youngstorget fins foreløpig ikke, det er bare en stor bakke hvor østkantbarna aker på selvlagede kjelker om vinteren. Etter hvert flytter de til Akersveien 19. Gunnar har barn fra både østkant og vestkant som venner. Han regnes av lærerne som en pøbelgutt på skolen. Mens Christian Krohg anses som å være en flink og hyggelig elev
-
Christian Krohgs søster Nanna dør. Hun blir ni år gammel. Christian er femten. Som godt voksen mann skal han komme til å skrive om det tragiske dødsfallet hennes i den selvbiografiske teksten Sisten i boken Dissssonantser. Der kommer det til å gå frem at han som ung gutt bærer på en dyp følelse av å være skyld i Nannas død, og at han ikke klarer å være riktig til stede for henne på dødsleiet hennes. Han kommer til å kalle opp sitt første barn, født utenfor ekteskap med Oda Engelhart, etter henne.
-
Christian Krohg, som er sytten år gammel, tar eksamen artium ved Nissen skole i Kristiania, og begynner etter farens ønske å studere jus. Han besøker jevnlig J.F Eckersbergs malerskole i Kristiania.
-
Christian Krohg er blitt nitten år gammel, og søker om å få lov til å bruke en av modellene på skolen han går på, Den kongelige norske Tegneskole i Christiania, til å tegne etter. Det er maler han vi bli. Men hans far vil at han først skal studere juss. Så slik blir det.
-
Christian Krohg avlegger juridisk embetseksamen ved Universitetet i Christiania. I desember reiser han til Karlsruhe for å studere maleri.
-
Christian Krohgs far Georg Anton Krohg dør i Kristiania. Han blir 56 år gammel. Christian er tyve. Han har tre gjenlevende søstre; en eldre, og to yngre.
-
Frits Thaulow tilbringer dette året hjemme i Kristiania. Han er 27 år gammel nå, og samler et stort miljø av norske malere rundt seg. Familien etablerer seg på eiendommen Solhoug.
Om sommeren møtes de ute på familielandstedet Volvat, som hans far apotekeren, Harald Thauow, har fått bygget utenfor byen. Her kommer blant annet Eilif Pettersen og Christian Krohg.
Frits' mor Nina er en nær venninne av Bjørnstjerne Bjørnson, og faren en svært aktiv samfunnsdebattant og kunstmesen.
-
Christian Krohg kommer hjem til Kristiania denne våren. Han avtjener verneplikten sin som soldat på Gardermoen
-
Christian Krohg ankommer Berlin for å starte i Karl Gussows klasse på kunstakademiet. I Berlin er det i ferd med å utvikle seg et kunstnerisk, politisk og vitenskapelig sentrum etter at byen er blitt det nye keiserdømmets hovedstad etter Tysklands samling for fire år siden. Byens innbyggertall begynner å nærme seg en million nå, og har allerede for flere år siden passert Wien. Byen vokser eksplosjonsartet for tiden.
-
Oda Krohg (Otthilia Lasson) sin far Christian Lasson, regjeringsadvokat, kjøper Rammebråten på Hvitsten. Her bor familien om sommeren.
Stedet skal komme til å bli et sangomsust møtested for kunstnere som kommer på besøk: Frits Thaulow, som kommer til å male et bilde fra badehuet her, Nils Hansteen, Hans Jæger, Christian Krohg.
Rammebråten ligger ikke lenger fra Kristiania enn at Christian Lasson om sommeren lett kan komme ut hit etter arbeidet i Kristiania.
-
Christian Krohg får reisestipend og flytter sammen med vennen, maleren Klinger, i det såkalte Hungerturm i Berlin
-
Christian Krohg treffer Georg Brandes i Berlin og maler hans portrett. Han slutter som malereleve hos sin lærer Gussow, og utvikler seg til radikaler i det sosialt bevisst miljøet rundt Brandes og Max Klinger.I halvannen time hver dag i ni måneder maler han på et portrett av Brandes.
-
Christian Krohg bosetter seg i Kristiania igjen etter fire års studier i Berlin. Vennen Frits Thaulow vil ha ham med til Skagen, på nordspissen av Jylland, til sommeren. De planlegger å seile dit, og å bli der til utpå høsten.
-
Christian Krohg kommer til Skagen for første gang. Det er hans venn Frits Thaulow som har oppfordret ham til å ta turen. De to vennene ankommer i slutten av måneden, og Christian blir raskt en del av kusntnerkolonien her.
Han skal komme til å vende tilbake hit mange ganger i løpet av de kommende årene, og maler mange bilder her, blant annet av familien Gaihede, som holder til under ett tak i et lite fiskerhus i Skagen Østerby. Det er her på Skagen at Krohg skal finne det som gir ham hans kunstneriske gjennombrudd.
-
Christian Krohg og Frits Thaulow annonserer i Aftenposten at de vil starte malerskole for damer på Storthings Plads i Kristiania, i huset som kalles Pultosten.
En av Christians elever kommer om tre år til å bli Oda Engelhart. Da kommer hun til å være separert tobarnsmor. For øyeblikket er hun tyve år gammel, og forlovet med grosserer Jørgen Engelhart, som er åtte år eldre enn henne. De to skal gifte seg til sommeren. Pultosten og Krohgs atelier skal etter hvert også komme til å bli et viktig sted for Edvard Munch.
-
Søren Krøyer møter Christian Krohg for første gang under et utstilling i Göteborg. Han sier at han ikke setter særlig pris på Krohgs bilder, men tror nok de kan bli gode venner likevel.
-
Christian Krohg drar til Paris på reisestipend fra staten til Paris. I mars åpner den syvende og største impresjonistutstillingen, den studerer han ivirg. Etter dette oppholder han seg på Tjøme, Hvasser og Skagen
-
Christian Krohg og Frits Thaulow får sine første elever på maleskolen; Signe Scheel og Helene Gundersen. Neste vinter kommer de til å få sine første mannlige elever. Blant dem kommer Edvard Munch til å være.
-
Edvard Munch er en ung mann på nitten år som begynner på Bergsliens malerskole øverst i bygningen som kalles Pultosten, rett overfor Stortinget i Kristiania.
Bergslien er en bred og saftig og hjertelig vossing. Edvard maler blant annet et selvportrett, og utsikten over Olaf Ryes Plads på Grünerløkka.
En av Munchs medlever er Hans Heyerdahl, som han alltid skal komme til å holde høyt blant sine samtidige malere.
Christian Krohg kommer og går som lærer her i Pultosten.
-
Christian Krohg maler bildet Sovende mor i Skagen. Motivet er Tine Gaihede fra familien på SKagen som Krohg ofte benytter som modeller. Erik Werenskold kjøper bildet, men finner at mannen som sover i sengen Tine lener hodet mot, gjør komposisjonen for kompakt, og Krohg fjerner den. Barnet i vuggen er Niles Johan Gaihede.
-
Christian Krohg er i København og opplever å måtte fylle rollen som hanrei mellom Oda og Gunnar Heiberg.
Amalie Müller skriver om dette til sin venninne Helene Sandberg i Bergen.Hun har vondt av sin venn Christian.
-
Gunnar Heiberg skriver to store artikler om kunstnernes annen høstutstilling i Dagbladet. Han går skarpt ut mot de som kritiserer den nye kunsten, og gir uttrykk for begeistring for de nye forsøkene.
Han skriver på en innforstått måte om billedkunsten, og kommer med en teknisk innsigelse mot et bilde av Christian Krohg av en dansk fiskerfamilie, samtidig som han roser Krohgs evne til å få frem stemningen i rommet på bildet.
Heiberg skriver også informert og positivt om to landskapsbilder av Frits Thaulow og Gerhard Munthe.
-
Oda Engelhart begynner på Christian Krohgs maleskole, sammen med Ragnhild Thrane og Sara Hornemann.
-
Henrik Pontoppidan skriver en artikkel i det danske tidsskriftet Ude og Hjemme. Her beskriver han livet i fiskerlandsbyen i Skagen slik det fortoner seg når fastboende og tilreisende kunstnere lever side om side:
-
Christian Krohg underviser ved en nyopprettet malerskole i Kristiania sammen med Hans Heyerdahl og Erik Werenskiold.
-
Peder Severin Krøyer, som nå er 33 år gammel, blir i København oppsøkt av den sytten år gamle Marie Triepcke, hun vil ha privatundervisning i malerkunsten. Kvinner har ikke adgang til Kunstakademiet, så dette er Maries eneste mulighet til å få undervisning.
Søren tar i mot henne og venninnen Ida Hirschrpung i sitt atelier og viser dem rundt. Om noen år kommer han og Marie til å gifte seg.
-
Oda Engelhart utvikler i løpet av dette året et kjærlighetsforhold til sin malerlærer Christian Krohg. Oda har to barn, Sascha og Ba, og bor for seg seg med dem i en enkel leilighet i Pilestredet. Christian maler et portrett av henne der hun intenst studerer et fotografi. Christian er kjent for å benytte fotografi i sine malerier på denne tiden.
-
I Kristiania arrangeres for tredje år på rad kunstnernes høstutstilling. Rundt 70 kunstnere er represenert, med til sammen 174 bilder. En av dem er Paul Gauguin, som er Frits Thaulows svoger. Han bidrar med et bilde av sin kone Mette i selskapsdrakt, med gule hansker, og med et bilde med blomstermotiv. De gjør inntrykk på den unge Edvard Munch.
-
Christian Krohg er for første gang på besøk hos Amalie Müller i Kristiania. Hun skriver i brev til Erik Skram: "Imorgen skal jeg ha fremmede; Gud give du kunde være med. Det blir vist nokså fornøieligt, fordi at Blehrs som jeg skulde ha til nogle bergenske venner, spurgte om de måtte få lov at komme og tage med de mennesker som de havde indbudt til sig, og så slå vore retter og vor vin sammen. Jeg sa straks ja, og nu er der kommet 2 kurve fulde.
-
Christian Krohg og Gunnar Heiberg ser ut til å trives godt i selskap hos Amalie Müller. I dag skriver hun i brev til Erik: «Her var så hyggeligt på søndag; de blev til ¼ over to, så kan du selv tænke dig til. Og så kom et par af dem, de der skulde reise, igjen til frokost næste dag, og det havde Krogh og Heiberg fået nys om, og kom listende med. Da var det endnu livligere, tror jeg næsten, og så blev vi alle budne i aftenselskab hos en af dem som var her, så det gik i et kjør de to dage.»
-
Frits Thaulow skriver et brev til Edvard Munchs far, korpslegen Christian Munch. Formålt med brevet er dobbelt: å forsikre Christian om sønnens talent, og å betale for en reise til Paris så Edvard kan få se "Salonen", som uten sammenlikning er den største kunstbegivenheten i Europa.
Thaulow har drøftet saken med Christian Krohg, som er enig i at dette unge talentet nå trenger å komme seg ut. Det vil utvikle ham, og lære ham å være flittig, mener han. Han understreker at reisen kun skal ha kunstnerisk utvikling som mål.
-
Oda Engelhart (Lasson) er gravid for tredje gang på fire år. Faren er Christian Krohg. Skandale må unngås, Odas far Christian Lasson må skånes, for hun er ikke offisielt skilt fra Jørgen Engelhart. Separasjonstiden er tre år.
For å redde situasjonen reiser Oda og Christian til Belgia, der Christian deltar på verdensutstillingen i Antwerpen om sommeren. Odas opphold blir kamuflert som studietur.
-
Edvard Munch flytter med familien til en romslig hjørneleilighet på Schous plass på Grünerløkka.
Edvard trenger plass til arbeidet sitt. Han maler nå hjemme på egenhånd, og også sammen med unge kunstnere i atelieret Pultosten ved Stortingsplass, hvor de får gratis korreksjon av Christian Krohg.
Han skal imidlertid etter hvert komme til å få et anstrengt forhold til Krohg, og unngå å fortelle at Krohg en gang har vært hans lærer og gode hjelper.
-
Christian Krohg maler et bilde av Kalle Løchen, Edvard Munch, Constance Brun (skuespiller) og Oda Krohg (Otthilia Engelhart) på sitt atelier i Pultosten på Stortings plass i Kristiania.
I januar i fjor ble Oda Engelhart elev av Krohg og det har utvikle seg et forhold mellom de to. Oda, som har to barn fra før, er blitt gravid.
I april dette året resier de to til Antwerpen og blir boende i Belgia i fem måneder. I denne perioden føder Oda datteren Nana. hun blir oppkalt etter Christians søster som døde som barn, og satt bort til en belgisk familie.
-
Edvard Munch ankommer Paris fra Antwerpen, hvor han har sett den store verdensutstillingen, hvor Norge er representert med over 50 kunstnere.
Også Munch har med et bilde. Det er Christian Krohg som har fått oppdraget med å henge opp utstillingen, og han har vært nokså systematisk i å favorisere de moderne friluftsmalerne, fremfor den tradisjonelle, atelierbaserete arbeidsmåten, «düsseldorferne». Det er det blitt mye brudulje ut av.
Munch har vært alvorlig syk denne våren.
-
Oda Engelhart, som er høygravid, har reist sammen med barnefaren Christian Krohg på en kamuflert studietur. Christian deltar på Verdensutstillingen i Antwerpen.
-
Oda Krohg (Otthilia Engelhart) føder sitt tredje barn, en datter i Brüssel. Faren er Christian Krohg. Oda er fremdeles gift med Jørgen Engelhart, og fødselen må holdes skjult av hensyn til faren hennes, regjeringsadvokaten.
Datteren får navnet Nana, etter en søster av Christian som døde da hun var ni. Hun blir plassert hos fosterforeldre. De har reist hit sammen under dekke av en stor kunstutstilling.
Odas barn med Engelhart kalles Sasha og Ba. De bor hos hennes familie på Lassonløkken i Kristiania.
-
Denne høsten kommer Christian Krohgs bohemroman Albertine ut. Den handler om en ung arbeidekvinne som med en blanding av gru og lyst opplever å bli trukket mot livet i byen, der hvor hennes søster tidligere var prosituert. Hun blir til slutt offer for kynsike overgrep fra bedrestilte menn, og fra en politimann.
Albertine ender selv i prostitusjon.
-
Arne Garborg utgir romanen Mandfolk. Det er hans mest naturalistiske bok. Her skildrer han hvordan det erotiske, det politiske og det religiøse livet leves i hovedstaden.
Romanen åpner på en fest i Kristiania Arbeidersamfund. Her er fulle studenter hvor man snur seg, og leseren får følge tankene og følelsene til en av dem. I løpet av romanen går han i hundene. Den unge studenten er forelsket i en ung og vakker kvinne, men han har liten tro på seg selv. Han bor på hybel hos Daniel Braut fra romanen Bondestudentar.
-
Christian Krohg holder et foredrag i Kristiania der han hevder at billedkunsten er uunnværlig for ethvert fremskritt i menneskenes utvikling. Tiden maler sitt eget bilde mener han, en bilde av menneskeheten, laget av diktere, vitenskapsmenn og billedkunstnere. Malerne skildrer det ytre miljøet, og de gjør det så man kan se det enda bedre enn dikterne kan.
-
Hans Jæger og Christian Krohg kommer kjørende i hestedrosje til fengslet i Kristiania, der Jæger skal tilbringe 60 dager som et resultat av dommen mot hans skandaliserte roman Fra Kristiania-Bohêmen. Cellen er 2 X 4,79 meter stor, men veggene er tre meter høye.
-
Hans Jæger og Christian Krogh utgir første nummer av bladet Impressionisten, som er et undergrunnsblad i Kristiania. Hans Jæger har nettop sonet ferdig dommen etter beslagleggelsen av Fra Kristiania-Bohêmen, og Christian Krohg venter på beslagleggelsen av sin roman Albertine.
-
Hans Jæger løslates fra fengselet i Kristiania. Samme dag utgis Christian Krohgs roman Albertine, og blir beslaglagt av politiet. Av et opplag på 1600 lykkes det imidlertid bare å beslaglegge 439 eksemplarer. I løpet av noen uker kommer ca 850 esemplarer til å være i omløp i Norge, 300 i Sverige og ca 50 i Paris.
Christian Krohg maler også tidligere dette året et stort oljemaleri med en scene fra boken, der hovedpersonen Albertine er på vei inn til Kristianias politilege for den gynekologiske undersøkelsen som alle kvinner som mistenkes for prositusjon underlegges.
-
Ragna Nielsen skriver om Christian Krohgs skandaliserte romaen Albertine i Dagbladet. Hun er anerkjennende til Krohgs prosjekt om å avdekke urett gjort mot kvinner, og de samfunnsmessige forholdene som ligger til grunn for prostitusjonen.
Dette synet på prostitusjonen og dens årsaker er noe kvinnebevegelsen kan støtte, etter hennes syn, i motsetning til bøkene til Hans Jæger og Arne Garborg, som berører samme tema. Dette er oppbyggelig. Det er Jægers og Garborg bøker ikke, slår hun fast.
-
Georg Brandes skriver et begeistret, åpnet brev til Christian Krohg i forbindelse med hans roman Albertine. Det trykkes i danske Politiken.
-
Amalie Skram har lest Christian Krohgs roman Albertine. Hun skriver i brev til sin venn Arne Garborg: «Kroghs bog er over al beskrivelse god og dejlig. Hils ham og sig at den vil jeg skrive om. Skram hilser».
-
Christian Krohg maler bildet Østenfor sol og vestenfor måne. Det viser Oda Engelhart, som han har et forhold til, og som har flyttet fra sin mann og bor i en leilighet i Industrigaten i Kristiania. Oda sitter på sengekanten og leser for barna Ba og Sasha.
-
Nils Collett Vogt fra Kristiania er blitt 23 år gammel og får med venners hjelp fått utgitt en diktsamling i København. Den vekker en del oppmerksomhet for tiden. Han skal siden komme til å skrive en erindringsbok der han tenker tilbake til denne tiden i den danske hovedstaden, og møter han har hatt med blant annet Amalie Skram, som for øyeblikket er svært opptatt av ham.
-
Amalie Skram får utgitt sin pamflett Om Albertine, et forsvar for hennes venn Christian Krohgs bok. Den blir utgitt av den radikale bokhandleren Huseby i Kristiania. Det er en seksten siders tekst som roser Krohgs bok som den aller største skrivekunst.
Hun sammenlikner romanen med Dostojevskijs roman Fattige folk, som tydeligvis har gjort sterkt inntrykk på henne, og som etter hennes syn muligens rangerer enda høyere på rangstigen hennes over stor skrivekunst.
En annen sammenlikning hun trekker er til Mosebøkene i Bibelen.
-
Frits Thaulow bor på Grini sammen med familien. Han er med på å stifte Bildende Kunstneres Fagforening etter å ha brutt med Kunstnerforeningen, som han mener er blitt en ren selskapsklubb. Han er også skeptisk til Kristiania-bohêmen, og dermed også til Christian Krohg. Deres vennskap blir brutt, bruddet skal komme til å vare i ti år.
-
Henrik Ibsen skriver i et brev til Ludvig Meyer at han har mottatt Christian Krohgs roman Albertine, men at han ikke kommer til å lese den. Hans Jægers bok Fra Kristiania-Bohemen har han kun bladd i, kan han fortelle.
-
Henrik Ibsen skriver til bokhandler Lund og ber ham skaffe ham Arne Garborgs roman Mandfolk, som han gjerne vil lese, selv om den er skrevet på målet, som han i utgangspunktet ikke kan fordra. Han kan også fortelle at han nå har lest Hans Jægers nye bok om Kristiania-bohêmen. Den syns han er rå. Christian Krohgs Albertine vil han derimot ikke lese.
-
Christian Krohg stiller ut sitt store maleri Albertine i Politilægens Venteværelse i Kristiania. Deretter sendes bildet til Stockholm, Malmö, Göteborg, Kristiansand, Bergen, Trondhjem og København.
Maleriet er en illustrasjon til hans romanen Albertine, som kom ut i fjor og ble beslagtlagt av politiet rett etter utgivelsen. Den handler om en ung jente fra fattige kår i Kristiania, en sypike, som gjennom ulykkelige tildragelser blir ført inn i prostitusjonen.
-
Edvard Munch, som nå er 24 år gammel, og preget av lang tids sykdom og et anspent familieliv hos faren, søsknene og tanten hjemme i leiligheten på Schous plass, treffer Hans Jæger på Grand kafé på Karl Johan i Kristiania.
Munch syns det er vanskelig å løsrive seg fra den dypt religiøse og noen ganger overspente faren, som er militærlege Også all omsorgen fra tante Karen er vanskelig å forholde seg til når man samtidig vil leve et fritt liv -- særlig et fritt kjærlighetsliv.
-
Christian Krohg vekker oppsikt i Malmø med sitt maleri av Albertine i politilegens venteværelse. Erik Skram skriver i brev til Amalie Skram:
«Idag har Carl Madsen skrevet en Artikel om Kroghs Billede i Politiken, jeg har ikke læst den, jeg ser blot, at han råder alle Venner af Kunst til at tage over til Malmø i denne Uge for at se på Billedet. Får jeg Råd gør jeg det. Husk at Du kan købe Politiken i Kristiania i Aviskioskerne.»
-
Frits Thaulow, Amalie Skrams gode venn, står i spissen for å arrangere Kunstnernes Sommerfest i Slottsparken i Kristiania, på det som kalles Borgen. Det er et storslått arrangement, organisert med oppfinnsomhet og mot.
De leier Nisseberget og omskaper det til en stor middelalderborg med ringmur og skyteskår og kanoner som peker ned på Karl Johan. På grunn av sin store personlige popularitet får Thaulow med seg mange av byens beste borgere som beskyttere for arrangementet.
-
Hans Jæger dømmes i byretten i Kristiania til 150 dagers arrest og en bot på 1600 kroner for å ha distribuert sin bok om Kristianiabohemen under dekke av tittelen Julefortællinger i Sverige. Boten er åtte ganger høyere enn hva Christian Krohg har blitt i lagt i forbindelse med rettssaken om Albertine-boken. Og fengselsstraffen er mer enn dobbelt så lang som forrige gang.
Jæger appellerer dommen straks til Høyesterett.
-
Hans Jæger skriver et trist og inderlig brev til sin venn Christian Krohg fra Sandøsund. Han skriver om hvor mye han savner broren sin, Robert. I går kveld fikk han brevet om at han var død. Han satt ute på trappen, og da han åpnet det, så han at det hadde svarte render, altså at det var et sørgebrev.
Denne høye, vakre, slanke broren hans, som gikk så livsglad omkring og lo himmelhøyt av alt som liknet mismot. Som alltid sa med et strålende smil: Hver lykkelig situasjon i livet vender alltid tilbake, men alltid i en forbedret skikkelse.
-
Amalie og Erik Skram følger fra sin godt informerte utkikkspost i København ivrig med på utvklingen i Albertine-saken i Kristiania, og på alt sladderet rundt den lille gruppen som kan kalles Kristiania-bohemen. Albertine-saken handler om beslagleggelsen av Christian Krohgs roman om sypiken i Kristiania som ender som prostituert på grunn av en politimann som forfører henne og forgriper seg på henne.
-
Hans Jæger har reist til Paris for å slippe unna fengselsstraffen i forbindelse med Fra Kristianiabohemen. Når Oda Engelhart får høre det, blir hun svært opprørt og ulykkelig. Hun skriver et brev til Jæger om hvordan hun føler det.
I boken Syk Kjærlighet, der Oda har fått navnet Vera, beskriver Jæger brevet og sin reaksjon på det slik:
"BREV FRA VERA
Lørda aften
-
Christian Krohg tilbringer denne vinteren i København. Han kommer ofte på besøk hos Erik og Amalie Skram, og alltid snakker han om Hans Jæger. Den unge Nils Collett Vogt, som er mye sammen med Krohg og ekteparet Skram denne vinteren, skal siden komme til å skrive dette om Krohgslik han fremstår denne vinteren:
-
Hans Jæger er kommet til Paris. I boken Syk Kjærlighet beskriver han denne dagen slik:
"Tre uker efter. (15de december 87).
Jei er flyttet op i et lite smalt smug som strax nedenfor munder ut paa Boulevard Clichy. Der bor jei i en liten portnerstue, litt større enn et hunnehus, som ligner en liten kahyt og staar for sei sell alene, fremme ve ingangen til den lille plassen foran huset.
-
Christian Krohg er i København fra januar til april. Han har mye kontakt med Erik og Amalie Skram og de andre kunstnerne i deres krets i denne perioden. Så reiser han videre til Brüssel, og siden til Skagen, hvor blant annet Søren Krøyer oppholder seg og maler. I denne perioden er han en aktiv deltaker i debatten om den nye kunsten og hav den skal være. Han skriver i artikkelen "Det ene fornødne i kunsten" at man skal male slik at man griper, rører, forarger eller gleder den store hop nettopp ved det samme som har gledet, rørt, forarget eller grepet deg selv.»
-
Hans Jæger er i Paris Han ligger i sitt lille, mørke losji, som han kaller kahytten og skriver brev til sin venn Christian Krohg (som har fått navnet Bjørck i teksten under). Han kjeder seg. Han skriver om hvordan det er å leve i Paris. Han prøver å beskrive alt så nøyaktig han kan.
"Fjorten dage senere. (2den Januar 1888)
Brev til Bjørck
Kjære Bjørck!
-
Christian Krohg maler denne våren et portrett av Oda på Hvitsten, der hennes familie har sitt sommersted. På bildet har Oda hendene i siden, hun ler mot ham, kjolelivet er lysende rødt, hun har en bløt hatt på hodet, som en slags glorie. Krohg maler bildet utendørs, og holder det først innelåst i et skap på Rammebråten, som sommerstedet heter, for at Hans Jæger ikke skal få se det.
Edvard Munch skal siden komme til å bruke dette portrettet av Oda som forelegg for sitt portrett av henne i raderingen "Kristianiabohemen" i 1895.
-
Erik Skram skriver en lang og omfattende oversiktartikkel om ny skandinavisk litteratur i tidsskriftet Tilskueren i København. Den er et forsøk på å gripe hva det er som foregår på det litterære feltet for tiden, og sier mye om hans litteratursyn.
Det som trengs, er fri, modige diktere som skriver om farlige emner, mener han. Og det er bedre miljø for slikt i Norge enn i Danmark. Han skriver blant annet om sine venner Hans Jæger, Christian Krohg, den unge nordmannen Nils Collett Vogt, Jonas Lie og Alexander Kielland.
-
Christian Krohg (som har fått navnet Bjørck i teksten under) er i Paris sammen med Oda Engelhart. Hans sender telegram til Hasn Jæger og inviterer ham til å møtes.
I boken Syk Kjærlighet gjengir Jæger telegrammet
"Tre uker efter (9de Mai 88)
CARTE TÉLÉGRAMME
Kjære ven.
Vi spiser idag i den store Duvallen ligeved Palais-Royal kl. 1, sansynlivis nedenunder. Forresten bor jei i Rue Monthyon (tværgade til Rue Faubourg-Montmartre) men det maa du ikke fortælle til noen, jei er her incognito. Hvis vi ikke træffes læg brev i Regencen.
-
Oda Engelhart skriver til Hans Jæger. Hun og Christian Krohg er på vei hjem fra Paris. I boken Syk Kjærlihet beskriver Jæger brevet slik:
"Fjorten dage senere (24de Mai 88)
Naa er jei naad ombôr i Alfa — au revoir kjære kjære Dem Hans Jæger — jei kan ikke glemme det bedrøvete ansigte Deres, aldri aldri! Di maa la mei faa se Dem igjen — hører Di — husk paa det er synn paa mei ossaa.
M’ami bien aimé,
Deres Vera.
Husk paa at jei dør af sorg hvis jei ikke faar se Dem."
-
Erik Skram skriver en ny, stor oversiktsartikkel om skandinavis litteratur i tidsskriftet Tilskueren. Her anmelder han sine venner Edvard Brandes og Arne Garborgs siste skuespill, og skriver også om Christian Krohgs roman En Duel, som handler om opplevelser som han selv hans venn Bjørn Bjørnson har hatt i studentmiljøet i Berlin, der den syttenårige Bjørn studerte musikk og den langt eldre Christian maleri.
-
Oda Engelhart skriver to brev til Hans Jæger denne dagen. Hun er i champagnerus. I boken Syk Kjærlihet gjengir Jæger brevene slik:
"To dage senere (Sønda 10de juni 88).
Modtat tre breve fra Vera, det første skrevet paa et gullkantet kort.
Første Brev Fra Vera:
Tirsda formidda 5/6.
-
Hans Jæger sitter i Paris og skriver til Oda Engelhart. Han forklarer henne hvorfor det vil være helt umulig for ham å leve i en kjærlighetstrekant med henne og Christian Krohg. Det vil være umulig for henne å elske ham, for han er syk, syk i hjernen, betror han henne, og hun ville jo i alle fall vært nødt til å forsørge ham, i den forfatningen som han ville komme til å være.
-
Hans Jæger er i Kristiania. Han er lykkelig. Alt er godt mellom ham og Oda. Han bor hos sin venn Haakon Nyhuus (som har fått navnet Gaarder i teksten under), som har en liten leilighet med blåmalt stue i Akersveien 19.
Han treffer Edvard Munch på gaten.
Han beskriver denne fine sommerdagen slik i boken Syk kjærlihet:
"Dagen efter (Tirsda 26de Juni 88)
Jei vaagner ve daggry paa Gaarders sofa, og staar i samme nu me et spring mitt paa gulve me begge hænder for bryste og ser mei skjælvende gla omkring i den lille blaamalte stuen —:
-
Hans Jæger og Oda Engelhart tilbringer en komplisert natt sammen i Akersveien 19 mens Christian Krohg (som har fått navnet Bjørck i teksten under) er på vei hjem til Kristiania fra København. Jæger kjemper fortvilet for å lykkes i sengen med Oda (som har fått navnet Vera) , og plages av dårlig samvittighet overfor sin venn Christian Krohg, som han ikke vet om Oda har fortalt om forholdet de to har innledet.
I sin bok Syk kjærlihet beskriver Hans Jæger hendelsene dette døgnet slik:
"Aftnen efter. (Onsda 4de Juli 88).
-
Christian Krohg, som er på besøk hos Oda Engelhart på Rammebråten i Hvitsten, kommer om morgenen inn i Jensines stue i Emmerstad, der Hans Jæger, Haakon Nyhuus og kameratene ligger og sover på flatseng. Oda har fortalt ham om forholdet hun har til Jæger nå. Hun har også fortalt at hun har lovet Jæger å hjepe ham å ta livet av seg.
Jæger beskriver dagen slik i boken Syk kjærlihet:
"Maarenen efter. (Freda 6te Juli 88)
-
Hans Jæger og kameratene hans er i Kristiania, hos serverignsstedet Gravesen ved studenterlunden, og drikker. Jæger forstår at Christian Krohg ikke kommer til å reise til Oda i Hvitsten i dag. Når kameratene sier de vil ta en tur nedover, vil han være med.
Han beskriver dagens hendelser slik i boken Syk kjærlighet:"Dagen efter (Sønda 8de Juli 88)
-
Christian Krohg er svært ulykkelig på grunn av den kompliserte situasjonen mellom ham selv, Hans Jæger og Oda Engelhart. Han har sendt et brev til Oda der har forteller at han går rundt og tar farvel med alle steder han er glad i.
Han sammenlikner henne og Jæger med to jerngryter, mens han selv er laget av leire, og blir knust mellom dem.
Oda forteller om brevet til Jæger denne formiddagen, mens de sitter sammen med Haakon Nyhuus og Odas søster og kjeder seg i Emmerstad ved Hvitsten.
-
Oda Engelhart har fått et dramatisk telegram fra Christian Krohg, som er i Kristiania. Det forteller om sykdom og galskap, sjalusi og fortvilelse. Han er langt nede nå.
Hans Jæger, som holder til på Emmerstad, ikke langt unna, og bare har det ene ønsket å få være så mye som mulig sammen med Oda, er ikke særlig glad for at hun nå må ta imot Christian. Han skriver dette om hendelsene i boka Syk kjærlihet:
"Dagen efter. (Tirsda 10de Juli 88).
-
Oda Engelhart og Christian Krohg kommer sammen med venner til Emmerstad ved Hvitsten, hvor Hans Jæger og Haakon Nyhuus holder til. Oda virker glad og fornøyd, mens Christian er svært alvorlig. Oda sniker seg til et kort øyeblikk alene sammen med Jæger før de drar tilbake til Hvitsten. Jæger beskriver det slik i boka Syk kjærlihet:
"Dagen efter. (Onsda 11te Juli 88).
-
Amalie Skram har skrevet et hylningsbrev til Oda Engelhart. Oda er på Lassonsfamiliens sommersted på Rammebråten på Hvitsten sammen med Hans Jæger og leser et brevet høyt for ham.
Christian Krohg er tilbake fra København nå. Han har vært mye sammen med Erik og Amalie Skram der nede, og han har blant annet lest noe Oda har skrevet høyt for Amalie. Det er dette som har gjort Amalie så begeistret.
-
Søren Krøyer feirer sin 37-årsdag i Skagen med stor festivitas. Han gjør ferdig sitt storslåtte maleri «Hip, hip Hurra!». Han gjennomgår også en streng kur mot syfilis for tiden, hvor han får kvikksølv.
-
Frits Thaulow skriver til sin venn Erik Werenskiold om hvor lei han er av av de snevre kunstforholdene i Kristiania for tiden. Mest lei er han av at det ikke fins bedre samhold blant kunstnerne. Han gidder ikke lenge å være sendebud mellom Paris og Kristiania, skriver han. Gjennom sin virksomhet i den eldre Kristiania Kunstnerforening har han håpet at det kunne oppstå et bredere kunstnermiljø i Norges, og at teaterfolk, musikere og arkitekter ville gjøre felles sak med billedkunstnerne. Men tiden ser ikke ut til å være moden.
-
Oda Engehart vil dø. Christian Krohg har endelig forstått at forholdet mellom henne og hans Jæger er seksuelt, ikke bare en kameratskap. Hun trodde han hadde forstått det lenge, men det har han altså ikke. Begge er i følelsesmessig oppløsning. Oda har skrevet til Jæger og bedt ham gi henne flasken med morfin han har, så hun kan ta livet av seg med den.
Jæger får panikk. Det går opp for ham at Oda faktisk kan dø.
Jæger beskriver hendelsene denne dagen lsik i sin bok Bekjendelser:
"Dagen efter. (Manda 30te Juli 88)
Klokken er elve om aftenen.
-
Edvard Munch skriver til Arne Garborg og beklager at han ikke kan komme på besøk. Han er blakk -- så til de grader at han heller ikke aner hvordan han skla komme seg til sin far på Tjøme. Foreløpig håper han bare på at han skal treffe på en kamerat som kan låne ham en sofa for natten.
-
Christian Krohg gifter seg med Oda Engelhart, født Lasson, i Kristiania. Hennes skilsmisse fra hennes første ektemann, Jørgen Engelhart, er endelig orden. Med ham har hun to barn, Ba og Sasha. Med Christian har hun datteren Nana.
Nana bor i Belgia, hvor hun ble født i hemmelighet. Hun er oppkalt etter Christians søster, som døde da han var liten.
Etter brullypet reiser brudeparet til Skagen. Her planlegger de å bli frem til desember.
-
Nygifte Oda Krohg skriver til Hans Jæger fra Skagen, der hun befinner seg sammen med Christian Krohg. De er på bryllupsreise. Hun skriver at hun nå er kommet så langt fra ham at hun forstår at hun kan komme til å klare seg uten ham nå.
Hun har bestemt seg for å gjøre alt hun kan for å feste seg til Christian, skriver hun. Barna Ba og Sasha har hun latt være igjen hos sin far.
-
Det syvende nummer av bladet Impressionisten utkommer i Kristiania. Etter at Christian Krohg giftet seg med Oda, er vennskapet mellom de to redaktørene Christian Krohg og Hans Jæger nå blitt temmelig kjølig, og Jæger står alene som utgiver av bladet i dette nummeret.