Image
Krohg, C. (1887). Albertine i Politilægens Venteværelse.
Dato
1886

Denne høsten kommer Christian Krohgs bohemroman Albertine ut. Den handler om en ung arbeidekvinne som med en blanding av gru og lyst opplever å bli trukket mot livet i byen, der hvor hennes søster tidligere var prosituert. Hun blir til slutt offer for kynsike overgrep fra bedrestilte menn, og fra en politimann.

Albertine ender selv i prostitusjon.

Boken styres av en naturalistisk undergangslogikk. Kvinneoffentligheten skal imidlertid vise seg å gå god for romanen, de omdefinerer den til en indignasjons- og protestroman i pakt med deres egen estetiske og kvinnepolitiske forventningshorisont.

Margrete Vullum vekker oppsikt ved å gå ut med et forsvar for romanen under fullt navn. Hun kaller den en deilig bok, og ser den som et entydig innlegg i kampen som særlig kvinnene førte og prostitusjonslovgivningen.

Kvinneoffentligheten får støtte fra den nyetablerte arbeiderbevegelsen, og det blir holdt demonstrasjoner i forbindelse med romanen.

Resultatet blir etter hvert at det såkalte reguleringssystemet som fungerer som en offentlig legitimering av prostitusjonen, blir avskaffet.

Sted
Korrekturlest?
Ja
Kilde

Iversen, I. (1993). Når driften truer. En norsk kvindeoffentlighed vokser frem. Faderhuset: 1800-tallet. I.-L. Hjordt-Vetlesen and E. Andersen. København, Rosinante/Munksgaard. 2. s. 444