Galleri

 • Holger Drachmann besøker Skagen sammen med Frits Thaulow. Holger er 26 år gammel, Frits er 25. Begge er marinemalere. Og begge skal komme til å bli gode venner av Amalie. Holger og Erik har gått på skole sammen.

 • Holger Drachmann og Frits Thaulow er i Skagen og drikker vin på Brøndums hotell. Fra dette året regnes det skandinaviske kunstnerkolonien. Drachmann vender med jevne mellomrom tilbake til Skagen, der han slår seg ned for godt i 1902.

 • Christian Krohg bosetter seg i Kristiania igjen etter fire års studier i Berlin. Vennen Frits Thaulow vil ha ham med til Skagen, på nordspissen av Jylland, til sommeren. De planlegger å seile dit, og å bli der til utpå høsten.

   

 • Christian Krohg kommer til Skagen for første gang. Det er hans venn Frits Thaulow som har oppfordret ham til å ta turen. De to vennene ankommer i slutten av måneden, og Christian blir raskt en del av kusntnerkolonien her.

  Han skal komme til å vende tilbake hit mange ganger i løpet av de kommende årene, og maler mange bilder her, blant annet av familien Gaihede, som holder til under ett tak i et lite fiskerhus i Skagen Østerby. Det er her på Skagen at Krohg skal finne det som gir ham hans kunstneriske gjennombrudd.

 • Christian Krohg oppholder seg på Skagen, der han får sitt kunstneriske gjennombrudd med bl.a. maleriet Babord litt.

 • Frits Thaulow har med sin kone Ingeborg og barna i seilbåten på en tur over Skagen til Gøteborg. Drachmann er med, og alle er fulle unntatt Ingeborg. Etter turen innleder Drachmann et forhold til Ingeborg. Han kommer siden til å hevde at det er hun som oppsøkte ham, ikke omvendt.

 • P.S. Krøyer kommer til Skagen for første gang. Det er hans venner, ekteparet Ancher, som varmt har anbefalt stedet. Søren kommer om noen år til å male et berømt bilde fra kunstnerlivet her. Man er virkelig gode til å lage selskaper.

  Selv preges han av sterke både opp- og nedturer i sinnsteming.

 • Søren Krøyer stiller ut på Salongen i Paris. Herfra reiser han videre til en utstilling i Wien, hvor han blant annet treffer Anna og Michael Ancher, som lovpriser Skagen på nordspissen av Jylland som et deilig oppholdssted. S

  Søren reiser videre til München, Praha, Dresden og Berlin, og så tilbake til København.

 • Søren Krøyer ankommer Skagen og tar inn på Brøndum Hotel. Han har ankommet med dampbåten Baldur til Fredrikshavn og videre med hesteskyss. Det plaskregner og blåser storm, de kjører i vannkanten, så nær bøgene at vannet spruter rundt hestens ben.

  Han finner hotellet dårlig og med elenedige rom, og ingen andre malere er der enn Ancher. Men etter noen dager ankommer Drachmann, solen skinner igjen og Krøyer får installert seg i en hyggellig leilghet med utsikt over heden og Vesterhavet, soverom i andre etasje og malestue og dagligstue i første.

 • Edvard Brandes er med Frits og Ingeborg Thaulow på båtseilas i seilbåten til Skagen. De reiser til og tilbringer tid i Edvards sommerhus, og også i Skagen, der de besøker Krøyer og Ancher, og dessuten Drachmann, som Ingeborg er svak for.

  Edvard og Ingeborg skal etter hvert komme til å gifte seg.

 • Søren Krøyer er tilbake i Købehavn etter sitt opphold i Skagen. Han underviser ved Kunstnernes Studieskole, som er en etterutdanningsskole for elever som har fullført sin eksamen ved Kunstakademiet. Skolens lærere er i opposisjon mot akademiets monopol på kunstutdannelse og kunstforståelse. Han skal komme til å være tilknyttet denne skolen helt frem til 1904.

 • Christian Krohg maler bildet Sovende mor i Skagen. Motivet er Tine Gaihede fra familien på SKagen som Krohg ofte benytter som modeller. Erik Werenskold kjøper bildet, men finner at mannen som sover i sengen Tine lener hodet mot, gjør komposisjonen for kompakt, og Krohg fjerner den. Barnet i vuggen er Niles Johan Gaihede.

 • Søren Krøyer er tilbake i København etter sitt opphold i Skagen. Maleriene hans blir nå innkjøpt av de fremste kunstgalleriene i Norden.

 • Peder Severin Krøyer, som nå er 33 år gammel, blir i København oppsøkt av den sytten år gamle Marie Triepcke, hun vil ha privatundervisning i malerkunsten. Kvinner har ikke adgang til Kunstakademiet, så dette er Maries eneste mulighet til å få undervisning.

  Søren tar i mot henne og venninnen Ida Hirschrpung i sitt atelier og viser dem rundt. Om noen år kommer han og Marie til å gifte seg.

 • Søren Krøyer deltar på en sommerutstilling i London.Så drar han til København og deltar på Charlottenborg-utstillingen med bl.a.bildet "Fiskere på Skagen Strand, sildig Sommeraften". Etter dette til Skagen, der han får bo i det såkalte Havehuset hos Brøndum (nå i hagen til Skagens museum). Han får også innredet et atelier i korntørkings- og vaskehuset. I tillegg til å male en rekke bilder, får han også tid til å modellere en rekke byster av Anna og Michael Ancher.

 • Søren Krøyer er i Skagen og maler denne vårmåneden. Et av maleriene han arbeider med viser en gammel Skagen-kone som sitter og spinner ved rokken. Hun er kledt i en mørk grå kjole, har et mørkt sjal viklet tett om skuldrene og halsen, og et annet mørkt viklet om hodet, som er intenst foroverbøyd. Det stikker litt grått hår frem fra under tørklet. Hun sitter på en enkel trebenk som er plassert mot veggen i det som ser ut til å være en trang og enkel stue. Bak henne er et vindu.

 • Peder Severin Krøyer skriver brev til sin fostermor om hvordan man på Skagen har feiret hans fødselsdag den 23. juli. Gjestene var utkledt, det var kanonskudd og trommer og champagne på stranden. Bramsen og frue var der, to herrer Gad, Robert Hirschprung og søsteren og flere andre gjester. Han føler seg i kjempeform.

 • Nygifte Oda Krohg skriver til Hans Jæger fra Skagen, der hun befinner seg sammen med Christian Krohg. De er på bryllupsreise. Hun skriver at hun nå er kommet så langt fra ham at hun forstår at hun kan komme til å klare seg uten ham nå.

  Hun har bestemt seg for å gjøre alt hun kan for å feste seg til Christian, skriver hun. Barna Ba og Sasha har hun latt være igjen hos sin far.

 • Søren og Marie Krøyer inviterer sine gode venner Sophus og Ida Schandorph, som også er Erik og Amalies gode venner, til å feire parets sølvbryllup hos dem i Skagen. Under oppholder ser Søren Anna Ancher og Marie spaserende på stranden iført sine hvite selkapskjoler. Det inspirerer ham til å male bildet Sommeraften på Skagens Sønderstrand. Det kommer til å være ferdig til neste år, og blir Sørens gave til sølvbrudeparet.

 • Søren Krøyer leier den gamle byfogdboligen i Plantagen i Skagen. Han er ikke frisk, og han maler mindre. I København den følgende vinteren lager han utkastet til det store maleriet "Børsens Mænd".

   

 • Søren Krøyer tilbringer en aktiv sommer på Skagen, der han blant annet maler "Sommeraften på Skagen Strand" og "Badende Drenge".

 • Holger Drachmann kjøper et hus i Skagen, slår seg ned der og begynner å male igjen.

 • Søren Krøyer kommer med familien til Skagen, dit Maries elsker Hugo Alfvén også er invitert, og kommer til etter en stund. Komponisten blir bare en kort tid i første omgang, men kommer tilbake i juni, og skal da komme til å bo i et hus som Marie har leid til ham.

 • Søren Krøyer er tilbake i Skagen. Arbeidet går tregt, og han sliter med depresjon.

 • Holger Drachmann gifter seg med Soffi Lasson (søster til Oda, Alexandra og Bokken). Ekteskapet skal komme til å bli svært stormfullt, og begge ektefeller vil opleve å bli innlagt på sykehus med ujevne mellomrom.

 • Søren Krøyer er blitt utskrevet fra sinnssykehuset i Købehavn og er tilbake på Skagen. Om høsten er han på rekreasjonsopphold i Wiesbaden i Tyskland. I desember kommer han tilbake til Skagen for å feire jul sammen med familen og Hugo Alfvén.

 • Peder Severin Krøyer oppsøker Marie og hennes elsker Hugo Alfvén på julaften på Plantagen i Skagen. Ute er det storm, de hører nødskudd fra havet. Alle er fulle av angst. Om morgenen finner de vrakrester på stranden. Første nyttårsdag flytter Søren for seg selv.

 • Søren Krøyer blir separert fra sin kone Marie, som har forlatt ham til fordel for komponisten Hugo Alfvén.

 • Marie Krøyer er i Skagen for å hente sine eiendeler mens Søren er på kuropphold i Wiesbaden. Vibeke er med, men ser bare sin mor ved måltidene.

  Søren nekter fremeles å gi Marie skillsmisse. Først når han får vite at Marie er gravid med Hugo Alfvén, forstår han at slaget er tapt.

 • Peder Severin Krøyer møter Marie i Skagen. Han har vært innlagt på nenrveklinikk i Hornbæk. Hun har vært der på forhånd og satt huset i stand for ham. I brev til Agnes Slot-Møller forteller hun at hun fremdeles holder av ham. Han klarer ikke å sluttføre sitt store St. Hansbilde fra Skagen, som han påbegyndte allerde i 1892. Han ligger for det meste i en liggestol og leser bøker.

 • Søren Krøyers 55. fødselsdag blir feiret i Skagen med hageselskap. Carl Nielsen spiller stykker fra sin "Maskerade" for sin syke kunstnervenn. Søren klarer å fullføre storverket "Sct. Hans blus på Skagen Strand". Henny Brodersen blir hans nye venninne,,som kjærlig tar seg av ham på Skagen.

 • Søren Krøyer er i Skagen. Han lager æresport til Holger Drachmanns likfølge. Han orker ikke å arbeide stort, men går turer med datteren Vibeke og fru Brodersen, som han også maler.

 • Holger Drachmann dør i Skagen. Hans siste år har vært stormfulle og fulle av sammenbrudd og bekymringer.

 • Søren Krøyer feirer sin 58 fødselsdag i Skagen. Han maler et siste selvportrett og et bilde av datteren Vibeke. Om høsten blir han innlagt på sykehuset igjen, men får reise tilbake til Skagen etter en stund.

 • Søren Krøyer dør i Skagen, omgitt av Anna og Michael Ancher, Henny Bordersen og datteren Vibeke, Etter eget ønske blir han gravlagt på Skagen kirkegård.