Image
Søren Krøyer: Hip, hip Hurra! (1888)
Dato
1884

Peder Severin Krøyer, som nå er 33 år gammel, blir i København oppsøkt av den sytten år gamle Marie Triepcke, hun vil ha privatundervisning i malerkunsten. Kvinner har ikke adgang til Kunstakademiet, så dette er Maries eneste mulighet til å få undervisning.

Søren tar i mot henne og venninnen Ida Hirschrpung i sitt atelier og viser dem rundt. Om noen år kommer han og Marie til å gifte seg.

Dette året begynner Søren arbeidet med maleriet Hip, Hip, Hurra i Skagen etter en fest hos maleren Michael Ancher, inspirert av fotografier tatt av tyske Fritz Stoltenberg. Personene på maleriet er imidlertid ikke de samme som på fotografiene. Dagen etter festen kommer Krøyer tilbake til Anchers hus for å gjøre skisser til bildet han vil male. Men Ancher, som nettopp har flyttet hit for å få være i fred, er ikke så begeistet for tanken på at Krøyer skal få komme og gå i hjemmet hans som han vil. Besøket ender derfor med at de to kunstnerne har et sammenstøt, og Krøyer må nøye se med å male i hagen ved Anchers gamle bosted, og det gjør ham frustrert. Han gjør skisser og maler etter modell når han får en sjanse.

Det skal komme til å gå fire år før maleriet er ferdig. Krøyer forsøker å få kunstnervennene sine til å komme og stå modell for bildet, men først i 1888 skal Christian Krohg og Björck komme tilbake til Skagen etter flere års opphold.

Anchers datter Anna, som er under et år gammel nå, skal komme til å bli malt inn i bildet som atskillig eldre i den endelige versjonen.

Korrekturlest?
Nei