Fra dato

Til dato

 • Kitty Kielland er med på å starte Norsk Kvindesagsforening i Kristiania.

 • Jonas Lie utgir romanen En Malstrøm, en forretningsroman hvor man kan kjenne igjen trekk fra spekulasjonsfeberen rundt fallitten han selv har opplevd.

 • Kristofer Janson er i Chicago for å holde foredrag og opplesninger. Han fremfører et toakters kammerspill, Helvedes Børn om en prestefrue som er i ferd med å utvikle fritenkerske tilbøyelitheter. Han tar også opp tematikkden fra Bjørnsons En hanske, og hans fordring til ungdommen er at de skal holde seg seksuelt rene før ekteskapet. Janson blir hefitg angrepet for sitt fritenkeri av Julius Julson.

 • Ole Oliver, Amalies fetter på farssiden, bossetter seg i Fargo, North Dakota. Her skal han komme til å bli boende frem til sin død so 91-åring.

  Han jobber i jernvarehandler og mange år, og skal om et års tid komme til å gifte seg med Lena Elizabeth Olsen fra Bergen.

 • Ola Hansson debuterer med Dikter og knytter litterære kontakter: i København Herman Bang og i Stockholm, der han er litteraturkritiker i Aftonbladet, blant annet med Victoria Benedictsson og Axel Lundegård.

  Hans Notturna og Litterära silhouetter utkommer også på denne tiden. Med sine frie vers og prosalyrikk er han en pioner i svensk litteratur.

 • Oda Engelhart utvikler i løpet av dette året et kjærlighetsforhold til sin malerlærer Christian Krohg. Oda har to barn, Sascha og Ba, og bor for seg seg med dem i en enkel leilighet i Pilestredet. Christian maler et portrett av henne der hun intenst studerer et fotografi. Christian er kjent for å benytte fotografi i sine malerier på denne tiden.

 • Norske kvinner får adgang til universitetsstudier på samme linje som menn

 • Norge innfører hemmelige valg.

 • Ragna Nielsen skriver en fortelling om en kvinne som hadde forelsket seg og lokket en kvinne til seg men som, da hun kommer til ham, innser at han har tatt feil, og slår henne til jorden. Et år senere skal hun komme til å sende den til Jonas Lie. Hun forteller om min ektemanns urene liv i årene før de giftet seg. Hans naturlige erotiske følelser er forpestet, skriver hun. Det utesvevende livet har ukke bare straffet seg legemlig; hele karakteren er ødelagt. Han har ikke vilje til å leve trofast med henne.

 • På Berlin-konferansen deler de europeiske stormaktene Afrika mellom seg på kartet og underlegger seg kontinentet, bortsett fra Etiopia, som kolonier. Ingen afrikanske land er til stede på konferansen.

 • Peder Severin Krøyer, som nå er 33 år gammel, blir oppsøkt av den sytten år gamle Marie Triepcke, hun vil ha privatundervisning. Den store kunstneren tar i mot henne og venninne Ida Hirschrpung i sitt atelier og vider dem rundt. Kvinner har ikke adgang til Kunstakademiet.

 • Knut Hamsun bryter opp fra Elroy, Wisconsin og drar til den lille byen Madelia i Minnesota. Her får han ansvaret for å passe huset og trelastforretningen til en forretningsmann mens han er bortreist. Hamsun er fortsatt pengelens, for det meste arbeidsløs, og bortsett fra tilfedldige losjier som dette, har han ikke noe fast sted å bo.

  Dessuten er han syk; han har tatt i for hardt mens hans løftet en salttønne denne høsten. Han kjente at det var som om noe løsnet i brystet. Han begynte å spytte blod, og han tålte ingen fysiske anstrengelser.

 • Jakob Worm-Müller blir student i Kristiania. Det skal vise seg å gå riktig dårlig.

 • August Strindberg flytter med Siri og barna fra Paris til Ouchy, en forstad til Lausanne i Sveits.

  Her blir de frem til våren 1885. Han er i finfin form for tiden, selvtilliten stiger, og han planlegger å bli en stor, europeisk forfatter, slik Bjørnson har oppfordret ham til i Paris.

 • August Müller, Amalies eksmann, er representant for Venstre ved Overstortinget i Christiania.

 • Arne Garborg gjør narr av Bjørnsons "hanskemoral" i fortellingen Ungdom.

 • Camille Claudel blir Auguste Rodins elev. De to innleder et kjærlighetsforhold, men han avslutter ikke sitt tyveårige forhold til Rose Beuret, som han har barn med, og de to skal aldri komme til å flytte sammen. Camilles mor liker forholdet dårlig, og hun bryter med familien. Camille Claudel er 20 år gammel. Auguste Rodin er 44. Hun er også hans modell, og inspirerer ham. Han er i ferd med å bli berømt nå.

 • De første norske partiene, Venstre og Høire, dannes som løse politiske valgorganisasjoner og stortingsgrupper

 • Christian Krohg underviser ved en nyopprettet malerskole i Kristiania sammen med Hans Heyerdahl og Erik Werenskiold.

 • Edvard Brandes og Viggo Hørup etablerer avisen Politiken i København. De danner en gruppe i tinget som senere blir det radikale venstre.

 • Edvard Brandes og Viggo Hørup etablerer avisen Politiken i København. De danner en gruppe i tinget som senere blir det radikale venstre.

 • Frits Thaulow blir separert fra sin kone Ingeborg. Edvard Brandes sitter nervøs i København og venter. Det skal komme til å gå tre år før skillsmissen er et faktum.

 • Gunnar Heiberg blir ansatt som artistisk leder ved Den Nationale Scene i Bergen. Halvparten av stykkene som blir satt opp i hans sjefstid, instruerer han selv, med krav om naturlig diksjon – tidens tale". En støttespiller blir den unge skuespilleren Didi Tollefsen, som året etter blir hans første hustru.

 • Gunnar Heiberg blir ansatt som artistisk leder ved Den Nationale Scene i Bergen. Halvparten av stykkene som blir satt opp i hans sjefstid, instruerer han selv, med krav om naturlig diksjon – tidens tale". En støttespiller blir den unge skuespilleren Didi Tollefsen, som året etter blir hans første hustru.

 • Sigurd Høst, som skal komme til å gifte seg med Ludvig Alvers enke Isabella, blir student i Kristiania. Etter hvert bestemmer han seg for å bli dikter i stedet.

 • Sigbjørn Obstfelder tar en glitrende eksamen på Kongsgård skole i Stavanger, og flytter til studenterhjemmet i Kristiania, hvor han skal studere filologi et par år.

 • I Norge fra dette året av bordellene stengt etter beslutning fra Justisdepartementet. Men visitasjonsordningen for de private offentlige og hemmelig prostituerte skal komme til å fortsette frem til 1887. Da kommer kontrollen til å bli overført fra politilegen til byens helsemyndigheter.

 • Amalies "Constance Ring. Fragment." utkommer i det danske tidsskriftet Tilskueren. Det er dette som etter hvert skal komme til å bli romanen Constance Ring, hennes debutroman.

 • Friedrich Nietzsche har slått seg ned i Nice, og skriver på tredje del av Zarathustra-boken sin. Han har nå fått det mye bedre, etter at han har lidd av alle slags fysiske plager de siste månedene. Kroppen har plaget ham med velkjente anfall av migrene, oppkast, diaré, synsforstyrrelser når han har oppsøkt steder som minner ham for mye om opplevelser han har hatt. Men nå har funnet ro på et nytt sted og fått nye venner, gjør det ham godt. Boken vil utkomme i april, og nå tror han at det er slutt på arbeidet med dette verket.

 • I Kristiania arrangeres for tredje år på rad kunstnernes høstutstilling. Rundt 70 kunstnere er represenert, med til sammen 174 bilder. En av dem er Paul Gauguin, som er Frits Thaulows svoger. Han bidrar med et bilde av sin kone Mette i selskapsdrakt, med gule hansker, og med et bilde med blomstermotiv. De gjør inntrykk på den unge Edvard Munch.

 • Gustav Vigeland, som gjennom hele oppveksten har vist store evner i tegning og treskjæring, blir av sin far tatt med til Kristiania og satt i lære hos treskjærer Torsten Christensen Fladmoe. Om kvelden går han på Den kgl. Tegneskole med landskapsmaler Philip Barlag som lærer. Han besøker ofte Skulpturmuseet, og ønsker å bli billedhugger.

 • Peder Severin Krøyer, som nå er 33 år gammel, blir oppsøkt av den sytten år gamle Marie Triepcke, hun vil ha privatundervisning i malerkunsten. Kvinner har ikke adgang til Kunstakademiet. Søren tar i mot henne og venninne Ida Hirschrpung i sitt atelier og viser dem rundt. Etter hvert skal han komme tli å gifte seg med Marie. Han påbegynner maleriet dette året Hip, Hip, Hurra i Skagen etter en fest hos maleren Michael Ancher, inspirert av fotografier tatt av tyske Fritz Stoltenberg. Personene på maleriet er imidlertid ikke de samme som på fotografiene.

 • Harald Høffding oppholder seg denne høsten noen uker i Berlin for å studere tysk filosofi og besøke museer. Han blir spesielt oppatt av Rembrandt. Så reiser han videre til Dresden, hvor han blir fullstendig betatt av den sixtinske madonna. I hans psykologilære skal enheten av mor og barn som dette kunstvereket uttrykker, komme til å bli ståenede som en kjerne. Så resier han videre til Weimar, hvor han studerer og lever seg inn i Goethes liv. Hans beundring for denne dikteren er stor.

 • Edvard og Nina Grieg har nå funnet tilbake til hverandre igjen. De møter sine venner Marie og Frants Beyer, og reiser gledesstrålende sammen med dem på ferie til Roma. Italia-oppholdet skal komme til å virke som en foryngelseskur for Edvard, og vel tilbake i Lofthus skriver han sin glitrende komposisjon i rokokkostil, "Fra Holbergs tid", opprinnelig for piano, senere også instrumentert for strykeorkester. Han er nå blitt 41 år gammel og føler behov for et fast punkt i tilværelsen: et trygt, godt hjem, og aller helst et hjem i nærheten av vennene Frants og Marie Beyer.

 • Bjørnstjerne Bjørnson bor i denne perioden på Aulestad i sommerhalvåret, men i vintermånedene reiser han til Italia, München eller Paris.

 • Alvilde Prydz, en kvinne like gammel som Amalie og fra Fredrikshald, treffer Erik og Amalie i København. Erik leser og kommenterer tekstene hennes.

 • Adda Ravnkildes roman Judith Fürste utkommer i København posthumt ved hjelp av Georg Brandes. Forfatteren begikk selvmord i fjor. Romanen minner påfallende om Amalie Skrams Constance Ring og Victoria Benedictssons Pengar.

 • Bjørnstjerne Bjørnson bor i denne perioden på Aulestad i sommerhalvåret, men i vintermånedene reiser han til Italia, München eller Paris.

 • Magdalene Thoresen, som nå er 65 år gammel og bor i København, utgir det som skal vise seg å bli hennes største publikumssuksess, Billeder fra Midntasolens Land, som er en reiseskildring fra Norge. Hun skriver om norsk natur og folkeliv, fordi de har gitt henne stoff til de mytene som skal komme til å bli hennes kvinnelighets resonansrom. Hun skriver om menneskers samliv med naturen på en spesielt sensuell måte.

 • Ragna Nielsen skriver brev til Bjørnstjerne Bjørnson om de vanskelige årene i ekteskapet hennes: «Det var nogle aar af mit liv, da jeg var saa fuld af pine, at jeg kunde ligge paa gulvet rent borte i smerte uden bevidsthed om sted & tid. Der var ikke hjælp eller trøst at faa». Hun takker for hans drama Over Ævne, og den store innsikten i kvinnen som hun syns han viser. Hun tror kanskje han kan benytte ekteskapshistorien hennes litterært. Han har jo allerede, i Magnhild fra 1877, forsvart at en kvinne kan bryte ut av ekteskapet for å redde sin forstand og sin selvaktelse.

 • Amalie har skrevet en anmeldelse av Bjørnstjerne Bjørnsons Over Ævne, som Georg Brandes nettopp har anmeldt. Hun er svært begeistret over stykket, og sender den til Erik i København, slik at han kan gå over den og sørge for at den kommer på trykk i Danmark. Hun skriver: «Det er neppe sandsynligt at jeg efter at ha'e læst Brandes's artikel vilde rettet eller strøget noget. Jeg tror ikke vi godt kan komme i skade for at sige just det samme, ialtfald ikke med de samme ord. Men nu får det stå sin prøve. Holst og Helland var udmærket tilfreds.

 • Amalie skriver til sin venninne Elisa Knudtzon om hvordan det ligger an med flytteplanene til København: «Jeg kommer ikke at flytte herfra før tidligst i slutten af marts, maske kan det drage hen til ud i april; det beror på når jeg kan få gutterne anbragt, og det kan jo hænde at de, som skal tage dem, må flytte i et større logi; og da ved du flyttedag først er i midten af april. Skram er så bedrøvet over dette; han vilde helst jeg skulde blevet med med en gang, eller i alfald at jeg skulde være kommen nu i februar, men han kan jo godt forstå de grunde som binder mig.

 • Erik strever med å redigere Amalies artikkel om Bjørnsons Over Ævne, som han har sørget for skal komme på trykk i det danske tidsskriftet Tilskueren. Han er engstelig for at hun skal bli irritert på alle rettelsene hans, samtidig som han ikke syns den kan stå på trykk slik den er. Det er spesielt viktig at hun forstå hvor radikale hennes angrep på kristendommen vil være for et dansk publikum. Hun kan komme til å få trøbbel.

 • Amalie har fått Eriks brev med forsøket på å redigere hennes artikkel om Bjørnsons Over Ævne I. Hun er slett ikke fornærmet over hans kritikk. Hun har vært sammen med Christiania Krohg og Frits Thaulow i selskapslivet i det siste. Hun skriver: «Kl. er 2 nat min elskede; jeg er netop kommen hjem fra en selskabelig sammenkomst hos kunstnerne i et stort offentligt lokale.

 • Amalie har fått Eriks brev med forsøket på å redigere hennes artikkel om Bjørnsons Over Ævne I. Hun er slett ikke fornærmet over hans kritikk. Hun har vært sammen med Christiania Krohg og Frits Thaulow i selskapslivet i det siste. Hun skriver: «Kl. er 2 nat min elskede; jeg er netop kommen hjem fra en selskabelig sammenkomst hos kunstnerne i et stort offentligt lokale.

 • I København er det nydelig vintervær. Men Erik har store problemer med ovnen i leiligheten sin; det siver røyk. Dette er av daglgilivets problemer som han lurer på hvordan Amalie kommer til å takle. Han skriver til henne: «Der kommer for Resten bestandig tilbage for mig en Anledning til at være ond på Skæbnen, at den ikke giftede os i Efteråret i Stedet for først nu til Foråret, og det er den aldeles mageløse Vinter vi har. Som Du vilde have nydt den! Min Stump klar Nordenvind og 3-4 graders Varme, en uforanderlig Mildhed og Skønhed. Noget lignende opleves ikke to Gange i en Menneskealder.

 • Amalies fortrolige venninne Kathinka Heiberg har påtatt seg jobben med å fortelle Jakob og Ludvig om morens gifteplaner.

  Amalie skriver dette i brev til Erik:

 • I Kristiania ligger tåken tykk. Været er mildt, man vandrer rundt som i en underjordisk by, eller en by som en sunket. Slik beskriver Amalie den: «man ser ikke en alen frem for sig, støder lige mod medmennesker, og redder sig i yderste sekund fra at knuses mod en lygtepæl.

 • Ragna Nielsen skriver til sin fortrolige venn Jonas Lie i Paris og rekapitulerer den forferdelige tiden hun har hatt i ekteskapet sitt. Det har bare fantes to måter å lindre den på, skriver hun. Enten å streife om ute i naturen og la den døyve tankene, eller å feste dem til papiret. Hun sender ham også en slags sammenfatning av ekteskapshistorien sin, som hun har skrevet i fjor. Hun håper Lie ikke syns det er ubeskjedent eller merkelig av henne å sende ham den. Hun vil bare at han skal forstå hvordan hun har hatt det.