Image
Friedrich Nietzsche
Dato
januar 1884

Friedrich Nietzsche har slått seg ned i Nice, og skriver på tredje del av Zarathustra-boken sin. Han har nå fått det mye bedre, etter at han har lidd av alle slags fysiske plager de siste månedene.

Kroppen har tidligere plaget ham med velkjente anfall av migrene, oppkast, diaré, synsforstyrrelser når han har oppsøkt steder som minner ham for mye om opplevelser han har hatt. Men nå har fhan unnet ro på et nytt sted, og dessuten fått nye venner, og det gjør ham godt. Boken vil utkomme i april, og nå tror han at det er slutt på arbeidet med dette verket.

Slik skal det imidlertid ikke gå; utpå høsten kommer han til å få ideer til en fjerde del. Den skal komme til å avslutte verket, og gjøre det til en hymne, et klingende instrument som kan virke på hjertet, ikke bare på intellektet, ser han for seg.

Det skal imidlertid vise seg å være vanskeligere enn antatt å få utgit verket:  Forleggeren hans til å stå på randen av konkurs, og har dessuten alliert seg med tidens antisemittiske propaganda for å forsøke å ri stormen av. Og dette kan ikke Nietzsche være med på.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Thielst, P. and Ø. Sjaastad (1998). Jeg er intet menneske - jeg er dynamitt! : historien om Friedrich Nietzsche. Oslo, Gyldendal.