Dato
januar 1884

Edvard og Nina Grieg har nå funnet tilbake til hverandre igjen etter en turbulent tid. De møter sine venner Marie og Frants Beyer, og reiser sammen med dem på ferie til Roma.

Italia-oppholdet skal komme til å virke som en foryngelseskur for Edvard, og vel tilbake i Lofthus skriver han sin komposisjon i rokokkostil, "Fra Holbergs tid", opprinnelig for piano, senere også instrumentert for strykeorkester.

Han er nå blitt 41 år gammel og føler behov for et fast punkt i tilværelsen: et trygt, godt hjem, og aller helst et hjem i nærheten av vennene Frants og Marie Beyer.

De to har allerede bygget sitt paradis, "Nesset", som ligger vakkert til ved Nordåsvannet utenfor Bergen. Edvard og Nina kjøper nabotomten, der bare en liten, idyllisk bukt skiller den fra "Nesset". Edvard og Ninas hus, som de kaller "Troldhaugen", blir bygget så nær at de to familiene kan signalisere til hverandre fra vinduene.

Grieg går med liv og lyst inn for det nye hjemmet sitt, på stedet som er"skjønnere enn skjønnest". I oppløftet stemning skriver han til en venn i Danmark: "Intet opus har fylt mig med større begeistring enn dette. Jeg måler og tegner den halve dag". Som arkitekt for villaen velges Griegs fetter, bergensarkitekten Schak Bull.

Korrekturlest?
Nei