-
Amalie Alver er blitt syv år gammel og begynner på førskole, en slags barnehage, i Bergen. Her går hun sammen med blant annet Nina Hagerup, som siden skal bli kjent som Nina Grieg, Edvard Griegs kone.
Siden skal Nina komme til å fortelle dette om inntrykket Amalie gir:
-
Nina Hagerup er en jente på ti år som har gått på småskole med Amalie. Nå har hun flyttet sammen med familien fra Bergen til Kronborg Ladegård ved Helsingør i Danmark. Etter hvert flytter familien videre til den atskillig mindre gården Adelsfred i de samme traktene. Det er et vakkert hus i tradisjonell dansk stil med midtfløy og to sidefløyer.
Nina og hennes to søstre skal imidlertid gå på skole i København, så Adelsfred blir «landet» for dem.
-
Edvard Grieg gifter seg med sin kusine Nina Hagerup i Bergen. Han er 24, hun er 22.
Nina har vært lekekamerat med Amalie Alver; de har gått i samme barnehage.
-
Edvard og Nina Griegs datter Alexandra dør av hjernehinnebetennelse som ettåring. Edvard er 25 år gammel, Nina er 23. De har vært gift i to år nå.
De kommer ikke til å få flere barn, og barnløsheten er en stor sorg for ekteparet. Men det at de ikke har barn bidrar også til at kunstnerfellesskapet dere blir tettere. Og det styrker Ninas muligheter for et selvstendig kunstnerliv.
Hereter kommer til nesten alltid til å være sammen med Edvard på konsertreiser og utenlandsbesøk, noe som kommer til å bli viktig både kunstnerisk og av hensyn til hans svake helse.
-
Edvard Grieg får tilkjent kunstnerlønn fra Det norske Storting. Fra nå av får han og Nina større mulighet til å oppholde seg utenfor Christiania.
-
Edvard Griegs far dør i Bergen. Om bare fem uker skal også hans mor komme til å dø. Edvard og Nina blir boende i Bergen i Strandgaten 152, barndomshjemmet, som nå er broren Johns og hans store families hjem. I en sorgtung stemning blir "Ballade for piano" til, hans største pianokomposisjon, et dystert, dramatisk og dypt alvorlig verk. Denne perioden er preget av dyp personlig krise både menneskelig og kunstnerisk for Edvard. Som ofte i konflikt mellom liv og kunst tennes skapergnisten, og musikken til "Seks dikt av Henrik Ibsen" blir til.
-
Nina Hagerups foreldre flytter tilbake til Bergen fra København. Ninas mor Adeline er skuespiller, faren får stilling som maltkontrollør på bryggerier over hele landet. Nina er nå 25 år gammel.
-
Nina Griegs danske mor Adeline Hagerup, som er skuespiller utdannet i Danmark, vender tilbake til Bergen med sin mann. Ole Bulls norske teater er nå nedlagt, men det samles inn penger til det som skal bli Den Nationale Scene.
Det settes opp en amatørforestilling til inntekt for dette formålet. Adeline får regien. Det blir hennes siste oppdrag som instruktør.Det er sannsynlig at det er denne forestillingen Amalie Müller spiller i denne våren.
-
Edvard Grieg, som nå er 34 år gammel, er blitt en rutinert dirigent og en dyktig pianist, men han føler at komponisten i ham er satt til side. Han trenger avstand til opprivende opplevelser, og ro til å samle seg og konsentrere sin skapende virksomhet.
Dette året har han invitasjoner til å slå seg ned hos gode venner både i København og i Leipzig, men bylivet frister ikke. Nå trenger han et friskt, sunt og ekte miljø omkring seg. Det er den vakre og kontrastfylte vestlandsnaturen han lengter til.
-
Edvard Grieg og hans kone Nina, som er en barndomsvenninne av Amalie Müller fra tiden i barnehagen, er kommet tilbake til Bergen etter å ha bodd flere år i Kristiania. De to har vært gift i tretten år nå, og det er elleve år siden datteren Alexandra døde.
I år komponerer Edvard sine norske danser. De flytter inn i Strandgaten, i Edvards bror John Griegs barnerike hjem.
-
Edvard og Nina Grieg slår seg om høsten gjen til ro i Bergen, og bor til leie i et lite hus på Engen. Herfra har de fri utsikt til "Det gamle theater", en utsikt som nok vekker gode minner om Edvards ungdoms velgjører Ole Bull, som i 1850 startet det første norske teater nettopp i denne bygningen.
De siste årene har Griegs utvikling som kunstner igjen stoppet opp. Han har komponert lite, føler seg utilfreds, og forholdet til Nina er stadig blitt mer komplisert, temperamentsfulle og sta som de begge er.
-
Edvard Grieg har nå hatt to slitsomme, men suksessrike arbeidsår i "Harmonien" i Bergen. Nå er imidlertid helsen blitt dårligere, og Edvard og Nina reiser på kuropphold til det fasjonable Karlsbad i Böhmen, der stedets berømte kildevann skal kurere både dårlige mager og de fleste andre plager.
Men ikke noe kuropphold, om aldri så anerkjent, kan måle seg med helseboten i Hardangers friske luft, syns Edvard. Sommeren tilbringer han og Nina igjen i Lofthus, og i "Komposten" begynner arbeidet med den store cellosonaten, som senere skal komme til å bli tilegnet Edvards bror John.
-
Nina Grieg får sitt portrett tegnet av sin venn Franz von Lehnbach. Det er et intenst og inntrengende portrett som siden skal komme til å bli skadet - og så restaurert. Til slutt skal det komme til å ende i Bergens offentlige bibliotek.
-
Edvard og Nina Grieg slår seg om høsten gjen til ro i Bergen, og bor til leie i et lite hus på Engen. Herfra har de fri utsikt til "Det gamle theater", en utsikt som nok vekker gode minner om Edvards ungdoms velgjører Ole Bull, som i 1850 startet det første norske teater nettopp i denne bygningen.
-
Edvard og Nina Grieg har nå funnet tilbake til hverandre igjen etter en turbulent tid. De møter sine venner Marie og Frants Beyer, og reiser sammen med dem på ferie til Roma.
Italia-oppholdet skal komme til å virke som en foryngelseskur for Edvard, og vel tilbake i Lofthus skriver han sin komposisjon i rokokkostil, "Fra Holbergs tid", opprinnelig for piano, senere også instrumentert for strykeorkester.
Han er nå blitt 41 år gammel og føler behov for et fast punkt i tilværelsen: et trygt, godt hjem, og aller helst et hjem i nærheten av vennene Frants og Marie Beyer.
-
Edvard Grieg vil gjerne reise til Roma denne høsten, men økonomien er ikke den beste, for Troldhaugen, hjemmet han har bygget for seg og Nina utenfor Bergen, har kostet, og nå må det skaffes penger.
Det beste ville vært om han kunne forsørge Nina og seg selv ved skapende arbeid, «Dog», skriver han til forlegger Max Abraham i Leipzig, «-mennesket kan ikke alltid komponere, i alle fall ikke jeg».
-
Edvard og Nina Griegs nye hjem Troldhaugen står klart ved Nordåsvannet ved Bergen. Rett på den andre siden av bukten bor deres kjære venner Frants og Marie Beyer, det er så nært at de kan rope til hverandre over bukten.
Men selv ikke Troldhaugen i vårskrud kan få Grieg til å falle til ro. Han lengter igjen ut igjen. Bergen føles igjen som en utpost, kjedelig, preget av «fortvilet slapphed og materialisme», mener han.
-
Edvard og Nina Grieg reiser denne høsten til Leipzig, der de blir midtpunktet for festglade norske og utenlandske kunstnere, og der de opplever store konsertsuksesser. I et nyttårsselskap møter Grieg de berømte komponistene Johannes Brahms og Peter Tsjajkovskij, som begge uttrykker begeistret anerkjennelse for hans musikk, og som begge blir hans venner.
-
Knut Hamsun, som ifjor fikk sitt dikteriske gjennombrudd med romanen Sult, holder foredrag i Brødrene Halsæ Concertsal i Stortingsgaten 26 Kristiania.
Hamsun har allerede fremført det i Bergen og en rekke andre byer, og ryktet har løpt foran ham.
I salen, som rommer 500 mennesker og er sprengfull, sitter på første benk Henrik Ibsen, som er kommet i følge med Nina og Edvard Grieg. Den fjerde i følget er Hildur Andersen, hans nære venninne. Fridtjof Nansen sitter også i salen.
-
Edvard og Nina Grieg skriver seg inn i Skogadalsbøens gjestebok sammen med frk. Grieg, frk. Hagerup, Børre R. Giertsen og Frants Beyer.
Om en knapp uke kommer Edvard til å være på Turtagrø sammen med Frants Beyer og noen danske venner. Da kommer de til å bestige Helgedalsnosi.
-
Hugo Emil Alfvén er i København på vei til Spania, og bor et par uker hos Søren Krøyer og hans kone Marie i dere hjem i Bergensgade. Som takk for gjesfriheten inviterer han dem på en fin restaurant. Når Edvard og Nina Grieg ved en tilfeldighet ankommer resaturanten, inviterer Alfvén dem med i selskapet som sin gjest. Edvard og Nina bestiller begeistret østers, kaviar og champagne i store mengder, og sørger til vertens stille fortvillese for at hans reisekasse på det nærmeste blir tømt. Det er på denne tiden at Krøyers maleri av ekteparet Grieg ved flygelet blir malt.
-
Peder Severin Krøyer blir innlagt på dr. Jacobsens psykiatriskek klinikk i København. Han er full av angst, selvbebreidelser, hallusinasjoner, overømfintlighet for lys og lyd og søvnløshet.
Han har dessuten store økonomiske problemer i forbindelse med den storslåtte villaen han får bygget i Bergensgade i København.Her har han mottatt gjester som Ida og Sophus Schandorph, Harald og Agnes Slot-Møller, Amalie og Erik Skram, Nina og Edvard Grieg, Georg Brandes, Herman Bang, Peter Nansen og Henrik Pontoppidan til flotte selskaper.
-
I København holdes en minnehøytidelighet for Amalie i Studenterhuset. Salen er pyntet med norske farger og full av mennesker og blomster. August Enna har komponert en ouverture, og Viggo Stuckenberg har diktet en sang. Alle synger med.
Poul Levin holder minnetalen, og Betty Nansen leser et dikt skrevet til anledning av L.C. Nielsen. Sudenter med hvite skjerf er marsjkalker. Salen er pyntet under veiledning av kunstneren Rasmus Christiansen. Alle gassbluss langs veggene er tent, men ikke i de store buelampene midt i salen.